09/04/2020 07:27:18

Ενημέρωση Κοτζιά σε Τσίπρα για Σκόπια: Η λύση σκοντάφτει στο Σύνταγμα

Ενημέρωση Κοτζιά σε Τσίπρα για Σκόπια: Η λύση σκοντάφτει στο Σύνταγμα - Media

 

Μετά τις επαφές που είχε στα Σκόπια ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για το περιεχόμενο των συζητήσεών του με την πολιτική ηγεσία της γείτονος.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου το μεσημέρι του Σαββάτου ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για το καλό κλίμα των συνομιλιών αλλά και για τη δυσκολία που υπάρχει στο βασικό προαπαιτούμενο που θέτει η ελληνική πλευρά δηλαδή την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας και την απάλειψη των συνταγματικών άρθρων που θεωρείται ότι περιέχουν αλυτρωτικές βλέψεις.

Υπενθυμίζεται πως κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, ο πρωθυπουργός έστειλε προς την ΠΓΔΜ ότι δεν είναι η Ελλάδα που βιάζεται:

«Έχουμε», ανέφερε «την ιστορική βούληση να λύσουμε το πρόβλημα, αλλά δεν μας πιέζει κανείς να το λύσουμε. Για εμάς είναι μία ιστορικής σημασίας πρωτοβουλία, αλλά δεν είναι μία υπαρξιακή υπόθεση. Μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς τη λύση. Νομίζω ότι δεν ισχύει το ίδιο για την άλλη πλευρά».

Ο ίδιος αναφέρθηκε σε δύο προϋποθέσεις για λύση που έχει θέσει η ελληνική πλευρά, δηλαδή την σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό και ο δεύτερος είναι η λύση για το όνομα να μην είναι «λύση του ποδαριού» αλλά «μία ουσιαστική λύση που θα λύνει παρεξηγήσεις».

Δηλαδή «μία λύση για όλες τις χρήσεις, αυτή η ονομασία να χρησιμοποιείται και στους διεθνείς οργανισμούς, και στις διμερείς σχέσεις με άλλες χώρες, αλλά και στο εσωτερικό της γείτονος και αυτό βεβαίως αφορά το ότι δεν μπορεί να υπάρχει άλλη ονομασία στον ΟΗΕ και στις σχέσεις με τις άλλες χώρες και άλλη ονομασία στο Σύνταγμα».

Στο μεταξύ, στις κοινές του δηλώσεις με τον ομόλογό του Νικόλα Ντιμιτρόφ χθες στα Σκόπια, ο Νίκος Κοτζιάς έκανε λόγο για την ανάγκη ενός «έντιμου συμβιβασμού» μεταξύ των δύο χωρών.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.