27/01/2020 20:19:55

Μπλόκο των θεσμών στην αύξηση συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ

Μεγαλύτερη η μείωση του ΕΝΦΙΑ 2019 - Τι προβλέπει τροπολογία - Media

 

Στην αντίδραση των θεσμών προσέκρουσαν τα σχέδια της κυβέρνησης να αυξήσει τον συμπληρωματικό φόρο που επιβάλλεται σε ακίνητες περιουσίες αξίας άνω των 200.000 ευρώ.

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή της Κυριακής», η κυβέρνηση προωθούσε αυτή τη λύση προκειμένου να μην επιβαρυνθούν με υψηλότερο ΕΝΦΙΑ οι ιδιοκτήτες των λεγόμενων «λαϊκών» περιοχών, όπου -σύμφωνα με τις εισηγήσεις των εκτιμητών- οι αντικειμενικές αξίες θα αυξηθούν σημαντικά ώστε να προσεγγίσουν τις πραγματικές.

Οι θεσμοί διεμήνυσαν στην Αθήνα ότι δεν μπορεί να ασκείται κοινωνική πολιτική δια του ΕΝΦΙΑ και κυρίως πως δεν πρέπει να επιβαρυνθούν ακόμη περισσότερο οι μεσαίες και μεγάλες περιουσίες.

Έτσι, υπό το βάρος του δυνητικού πολιτικού κόστους και του εκλογικού κύκλου, η κυβέρνηση εξετάζει δύο εναλλακτικά σενάρια: να υπολογιστεί και φέτος ο ΕΝΦΙΑ με τις υφιστάμενες αντικειμενικές αξίες ή να εφαρμοστούν οι νέες τιμές, αλλά ταυτόχρονα να γίνουν στοχευμένες παρεμβάσεις στα κλιμάκια και στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ, ώστε να περιοριστούν οι επιβαρύνσεις.

Το τελευταίο είναι μια δύσκολη άσκηση και πιθανόν αναποτελεσματική.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.