search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 10:11
MENU CLOSE

Συμφωνία μόνο των 23 για αλλαγή των Συνθηκών στην ΕΕ

09.12.2011 07:19
Συμφωνία μόνο των 23 για αλλαγή των Συνθηκών στην ΕΕ - Media

Η επιδιωκόμενη από Γερμανία και Γαλλία αλλαγή των συνθηκών στην ΕΕ για την επιβολή αυστηρότερης δημοσιονομικής πειθαρχίας σκόνταψε στην κάθετη άρνηση Κάμερον.

Η επιδιωκόμενη από Γερμανία και Γαλλία αλλαγή των συνθηκών στην ΕΕ για την επιβολή αυστηρότερης δημοσιονομικής πειθαρχίας σκόνταψε στην κάθετη άρνηση Κάμερον.

Ουγγαρία, Σουηδία και Τσεχία δήλωσαν ότι θα θέσουν το θέμα στα Κοινοβούλιά τους. Κατά συνέπεια η αλλαγή των Συνθηκών θα προχωρήσει με τους «23» της ΕΕ.

Πλέον, γίνεται λόγος για Ευρώπη δύο ταχυτήτων, καθώς οι εξελίξεις δείχνουν διαίρεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε δύο πόλους, Βρετανίας και γαλλογερμανικού άξονα. Άνγκελα Μέρκελ και Νικολά Σαρκοζί δημιουργούν μια στενότερη δημοσιονομική ένωση προς διάσωση του ευρώ, την στιγμή που ο Ντέιβιντ Κάμερον ρισκάρει την πολιτική απομόνωση της Βρετανίας, βέτο στη πρόταση για ριζική αναδιάρθρωση στη Συνθήκη της Λισαβόνας.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, επισήμανε πως «θα σώσουμε μόνοι μας το Ευρώ», ενώ σε έντονο ύφος χαρακτήρισε «απαράδεκτους» τους όρους που έθεσε η Βρετανία για αλλαγή των συνθηκών και πρόσθεσε πως η νέα συμφωνία θα επικεντρωθεί στα 17 κράτη-μέλη της Ευρωζώνης μέχρι το Μάρτιο του 2012.

Στον αντίποδα ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε: «Η πρόταση που έγινε δεν ήταν σύμφωνη με τα συμφέροντα της Βρετανίας, οπότε δεν έγινε δεκτή. «Ήταν μια δύσκολη απόφαση, αλλά ήταν η σωστή απόφαση» συμπλήρωσε.

Σχετικά με τη δημοσιονομική σταθερότητα αποφασίστηκε η ενίσχυση του ΔΝΤ με 200 δις ευρώ, ωστόσο, η Γερμανία αρνήθηκε τη μετατροπή του Μόνιμου Μηχανισμού Σταθερότητας (ESF) σε τράπεζα.

Παράλληλα, αποφασίστηκε το ανώτατο όριο για το μέγεθος του μόνιμου ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης, ESM, στα 500 δις ευρώ. Το εν λόγω ποσό θα επανεξεταστεί τον ερχόμενο Ιούλιο, όταν δηλαδή ο ESM θα τεθεί σε ισχύ.

Η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ ανέφερε ότι οι αποφάσεις για τη δημοσιονομική σταθερότητα ήταν ένα «θετικό αποτέλεσμα».

Εντωμεταξύ, από την πλευρά της Ιταλίας, ο πρωθυπουργός της χώρας, εξέφρασε την «λύπη του για την απόφαση της Βρετανίας» να μην στηρίξει της αλλαγή της συνθήκης που αφορά στη διάσωση του ευρώ. Επεσήμανε ότι σύντομα θα βρεθεί «αντιμέτωπη με σχετική απομόνωση», ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο πρόσωπο του Βρετανού πρωθυπουργού σημειώνοντας ότι «ο Κάμερον σε απαιτήσεις που ήταν απαράδεκτες, ακόμα και για μένα. Η Βρετανία μόλις απέκλεισε τον εαυτό της».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 10:08