search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 09:37
MENU CLOSE

Σεντένο: Πιο κοντά σε συμφωνία για το ελληνικό χρέος

21.04.2018 16:27
Σεντένο: Βρισκόμαστε σε βαθιά ύφεση - Media

 

Οι πιστωτές της Ελλάδας είναι πιο κοντά σε συμφωνία για το ελληνικό χρέος , δήλωσε ο Πρόεδρος του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας, Μάριο Σεντένο, σε συνέντευξη που έδωσε στο Bloomberg. «Οι θέσεις σήμερα είναι πολύ πιο κοντά από ότι ήταν πριν», είπε ο Σεντένο, προσθέτοντας: «Έχουμε ακόμη να διανύσουμε ένα τελευταίο μίλι, αλλά υπάρχει θετικό κλίμα γύρω από το τραπέζι και έτσι θεωρώ ότι αυτό αντανακλά μία αληθινή διάθεση συμμετοχής στο πρόγραμμα». 

Η περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Το ΔΝΤ συμμετείχε χρηματοδοτικά στα δύο πρώτα ελληνικά προγράμματα, αλλά δεν έχει ενεργοποιήσει ακόμη το τρίτο του πρόγραμμα, υποστηρίζοντας ότι η Ευρωζώνη πρέπει να φροντίσει ώστε να είναι πιο βιώσιμο το ελληνικό χρέος. Η συμμετοχή του Ταμείου, έστω και λίγους μήνες πριν το τέλος του προγράμματος, είναι σημαντική για ορισμένες χώρες, όπως η Γερμανία, οι οποίες θεωρούν τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα ως τη σφραγίδα που θα δώσει αξιοπιστία στη διάσωσης της Ελλάδας. Η παρουσία του ΔΝΤ θα βοηθήσει επίσης στην εμπιστοσύνη της αγοράς, σημείωσε ο Σεντένο.

Ο στόχος είναι να υπάρξει μία τελική συμφωνία στην αρχή του καλοκαιριού, αλλά παραμένουν βασικές διαφορές μεταξύ των πιστωτών όσον αφορά στην έκταση και τη μορφή της ελάφρυνσης του χρέους, αναφέρει το Bloomberg.

Το Ταμείο θα ήθελε να δει ευρείας κλίμακας ελάφρυνση του χρέους για όλα τα δάνεια που έχει πάρει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη, περιλαμβανομένων των διμερών κρατικών δανείων και των δανείων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Διασώσεων. Η απαίτηση αυτή, σύμφωνα με το δημοσίευμα, συναντά την αντίσταση πολλών Ευρωπαίων πιστωτών που θέλουν να συζητήσουν την ελάφρυνση των όρων μόνο για ορισμένα δάνεια. Άλλες διαφωνίες έχουν να κάνουν με το αν η ελάφρυνση του χρέους θα δοθεί στην Ελλάδα χωρίς όρους ή αν θα πρέπει να συνδεθεί με τη δημοσιονομική πειθαρχία και περαιτέρω οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Για τον Σεντένο, το «κλειδί» είναι οι όροι που θα υπάρξουν για την ελάφρυνση του χρέους να προκύπτουν από το ίδιο το αναπτυξιακό σχέδιο της Ελλάδας. «Όλοι θέλουμε οι όροι για το χρέος να είναι ενσωματωμένοι στην αναπτυξιακή στρατηγική της Ελλάδας», είπε, προσθέτοντας: « Η ιδιοκτησία είναι η μόνη λέξη που μπορεί και πρέπει να καθορίσει τη διαδικασία τους επόμενους μήνες».

Πηγή: enikonomia.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 09:37