search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 18:02
MENU CLOSE

Όταν η Τζόρτζια Ο΄Κιφ ζωγράφιζε τον τροπικό παράδεισο της Χαβάης

01.06.2018 07:11
Μάρθα Κουτουμάνου: Σπάει τη σιωπή της μετά την παρέμβαση Λυκουρέζου για την κόντρα με την αδερφή της - Media

 

Η Αμερικανή ζωγράφος Τζόρτζια Ο’Κιφ είναι γνωστή ως η «Μητέρα του αμερικανικού μοντερνισμού». Αυτή την περίοδο, ο Βοτανικός Κήπος της Νέας Υόρκης φιλοξενεί έκθεση με τα έργα της Ο’Κιφ από ταξίδι της στη Χαβάη. Και πλαισιώνει την έκθεση με έναν «Χαβανέζικο Παραδεισένιο Κήπο».

Όλα ξεκίνησαν όταν, το 1939, η διαφημιστική εταιρεία N.W. Ayer & Son προσκάλεσε την Ο’Κιφ σε ταξίδι στη Χαβάη. Υποχρέωσή της ήταν να ζωγραφίσει πρωτότυπα έργα για τη διαφημιστική καμπάνια της Hawaiian Pineaple Company. Η Ο’Κιφ άφησε γρήγορα πίσω της τα κλισέ – ανανόδεντρα, παραλίες, Χαβανέζες χορεύτριες να λικνίζονται -, επί εννιά βδομάδες τριγύριζε στην περιοχή και έδωσε εξαιρετικούς πίνακες. Από κλόουζ-απ λουλουδιών έως δραματικής έντασης τοπία.

Η καλοκαιρινή έκθεση του Βοτανικού Κήπου της Νέας Υόρκης συνίσταται σε παρουσίαση μια επιλογής των έργων της από αυτό το ταξίδι – 17 από τα 20 που ολοκλήρωσε – και σε αναπαράσταση ενός τυπικού χαβανέζικου «παράδεισου» (από το Enid A. Haupt Conservatory), μια μείξη τοπικής χλωρίδας και φυτών που «ταξίδεψαν» από αλλού στα νησιά, στο διάβα των αιώνων. Η έκθεση «Visions of Hawai’i» υπογραμμίζει το πώς η φύση επηρέασε την καλλιτεχνική παραγωγή της Ο’Κιφ όσο ήταν εκεί. Όσον αγορά τα έργα που ετοίμασε για τη διαφημιστική εταιρεία, μόνον δύο πίνακες εκτίθενται, μία ελικώνια και ένα άνθος ανανόδεντρου.

Αχόρταγη εξερευνήτρια η Ο’Κιφ έγραφε για το τοπίο της Χαβάης στον άντρα της, τον σπουδαίο Αμερικανό φωτογράφο Άλφρεντ Στίγκλιτς, σε γράμμα που του έγραψε στις 9 Φεβρουαρίου του 1939): «Αλλόκοτα, πολύ ρυτιδιασμένα, περίεργα χρωματισμένα πράσινα βουνά». Στο ίδιο γράμμα αναφέρεται σε ένα λουλούδι, που ήταν «τόσο όμορφο που μοιάζει σχεδόν αδύνατο να είναι αληθινό».

Η έκθεση στον New York Botanical Garden (2900 Southern Boulevard, Bronx) θα διαρκέσει έως τις 28 Οκτωβρίου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 18:01