search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 16:56
MENU CLOSE

ΟΔΔΗΧ: Βιώσιμο και μακροπρόθεσμα το ελληνικό χρέος

05.07.2018 16:45
ΟΔΔΗΧ: Βιώσιμο και μακροπρόθεσμα το ελληνικό χρέος - Media
 
Τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup εξασφαλίζουν και τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του, υποστηρίζει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, σε μελέτη του για τα αποτελέσματα του Eurogroup της 22ας Ιουνίου.
 
Όπως αναφέρεται στην έκθεση, ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί στο 128% το 2032 από 134%, ενώ από 2018 έως το 2032 οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες μειώνονται κατά 2,7% σε 10,6% του ΑΕΠ κατά μ.ο.
 
Η Ελλάδα έχει πολύ καλές προοπτικές και δεν αντιμετωπίζει κίνδυνο αναχρηματοδότησης του χρέους της. Η χώρα είναι εφοδιασμένη με μετρητά 24,1 δισ. ευρώ στο τέλος του προγράμματος, που καλύπτουν δύο χρόνια ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες και τις λήξεις χρέους τεσσάρων ετών με την παραδοχή ότι τα έντοκα γραμμάτια θα ρολάρονται.
 
Επιπλέον, όπως σημειώνει ο ΟΔΔΗΧ, περιορίζεται αισθητά ο κίνδυνος επιτοκίου, καθώς τα κυμαινόμενα επιτόκια στο χρέος αντιπροσωπεύουν πλέον μόνο το 49% του συνολικού χαρτοφυλακίου, χάρη στα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης που εφαρμόστηκαν το προηγούμενο διάστημα και στην επικέντρωση της Ελλάδας σε εκδόσεις σταθερού επιτοκίου τους τελευταίους 12 μήνες.
 
Η χώρα προστατεύεται από τον κίνδυνο επιτοκίου με συμφωνίες ανταλλαγής επιτοκίων, τις περιορισμένες χρηματοδοτικές ανάγκες, τον σημαντικό όγκο μετρητών, τη χαμηλή ευαισθησία του κόστους χρηματοδότησης του ESM και από τις μελλοντικές επαναγορές.
 
Παράλληλα, προσθέτει ο ΟΔΔΗΧ, έχει προβλεφθεί μια «ρήτρα ραντεβού» για το 2032, εάν η δυναμική του χρέους δεν θεωρηθεί ικανοποιητική και απαιτηθεί εφαρμογή των μακροπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.
 
Όπως αναφέρεται, η συμφωνία του Eurogroup προβλέπει 10ετή παράταση στις πληρωμές τόκων/κεφαλαίου των δανείων EFSF ύψους 96 δισ., 10ετή επέκταση ωριμάνσεων και επαναγορά ομολόγων ύψους 3,3 δισ. ευρώ που διακρατά η ΕΚΤ.
 
Όπως εκτιμάται, οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα περιοριστούν στο διάστημα 2018-2022 κατά 2,7% του ΑΕΠ ετησίως (σχεδόν έξι δισ. τον χρόνο).
 
Πηγή: economy365.gr
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 16:56