search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 09:38
MENU CLOSE

Κοτζιάς για σκοπιανό: Συμφωνία για το συμφέρον όλων μας

29.05.2018 12:49
Κοτζιάς για σκοπιανό: Συμφωνία για το συμφέρον όλων μας - Media
 
«Αυτή η συμφωνία με τους καλούς μας φίλους και γείτονες από τον Βορρά δεν έγινε επειδή θέλουν να γίνουν μέλος στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ -βεβαίως εκείνοι το θέλουν, βεβαίως εμείς τους υποστηρίζουμε σε αυτό- αλλά πρωτίστως έγινε επειδή είναι προς το δικό μας και προς το δικό τους εθνικό συμφέρον, προς το συμφέρον της σταθερότητας στην περιοχή μας και το συμφέρον του μέλλοντος των Ευρωπαίων και της ΕΕ».
 
Αυτό δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας και επανέλαβε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ ολοκλήρωσαν την δουλειά τους. Εξήγησε, δε, «ότι στο υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα συνεδριάζει από χθες ομάδα ειδικών απο τα Σκόπια, την Αθήνα και τα Ηνωμένα Έθνη, η οποία επεξεργάζεται τα κείμενα προετοιμασίας, νομικά και τεχνικά, και κάνει και τις τελευταίες προτάσεις». Το θέμα, κατόπιν, θα παραπεμφθεί στους δύο πρωθυπουργούς.
 
Ο κ. Μάας, από την πλευρά του, διευκρίνισε ότι η Γερμανία δεν έχει ανάμιξη στη διαδικασία επίλυσης της ονομασίας της ΠΓΔΜ – «το πολύ εκεί, όπου μας ζητήθηκε, επιδράσαμε προς τη μία ή την άλλη πλευρά παραγωγικά, εξισορροπητικά» δήλωσε, αλλά τόνισε ότι είναι αυτονόητο το ενδιαφέρον της Γερμανίας να επιλυθεί το χρονίζον ζήτημα και πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του ενδιαφέρεται για τη σταθερότητα στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.
 
«Οι διαμάχες εκεί δεν πρέπει να υποτιμώνται και ιδιαίτερα τα Δυτικά Βαλκάνια αποτελούν μεγάλο θέμα για μας και πρέπει στη μεταρρυθμιστική διαδικασία εκεί, η οποία εξελίσσεται πότε περισσότερο και πότε λιγότερο εντατικά, να δώσουμε κάποια βιωσιμότητα με το να διατηρηθεί ανοιχτή η προοπτική ένταξης στην ΕΕ» υπογράμμισε.
 
Σεβασμός για τις ελληνικές θυσίες
Σημειώνεται ότι ο κ, Μάας εξέφρασε τον «μεγαλο σεβασμό» του προς την ελληνική κυβέρνηση και τις προσπάθειες που κατέβαλε για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, και τόνισε την ανάγκη «το μομέντουμ να αποκτήσει μια προοπτική και μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος και η ελληνική οικονομία να μπορέσει να συνεχίσει μακροπροθεσμα την θετική της εξέλιξη». Σημείωσε δε ότι τώρα η Ελλάδα «μπορεί κάπως να ανασάνει».
 
«Δεν θα ήθελα να μην αναφερθώ στην “πολλή ενέργεια”, που κατέβαλε η ελληνική κυβέρνηση στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους και στο γεγονός ότι αυτό αξίζει μεγάλο σεβασμό» δήλωσε ο κ. Μάας κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά, και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης στην Ελλάδα.
 
«Γνωρίζουμε ότι αυτό δεν ήταν εύκολο. Οι συζητήσεις έφτασαν μέχρι και τη Γερμανία. Συνέβαλαν, όμως, πάρα πολύ τα μέτρα του προγράμματος προσαρμογής, άρα γνωρίζουμε πόσο δύσκολο ήταν αυτό και γι αυτό γι άλλη μια φορά εκφράζουμε τον μεγάλο σεβασμό μας» πρόσθεσε ο κ. Μάας και σημείωσε: «Χαιρόμαστε πολύ που η Ελλάδα -αν επιτρέπεται να το πει κανείς έτσι- μπορεί να ανασάνει κάπως». Κατέληξε πως είναι «σημαντικό τώρα αυτό το μομέντουμ να αποκτήσει μια προοπτική και μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, τον Αύγουστο αυτού του χρόνου, και η ελληνική οικονομία να μπορέσει να συνεχίσει μακροπρόθεσμα την θετική της εξέλιξη».
 
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 09:37