search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 05:50
MENU CLOSE

Απορρίφθηκαν οι τροπολογίες του ΚΚΕ για την κατάργηση διατάξεων του «τρομονόμου»

30.03.2018 14:01
«Φωτογραφικές διατάξεις για τους πλειστηριασμούς και γενίκευση του "τρομονόμου" με τον νέο Ποινικό Κώδικα» - Media

 

Απορρίφθηκαν από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Σταύρο Κοντονή, οι δύο τροπολογίες του ΚΚΕ για κατάργηση διατάξεων του «τρομονόμου» και τον περιορισμό της χρήσης DNA.

Πρόκειται για δύο τροπολογίες που κατατέθηκαν στο νομοσχέδιο για την «Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας». Ο αρμόδιος υπουργός Στ. Κοντονής ανέφερε, απευθυνόμενος στον ειδικό αγορητή του ΚΚΕ, ότι «θα έχετε όλο το χρόνο και τη δυνατότητα να συζητηθούν όταν θα συζητηθεί και ο νέος ποινικός κώδικας, όχι αποσπασματικά, αλλά με έναν τρόπο συνολικό».

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μ. Συντυχάκης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο «τρομονόμος» αποτελεί κομμάτι του συνολικού αντιδραστικού ευρωενωσιακού πλαισίου όπως ο «ευρωτρομονόμος». Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «εκ πεποιθήσεως στέκεστε σούζα στις ευρωπαϊκές εντολές-επιταγές». Αναφερόμενος δε στην υπόθεση της Ηριάννας και του Περικλή, διερωτήθηκε «γιατί δεν το κάνετε δεκτό, δηλαδή έτσι μπορεί ο οποιοσδήποτε να πάει να βάλει μια τρίχα σε ένα όπλο και να τον τυλίξουν σε μια κόλλα χαρτί και να τον πάνε στη φυλακή, όπως έγινε με την Ηριάννα και τον Περικλή;».

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τις επιβαρυντικές διατάξεις του 187Α που έχει καθιερωθεί ως «τρομονόμος» η Ηριάννα και ο Περικλής καταδικάστηκαν σε πολυετείς ποινές φυλάκισης βάσει ενός έωλου κατηγορητηρίου, ενώ την ίδια νομοθεσία επικαλέστηκαν οι δικαστές που απέρριψαν δύο φορές τις αιτήσεις αναστολής έκτισης της ποινής που είχαν καταθέσει οι δύο νέοι.

Στην αιτιολογική έκθεση της πρότασης νόμου το ΚΚΕ ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η διευρυνόμενη αξιοποίηση από τις διωκτικές αρχές γενετικού υλικού για την ανάλυση του δεοξυριβονουκλεϊκού οξέος (DNA), για την ταυτοποίηση του δράστη εγκλήματος, με αδιαφανείς διαδικασίες, χωρίς δικαστικές και δικονομικές εγγυήσεις, η επίκλησή του στη συνέχεια από το Ποινικό Δικαστήριο, συχνά ως μοναδικού ουσιαστικά αποδεικτικού στοιχείου ενοχής, ιδιαίτερα σε υποθέσεις του άρθρου 187 Α του Ποινικού Κώδικα (τρομοκρατικές πράξεις), εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για τον κατηγορούμενο.»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01