search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 18:49
MENU CLOSE

Άλλοι δύο μητροπολίτες «πυροβολούν» τον Αμβρόσιο για τον «άθεο» Τσίπρα

26.07.2018 11:27
Άλλοι δύο μητροπολίτες «πυροβολούν» τον Αμβρόσιο για τον «άθεο» Τσίπρα - Media

 

Η δήλωση του μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιου για «άθεους πρωθυπουργούς και επιτελεία που με την αθεΐα τους διεγείρουν την οργή του Θεού»
προκάλεσε αλγεινές εντυπώσεις σε πιστούς και… απίστους και ήγειρε την ιερή αγανάκτηση μητροπολιτών.

Μετά τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο ο οποίος του είπε ορθά κοφτά, ότι όλα έχουν όρια και ότι ο Θεός δεν είναι τιμωρός, τη σκυτάλη των δηλώσεων παίρνουν δύο «βαριά χαρτιά» της ιεραρχίας, οι μητροπολίτες Κερκύρας και Ναυπάκτου.

Συγκεκριμένα, ο μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος, είπε εμμέσως πλην σαφώς ότι Καλαβρύτων Αμβρόσιος εκφράζει διαφορετικού λόγο από την Ορθόδοξη πατερική παράδοση.

«Ποιοι είμαστε εμείς να γνωρίζουμε γιατί ο Θεός επέτρεψε να γίνουν αυτά τα πράγματα». Θεολογούν»πολλοί ένθεν κακείθεν με διαφορετικούς λόγους από την Ορθόδοξη πατερική μας παράδοση», είπε ο κ. Ιερόθεος. 

Στο κήρυγμά του κατά τον Εσπερινό της εορτής της Αγ.Παρασκευής στη Ναύπακτο διερωθήκε, μεταξύ άλλων: «Ποιος γνωρίζει το νου του Θεού;»

“Σε έναν πονεμένο άνθρωπο δεν μπορεί κανείς να εκφράζεται κατά το δοκούν. Πολλοί μιλούν για θεομηνία. Είναι Ανθρωπομανία. Ο Θεός έφτιαξε τα πάντα γύρω μας με τάξη και κανόνες. Και ο άνθρωπος με τα έργα του τους καταργεί και απομακρύνεται από τον θεό με αποτέλεσμα τα δυσάρεστα γεγονότα που συμβαίνουν. Όταν θέλουμε να σχολιάσουμε τέτοια γεγονότα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Ποιος γνωρίζει το νου του Θεού Ποιος μπορεί να είναι σύμβουλος του Θεού κατέληξε στο κήρυγμά του ο κ.Ιερόθεος διαβάζοντας ειδική ευχή προς τον Θεό για τις ψυχές των αδικοχαμένων συμπολιτών μας που έχασαν τις ζωές τους με τόσο φρικτό τρόπο στις φονικές πυρκαγιές της Ανατολικής Αττικής”, είπε μεταξύ άλλων ο μητροπολίτης Ναυπάκτου.

Κερκύρας: Ο Θεός είναι πατέρας και αγάπη και όχι τιμωρός

Ο μητροπολίτης Κερκύρας Παξών και Διαποντίων Νήσων Νεκτάριος στο κήρυγμά του στην Αγ. Παρασκευή στα Μανεσάτικα των Παξών απαντώντας και αυτός στον μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας τόνισε ότι ο “Θεός είναι αγάπη και Πατέρας και όχι τιμωρός. Επιτρέπει φυσικά τους πειρασμούς, τις θλίψεις και τον πόνο, αλλά για να μας παιδαγωγίσει”.

Ο μητροπολίτης Κερκύρας Νεκτάριος.

«Από τον Τριαδικό μας Θεός που αποτελεί την πηγή κάθε αγαθού, δεν μπορεί να προέρχεται οτιδήποτε κακό. Ως κτιστά όντα έχουμε την πεπερασμένη αντίληψη ότι ο Κύριος σκέπτεται και δρα, όπως εμείς. Με άλλα λόγια κάνουμε προβολή στον Θεό του δικού μας τρόπου σκέψης και εξαγωγής συμπερασμάτων. Αυτό όμως είναι μεγάλο λάθος», είπε μεταξύ άλλων ο μητροπολίτης Κερκύρας. 

