search
ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 13:01
MENU CLOSE

Ακύρωσε ο Ερντογάν την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο

26.04.2024 17:59
biden_erdogan_new

Ακύρωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την προγραμματισμένη για τις 9 Μαΐου επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον και τη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο.

Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, η ακύρωση οφείλεται στην αλλαγή του προγράμματος του Τούρκου προέδρου.

Σύμφωνα με την τουρκική Daily Sabah, που επικαλείται πηγές της τουρκικής προεδρίας, η απόφαση ελήφθη ως αποτέλεσμα αλλαγών στην ατζέντα του προέδρου, προσθέτοντας ότι σύντομα θα οριστεί νέα ημερομηνία.

Προηγήθηκε σφοδρή επίθεση του Ερντογάν στις ΗΠΑ λέγοντας ότι η «άνευ όρων στρατιωτική, διπλωματική υποστήριξη προς το Ισραήλ δεν συμβάλλει στη λύση, αλλά επιδεινώνει το πρόβλημα».

«Στo Ισραήλ νομίζουν ότι μπορούν να καλύψουν τις δολοφονίες που διέπραξαν στη Γάζα με τον Τύπο και την ισχύ του λόμπι που διαθέτουν και μας κατηγορούν για αντισημιτισμό. Από εδώ, θεωρώ χρήσιμο να τους υπενθυμίσω ξανά αυτήν την αλήθεια. Ό,τι κι αν κάνετε είναι μάταιο, όσο σκληρά και αν προσπαθήσετε, είναι μάταιο… Δεν μπορείτε να αλυσοδέσετε την καρδιά ή τα λόγια του Ταγίπ Ερντογάν. Δεν θα υποκύψουμε ποτέ στις απειλές και τις πιέσεις σας» σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος. 

«Έι, Νετανιάχου! Αυτή είναι η προσευχή μου! Θεέ μου με τη δόξα Σου και τη δύναμη σου καταράσου και κατάστρεψε τον Νετανιάχου και όλους τους Σιωνιστές! Αμην!»

«Η Τουρκία σε όλη την ιστορία της των 2.000 ετών, δεν έκανε ποτέ γενοκτονία, δεν ήταν ποτέ αποικιοκρατικό κράτος και σε κατάσταση πολέμου δεν ενόχλησε τους αμάχους» ισχυρίστηκε μάλιστα. Και μιλώντας για τη γενοκτονία των Αρμενίων πρόσθεσε:

«Οι ΗΠΑ αντί να κάνουν αβάσιμους ισχυρισμούς κατά της Τουρκίας για τα γεγονότα του 1915,  θα πρέπει να κοιτάξουν τη Γάζα. Να δει τη γενοκτονία που επιχειρεί να κάνει το Ισραήλ στη Γάζα και να κάνει προσπάθειες να τη σταματήσει. Απορρίπτουμε την υποκριτική πολιτική της Δύσης για τη Γάζα η οποία μας έχει ξεπεράσει τα όρια της υπομονής μας».

«Το τέμενος Αλ-Άκσα της Ιερουσαλήμ αντιμετωπίζει όλο και περισσότερη ‘’παρενόχληση’’, με την ταυτότητα της αρχαίας πόλης να διαγράφεται από το Ισραήλ βήμα προς βήμα» σχολίασε.

«Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που εφαρμόζει περιορισμούς εξαγωγών στο Ισραήλ σε 54 ομάδες προϊόντων» υποστήριξε ακόμα ο πρόεδρος Ερντογάν.

«Η Τουρκία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της βοήθειας προς τη Γάζα, καθώς από τις 7 Οκτωβρίου η Άγκυρα έστειλε σχεδόν 50.000 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω 13 αεροπλάνων και 9 πλοίων» ανέφερε. 

Σημειώνεται ότι σε ομιλία του σε βουλευτές προ ετών ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην Ιερουσαλήμ, λέγοντας πως την έχτισε ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής. Τόνισε μάλιστα με έμφαση ότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία κυβέρνησε την Ιερουσαλήμ από το 1516 έως το 1917.

Έντονη φημολογία

Η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου ήταν «στον αέρα» εδώ και μέρες και υπήρχε έντονη φημολογία για αναβολή της συνάντησης του Τούρκου προέδρου με τον Αμερικανό ομόλογό του.

Η συνάντηση του Τούρκου προέδρου με τον Χανίγια, τον επικεφαλής της Χαμάς και ο θερμός εναγκαλισμός τους, προκάλεσε την αντίδραση του πανίσχυρου εβραϊκού λόμπι στην Ουάσινγκτον.

Το OdaTv ανέφερε πριν από μέρες ότι η επίσκεψη ακυρώθηκε και ότι ο λόγος ήταν η αποστολή στρατιωτική βοήθειας των ΗΠΑ στο Ισραήλ, κάτι που προκάλεσε τη δυσαρέσκεια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Διαβάστε επίσης:

Politico: «Όχι» από Ελλάδα και Ισπανία σε αποστολή αντιαεροπορικών συστημάτων στην Ουκρανία – Μάχη με τον χρόνο για το Κίεβο

Μεσανατολικό: Έτοιμο να εισβάλει στη Ράφα το Ισραήλ – «”Ναι” στην εκεχειρία, εάν δημιουργηθεί ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος», λέει η Χαμάς

Η Ρωσία λέει ότι χτύπησε τρένο στην Ουκρανία που κουβαλούσε δυτικά όπλα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 12:56