search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 16:36
MENU CLOSE

Πρόβα ενιαίας πορείας το ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής – Όλα θα κριθούν στο Συνέδριο

18.03.2018 12:18
Πρόβα ενιαίας πορείας το ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής -  Όλα θα κριθούν στο Συνέδριο  - Media

 

Οι εθνικές εκλογές αναδεικνύονται το ορόσημο για το αν το Κίνημα Αλλαγής θα μετεξελιχθεί σε ένα ενιαίο κόμμα και θα αυτοδιαλυθούν τα κόμματα και οι συνιστώσες που το συναποτελούν, αφού το ιδρυτικό συνέδριο κινήθηκε στα όρια της όσμωσης και της αναζήτησης πεδίου συνεργασίας χωρίς να μπει στη διαδικασία ενός πραγματικού «μπινγκ μπανγκ». Η Φώφη Γεννηματά που έχει να ενδιαφερθεί για μια σταδιακή και ομαλή πορεία από το ΠΑΣΟΚ στο Κίνημα Αλλαγής χωρίς κλυδωνισμούς και διαιρέσεις δεν φαίνεται να βιάζεται, παρότι το κοινωνικό αίτημα του καινούργιου αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης διστάζει και αμφιβάλλει αν πρέπει να εγκαταλείψει τον τίτλο του πολιτικού αρχηγού, ενώ Καμίνης, Θεοχαρόπουλος και Παπανδρέου προφανώς σκέφτονται αν θα ξεπεραστούν από κάποιον νεότερο που θα ξεπεράσει ακόμη και τον φουριόζο Νίκο Ανδρουλάκη.

Η Φώφη Γεννηματά σε συνέντευξή της στο σημερινό «Εθνος της Κυριακής» χαρακτηρίζει ενδεικτικό της ανόδου του χώρου την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη για δευτερη φορά σε συνέδριο, ενώ σχολιάζει δεικτικά την απουσία του Αλέξη Τσίπρα: «Είναι προφανές ότι στο Συνέδριο μας δεν θα αισθανόταν άνετα ούτε ως …παρατηρητής . Εμείς πάντως τον καλέσαμε. Προτίμησε να κάνει αντισυγκέντρωση με αποστάτες του ΠΑΣΟΚ. Πανικός;» είπε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής.   

Η Γεννηματά στη συνέντευξή της αναγνωρίζει τα προβλήματα που ακόμα είναι υπαρκτά στο χώρο και σχολιάζοντας το συνέδριο σημειώνει: «Κοινός μας στόχος η πολιτική ενότητα, η συντονισμένη και αποτελεσματική δράση. Αυτή την καθαρή εντολή έδωσαν οι 212.000 προοδευτικοί  πολίτες στις εκλογές του Νοεμβρίου.  Για την ίδρυση του Κινήματος αλλαγής , συναντήθηκαν και συμπορεύονται κόμματα με διαφορετική πορεία, συμβατές αλλά όχι ταυτόσημες ιδεολογικές αφετηρίες. Αυτό δημιουργεί την ευθύνη και την υποχρέωση σε όλους για γόνιμη σύνθεση των υπαρκτών διαφορών. Ξεπερνάμε καθημερινά τις δυσκολίες. Δεν είναι απλό αλλά τα καταφέρνουμε.»   

Το συνέδριο παρότι πανηγυρικό, με στόχο να θέσει τις βάσεις για την σταδιακή συγκρότηση του ενιαίου κόμματος, είχε και στιγμές εντάσεων. Εκτός της προφανούς δημοτικότητας που έδειξε να απολαμβάνει από σημαντική μερίδα των παρεβρισκομένων ο Γιώργος Παπανδρέου, οι πολιτικές και ιδεολογικές διαφωνίες ήταν παρούσες. Η κόντρα Θεοδωράκη – Ανδρουλάκη καλά κρατούν, αφού ο πρώτος έμμεσα κατηγόρησε τον δελφίνο της Φώφης ότι επιχειρεί την αναπαλαίωση του εγχειρήματος με την επιστροφή στον παλαιοκομματισμό, ενώ ο Ανδρουλάκης εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ για την απόφαση να μην εκλεγούν οι σύνεδροι και τα όργανα του κόμματος. Συγκεκριμένα ο Νίκος Ανδρουλάκης πρότεινε «να κάνουμε ένα συνέδριο πραγματικό, όπως κάνουν όλα τα δημοκρατικά κόμματα της Ευρώπης. Που στα μέλη τους δίνεται η δυνατότητα να επιλέξουν όχι μόνο τον αρχηγό τους αλλά τα όργανά τους και πάνω από όλα τη στρατηγική του, όπως έκανε πρόσφατα και το SPD στη Γερμανία.

