search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 06:18
MENU CLOSE

Τσίπρας από Θεσσαλονίκη: Καλύτερο το 2018 και το 2019 για την οικονομία

28.03.2018 18:01
Τσίπρας από Θεσσαλονίκη: Καλύτερο το 2018 και το 2019 για την οικονομία - Media

 

Στην οικονομία και την παραγωγική ανασυγκρότηση, το Σκοπιανό και τη δυνατότητα η Θεσσαλονίκη και η Μακεδονία να καταστούν κεντρική πύλη των Βαλκανίων μέσω της εξομάλυνσης των σχέσεων με τους γείτονες, στην αντιμετώπιση της διαφθοράς παράλληλα με την παροχή εγγυήσεων για «απερίσπαστη» Δικαιοσύνη αλλά και για τη δημόσια διοίκηση μίλησε, μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο του 11ου περιφερειακού Συνεδρίου Κεντρικής Μακεδονίας.

Αναφερόμενος στην οικονομία ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι με την ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης ανοίγει ο δρόμος για οριστική και καθαρή έξοδο από την περιπέτεια των Μνημονίων. Εκτίμησε ότι το 2018 θα είναι καλύτερο από το 2017 και το 2019 ακόμη καλύτερο από το 2018 σε επίπεδο ανάπτυξης, μείωσης της ανεργίας και αξιοπιστίας της οικονομίας της χώρας.

Αναφορικά με την Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική ο πρωθυπουργός απαρίθμησε  τρεις πυλώνες: α) δημοσιονομική και η μακροοικονομική σταθερότητα, β)στήριξη της εργασίας, αντιμετώπιση της ανεργίας και αναβάθμιση και διεύρυνση του κοινωνικού κράτους γ) αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας.

Επίθεση σε Μητσοτάκη για τη Δημόσια Διοίκηση

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στη Δημόσια Διοίκηση επιτιθέμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη που άσκησε κριτική για κομματικοποίηση του κράτους . Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι τον εξέπληξε η στάση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι σε μια διαδικασία αποκομματικοποίησης της Δημόσιας Διοίκησης μέσω της επιλογής Γραμματέων των Υπουργείων με διαφανείς διαδικασίες και σε συμφωνία με τους Θεσμούς.  Τον κατηγόρησε ότι «έφτασε μάλιστα μέχρι του σημείου να μιλήσει όχι μόνο για την επιλογή του να ξηλώσει τους νόμους και τις διαδικασίες αποκοματικοποίησης του κράτους που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του τρίτου προγράμματος» καθώς και ότι εμμέσως «μιλά και για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, που έχουν επιλεγεί αξιοκρατικά και με διαφάνεια από τον ΑΣΕΠ και με απόλυτη τήρηση του κανόνα προσλήψεων – αποχωρήσεων». Τον κάλεσε «να εξηγήσει πιο καθαρά τις θέσεις του για απολύσεις στο δημόσιο» όπως και θέσεις του για την στροφή στην ιδιωτική ασφάλιση «που αν ποτέ εφαρμόζονταν, θα έθεταν σε άμεσο κίνδυνο τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και τα ασφαλιστικά δικαιώματα των πολιτών και θα οδηγούσαν εκατοντάδες ασφαλισμένους σε συντάξεις πείνας και εκτός ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης».

Διαφθορά: “η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω”

Στο σκέλος για τη διαφθορά, για μια ακόμη φορά ο πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι η κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω και δεν πρόκειται να φοβηθεί καθώς και ότι όλες οι υποθέσεις θα διερευνηθούν από τη Δικαιοσύνη η οποία «απερίσπαστη θα πάρει τις αποφάσεις που προβλέπει ο νόμος, για όλους ανεξαιρέτως όσο ψηλά και αν βρίσκονται».

“Μόνο οφέλη για την περιοχή από την επίλυση του Σκοπιανού”

Επίσης συνέδεσε την επίλυση του Σκοπιανού με την αναβάθμιση του ρόλου της Κεντρικής Μακεδονίας και της Θεσσαλονίκης στην περιοχή των Βαλκανίων. «Επιδίωξή μας πρέπει να είναι, να γίνει η Περιφέρεια και ιδιαίτερα η Θεσσαλονίκη, πόλος ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων με βάση την δυναμική που της δίνουν η γεωγραφική της θέση, και το τεράστιο πολιτιστικό της κεφάλαιο». Και τόνισε ότι αυτό μπορεί να συμβεί μέσα από «μια πολιτική ειρήνης, σταθερότητας και σχέσεων αμοιβαίου σεβασμού με όλες τις γειτονικές μας χώρες».   

Μάλιστα απαντώντας στον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα ο οποίος είχε προηγηθεί στο βήμα, διαφώνησε μαζί του για τη θέση του κατά της χρήσης του όρου Μακεδονία στην ονομασία της γείτονος και είπε πως η θέση που εξέφρασε πηγαίνει πίσω και από την εθνική γραμμή που χαράχθηκε με το Βουκουρέστι το 2008. Η Κεντρική Μακεδονία και η Θεσσαλονίκη ειδικά, είπε, «μόνο οφέλη μπορεί να έχει από την επίλυση της διαφοράς μας με τους Βόρειους γείτονές μας. Οικονομικά, αναπτυξιακά, συγκοινωνιακά, ενεργειακά, τουριστικά, πολιτιστικά».

Πάντως ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση σε κάθε περίπτωση διαπραγματεύεται με αίσθημα εθνικής ευθύνης και δεν αρκείται σε μια οποιαδήποτε λύση αλλά έχει βάλει τον πήχη ψηλά. Στόχος είπε, είναι «μια λύση που θα διασφαλίζει την ιστορία και τη κληρονομιά μας και ταυτόχρονα θα ακυρώνει κάθε αλυτρωτισμό από την άλλη πλευρά» και που εν τέλει «θα αντέξει στο χρόνο και όχι μια λύση που θα διακινδυνεύει να καταρρεύσει πολύ σύντομα». Και γι’ αυτό, υπογράμμισε επιχειρώντας να καθησυχάσει, τέθηκε ως προϋπόθεση μεταξύ άλλων και για την αλλαγή του Συντάγματος της Γείτονος.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50