27/09/2020 05:59:37
16.6.2018 / ΜΗΝAΣ ΒΙΝΤΙAΔΗΣ
Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 2025 στις 14-6-2018

Προσωπικό όραμα, που έγινε συλλογικό στοίχημα…

Προσωπικό όραμα, που έγινε συλλογικό στοίχημα… - Media

 

Σήμερα θέλω να αναφερθώ σε μια λαμπρή επιστήμονα, την Ευαγγελία Λιακούλη, και σ’ ένα Εργαστήρι Ζωής, που γεννήθηκε και λειτουργεί εδώ και τρία χρόνια στη Λάρισα. Μια πρωτοποριακή και καινοτόμος δράση, που απευθύνεται σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες, και στοχεύει στην πρόληψη των εξαρτήσεων και των εξαρτητικών συμπεριφορών. Η δράση αυτή είναι αποτέλεσμα της σύμπραξης του Κέντρου Πρόληψης Λάρισας και της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Αποτελείται από βιωματικά εργαστήρια πρόληψης για παιδιά, εφήβους και ενήλικες, με καινοτομία το γεγονός ότι μέσα από την Τέχνη (δημιουργική γραφή, εικαστικά, θέατρο, μουσική - χορό, φωτογραφία, παραμύθι, κούκλα, έκφραση και φαντασία, Ιστορία και πολιτισμό) οι συμμετέχοντες, με την υποστήριξη ομάδας ειδικών επιστημόνων και ανθρώπων της Τέχνης, ανακαλύπτουν την ουσία της ζωής.

Τα τμήματα του Εργαστηρίου αξιοποιούν όλα τα οφέλη της δημιουργικής και καλλιτεχνικής έκφρασης αναδεικνύοντας κάθε φορά μια θεματική που σχετίζεται άμεσα με την πρωτογενή πρόληψη. Οι θεματικές αυτές είναι – ενδεικτικά – η επικοινωνία, η αυτοεκτίμηση, η έκφραση και διαχείριση των συναισθημάτων, οι εξαρτήσεις, η διαφορετικότητα, η διαχείριση συγκρούσεων, ο σχολικός εκφοβισμός, η επιθετικότητα, το Διαδίκτυο κ.λπ.

Η πρόεδρος του Κ.Π. Λάρισας και εμπνεύστρια του Εργαστηρίου Ζωής, η γνωστή νομικός της Θεσσαλίας Ευαγγελία Λιακούλη, μιλά για αυτό με ιδιαίτερη συγκίνηση:

«Θέλω τόσα να πω και να εκφράσω, που μου ’ρχεται όταν με ρωτάνε απλώς να σωπάσω… Μόνο συγκίνηση νιώθω γι’ αυτό… Δεν υπάρχει μεγαλύτερο δώρο από το να βλέπεις όσα εμπνεύστηκες και αγάπησες να προχωρούν και να προκόβουν με πολλούς και ανάμεσα σε πολλούς και τόσο αξιόλογους ανθρώπους. Όταν αυτό ξεκίνησε, και μάλιστα με την ιδέα να φιλοξενηθεί σε ένα υπέροχο ερειπωμένο νεοκλασικό κτήριο στο κέντρο της πόλης, όλοι έλεγαν ότι τρελάθηκα και ότι δεν θα με αφήσει η γραφειοκρατία να κάνω βήμα. Τότε πείσμωσα πολύ, έτρεξα πολύ και μίλησα πολύ. Η αρχική ιδέα βρήκε ανοιχτά μυαλά και ανοιχτές ψυχές. Κατάφερε να ξεπεράσει γραφειοκρατικές διαδικασίες, να υιοθετήσει στην αρχή το υπέροχο νεοκλασικό κτήριο που έγινε ο χώρος μας, να στηριχθεί με αγάπη από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τους φορείς του τόπου μας, τα στελέχη μας και τον ΟΚΑΝΑ, και να κερδίσει την εμπιστοσύνη της τοπικής κοινότητας που το αγκάλιασε και το έκανε μοναδικά δικό της. Καταφέραμε να συναντηθεί η Πρόληψη και η Τέχνη, με την πρώτη ματιά να ερωτευθούν και από το πάντρεμά τους να γεννηθεί η Τέχνη της Ζωής. Αυτό το ‘‘μαζί’’ είναι το πιο σπουδαίο πράγμα».

Φέτος, η υποψηφιότητα του Κέντρου Πρόληψης Λάρισας για το Βραβείο Πρόληψης Pompidou 2018 του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι γεγονός. Στο πλαίσιο, μάλιστα, της υποστήριξης της υποψηφιότητας, πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην πόλη ένα διήμερο φόρουμ με θέμα «Πρόληψη και Τέχνη: Η Τέχνη της Ζωής», με συμμετοχή ελληνικών και ευρωπαϊκών αντιπροσωπειών, καλλιτεχνών και επιστημόνων του χώρου της ψυχικής υγείας.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.