 Ωστόσο και οι δύο κινήθηκαν στη γραμμή της ευπρέπειας και των ορίων φροντίζοντας να μην περάσουν την «κόκκινη γραμμή» της αντιπαράθεσης. Αίσθηση προκάλεσε και η παρέμβαση Καμίνη, ο οποίος με εύσχημο τρόπο ζητώντας πραγματική κάθαρση του χώρου και σκληρή αυτοκριτική, μίλησε για υπόθεση Siemens και για μαύρα κομματικά ταμεία, ένα σκάνδαλο που αναπτύχθηκε την εποχή που μεσουρανούσε ο πολιτικός του μέντορας Γιώργος Καμίνης. «Δεν με ενοχλούν οι διαφωνίες, με ενδιαφέρουν όμως πολύ οι διαδικασίες επίλυσής τους, οι θεσμοί δηλαδή και η κουλτούρα διαλόγου που αναπτύσσεται», επαναλαμβάνοντας την πρότασή του για ενιαία κοινοβουλευτική ομάδα.

 Ο Βενιζέλος, αλλά και ο Λοβέρδος κινήθηκαν σε μονοπάτια του μετώπου έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντας γλοιώδες το φλερτ με το κυβερνών κόμμα  και φάνηκε ότι διατηρεί τις διαφωνίες του για την πολιτική ίσων αποστάσεων που διατηρεί η ηγετική ομάδα. Ο μόνος που απόφυγε κριτικές αναφορές «εσωτερικής καύσης» ήταν ο Γ. Παπανδρέου που άσκησε κριτική στην κυβέρνηση κυρίως στο πεδίο της ισοπέδωσης των δικών του μεταρρυθμιστικών δράσεων αλλά και στην υπονόμευση της προσπάθειάς του, χωρίς όμως να κατονομάσει το κυβερνών κόμμα ή τον πρωθυπουργό.

Ο Παύλος Γερουλάνος ακολούθησε τον μοναχικό του δρόμο ελεεινολογώντας τη διαδικασία συγκρότησης του Κινήματος Αλλαγής, πιστεύοντας ότι μόνο η ενδυνάμωση του ΠΑΣΟΚ αποτελεί λύση, ζητά συνεχώς συνέδριο του κόμματός του, χωρίς να λάβει καμία απάντηση, αφού φαίνεται ότι η Γεννηματά έχει αποφασίσει να απομακρυνθεί σταδιακά από τις εσωπασοκικές διαδικασίες στη φάση μετάβασης προς τον νέο φορέα.

 

Ωστόσο στη δευτερολογία της η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής αναφέρθηκε στις  διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για την ανάδειξη των μελών της Κεντρικής Επιτροπής περιγράφοντας τη πορεία της σταδιακής μετάβασης, όπου σημείωσε ότι σ’ αυτό το Συνέδριο, αποφασίστηκε η νέα ιδεολογική Διακήρυξη, οι βασικές κατευθύνσεις του Προγράμματός, οι θέσεις μας για τα Εθνικά Θέματα και η πορεία της Ευρώπης, το νέο Καταστατικό, το οποίο όπως διευκρίνισε θα εφαρμοστεί στην πληρότητά του μέχρι το επόμενο Συνέδριό. «Αποφασίζουμε για τη συνθετική, αναλογική συγκρότηση της πρώτη Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής» είπε σχεδόν απολογητικά και συμπλήρωσε: «Αμέσως μετά, προχωρούμε την οργανωτική συγκρότηση, με τον νέο Γραμματέα, ενιαίο πολιτικό κέντρο που θα είναι  το Πολιτικό Συμβούλιο, την Εκτελεστική Γραμματεία, τους Ενιαίους Τομείς. Με Ενιαίο Γραφείο και Εκπρόσωπο Τύπου.» Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι για γραμματέας, που θα προέρχεται οπωσδήποτε από το ΠΑΣΟΚ, προαλείφεται ο Μιχάλης Κατρίνης. Σύμφωνα με τις καταστατικές διατάξεις ο νέος γραμματέας δεν θα μπορεί να θέσει υποψηφιότητα για βουλευτής. Οσο για την Εκτελεστική Γραμματεία θα έχει στην παρούσα φάση 41 μέλη, που θα επιλεγούν από τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου.

Η Γεννηματά, θέλησε να δώσει απάντηση στα έντονα αιτήματα του Γ. Καμίνη, του Θ. Θεοχαρόπουλου και αρκετών συνέδρων για ενιαία Κοινοβουλευτική εκπροσώπηση σημειώνοντας ότι έχει ληφθεί μέριμνα για  περαιτέρω λειτουργική ενοποίηση των κοινοβουλευτικών ομάδων ΔΗΣΥ και ΠΟΤΑΜΙ με τακτική εβδομαδιαία κοινή συνεδρίαση των συντονιστικών και τακτική μηνιαία κοινή συνεδρίαση των Κ.Ο.

Δήλωσε μάλιστα πως η νέα Κεντρική Επιτροπή θα εξειδικεύσει και θα αποφασίσει σε ειδική συνεδρίαση της μέχρι τέλος Απριλίου το συγκεκριμένο σχέδιο και το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του.

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 16:36