24/04/2019 18:11:07

Κύπρος: Καμία δίωξη σε δημοσιογράφους για την υπόθεση υποκλοπής e-mail εισαγγελέως

Κύπρος: Καμία δίωξη σε δημοσιογράφους για την υπόθεση υποκλοπής e-mail εισαγγελέως - Media

 

Για λόγους δημοσίου συμφέροντος, ο γενικός εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, έδωσε προς την Αστυνομία οδηγίες να μην προχωρήσει στην άσκηση οποιασδήποτε ποινικής δίωξης εναντίον οποιουδήποτε προσώπου, αναφορικά με την υπόθεση της υποκλοπής και δημοσίευσης - επαναδημοσίευσης από ΜΜΕ της Κύπρου, του περιεχομένου ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εισαγγελέως, Ελένης Λοϊζίδου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας « στην υπό εξέταση περίπτωση, εξισορροπήθηκαν και δύο ειδών δημόσια συμφέροντα, αφενός το συμφέρον στο δικαίωμα διασφάλισης του απορρήτου των επικοινωνιών (προσωπικών, επαγγελματικών και υπηρεσιακών) και αφετέρου το συμφέρον του δικαιώματος των πολιτών για ενημέρωση επί θεμάτων δημόσιου ενδιαφέροντος».

Αναφορικά με το θέμα της λήψης ανακριτικών καταθέσεων από εμπλεκόμενους δημοσιογράφους, στην ανακοίνωση σημειώνεται πως η Νομική Υπηρεσία «καθιστά σαφές ότι η διενέργεια ανακρίσεων και η λήψη καταθέσεων δεν ισοδυναμεί με δίωξη και το κάθε εμπλεκόμενο σε διερευνώμενη υπόθεση, πρόσωπο, οφείλει να δίδει κατάθεση προς υποβοήθηση του ανακριτικού έργου. Από αυτό το καθήκον δεν μπορεί να εξαιρείται κανένα πρόσωπο, αφού κανένας δεν είναι υπεράνω του Νόμου, πλην των περιπτώσεων ύπαρξης ασυλίας προβλεπόμενης από το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Το θέμα με την εισαγγελέα, η οποία έχει παραπεμφθεί για πειθαρχικά παραπτώματα στην Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας, ήρθε στο φως της δημοσιότητας τον περασμένο Νοέμβριο με ρεπορτάζ του ρωσικού ιστότοπου Compromat , που αποκάλυπτε ηλεκτρονικά μηνύματα και έφεραν την ίδια ως αποστολέα ή παραλήπτη. Τα μηνύματα μεταξύ της εισαγγελέως και Ρώσων συναδέλφων της αφορούσαν υπηρεσιακές υποθέσεις και άλλα ζητήματα δημοσίου ενδιαφέροντος.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.