Διχασμένη η Ιεραρχία

Η δήλωση του μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιου, δίχασε την Ιεραρχία. Προκάλεσε την ιερή αγανάκτηση της πλειονότητας των μητροπολιτών αλλά βρήκε και έστω και λίγους υποστηρικτές. Πολλοί μητροπολίτες επικοινώνησαν με τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος ερώνυμο και του ζητούσαν επιτακτικά να κάνει δήλωση προκειμένου να «μαζέψει» τις αρνητικές αντιδράσεις που έχουν δημιουργηθεί.

Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας

Ο μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ιερεμίας, σε μια πο ήπια δήλωση από εκείνη του Καλαβρύτων, είπε ότι ο “Θεός αποστρέφει το πρόσωπό του από εμάς λόγω των αμαρτημάτων που κάνουν πολιτικοί και εκκλησιαστικοί άρχοντες και ο λαός”.

«,,,Βαθιά αἰτία τοῦ κακοῦ αὐτοῦ εἶναι ἡ ἁμαρτία. Ὄχι ἡ ἁμαρτία τῶν θανατωθέντων ἤ τῶν οἰκογενειῶν τους, ἀλλά ἡ ἁμαρτία ὅλων μας γενικά. Τῶν ἀρχόντων πρῶτα τά ἁμαρτήματα, ἐκκλησιαστικῶν καί πολιτικῶν ἀρχόντων, καί τοῦ λαοῦ ἔπειτα.

Καί λόγῳ, λοιπόν, τῶν ἁμαρτιῶν μας, λόγῳ τῆς ἀποστασίας μας ἀπό τόν Θεό, ὁ Θεός ἀποστρέφει τό Πρόσωπόν Του ἀπό ᾽μᾶς. Αὐτό λέγεται «ὀργή Θεοῦ», γιά τήν ὁποία ὁμιλεῖ ἡ Ἁγία Γραφή καί δεόμεθα στήν Ἐκκλησία μας, «Ὑπέρ τοῦ ρυσθῆναι ἡμᾶς ἀπό πάσης θλίψεως, ὀργῆς».

Ὁ Θεός, χριστιανοί μου, δέν ὀργίζεται, γιατί εἶναι ἀγάπη. Καί δέν μπορεῖ, λοιπόν, νά ἀλλοιωθεῖ ἀπό ἀγαπῶν Θεός νά γίνει ὀργιζόμενος. Ἀλλά τί σημαίνει «ὀργή» Θεοῦ; Σημαίνει ὁ Θεός νά μᾶς πάρει τήν Χάρη Του…», είπε μεταξύ άλλων ο ιεράρχης. 

Ο Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος

Αιχμηρή ήταν η απάντηση του μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Ανθίμου, στον μητροπολίτη Καλαβρύτων, Αμβρόσιο. Σε άρθρο του με τίτλο «Φτάνει πια ‘Αγιε Καλαβρύτων!» που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητρόπολης, ο κ. ‘Ανθιμος αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Σήμερα ο Θεός θρηνεί μαζί με τους ανθρώπους. Θρηνεί για μια μεγάλη καταστροφή, που οδήγησε στην απώλεια δεκάδων αδελφών μας. Δεν βρίσκεται απέναντί μας ο Θεός, δεν τιμωρεί ο Θεός -δεν ξέρει να τιμωρεί, δεν γνωρίζει την τιμωρία- αλλά στέκεται στο πλευρό των δημιουργημάτων του, των καρπών της αγάπης του. Πονάει μαζί τους, δακρύζει μαζί τους, διαλύεται μαζί τους, σταυρώνεται ξανά μαζί τους»…

Η Εκκλησία στο πλευρό των πυροπαθών

Κλιμάκιο της Αποστολής

Σε εγκύκλιο που εξέδωσε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος (ΔΙΣ) καλεί όλες τις μητροπόλεις να είναι σε επαγρύπνηση για να βοηθήσουν τους συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται από τις πυρκαγιές στην Αττική.

Επίσης, στην ίδια εγκύκλιο η ΔΙΣ ζητά από τους ιεράρχες να συνεισφέρουν με όποιο τρόπο μπορούν στους πυροπαθείς. Το ανώτατο διοικητικό όργανο της Εκκλησίας προτείνει μεταξύ άλλων να γίνουν αιμοδοσίες, δεήσεις υπέρ αναπαύσεως των ψυχών για τους ανθρώπους που βρήκαν μαρτυρικό θάνατο.

Στο πλευρό των πυροπαθών βρίσκεται με όλες της τις δυνάμεις η «ΑΠΟΣΤΟΛΗ», με εντολή του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου. 

Ο αρχιεπίσκοπος επισκέφθηκε τα παιδιά που τραυματίσθηκαν από τις φωτιές στην Αττική, στο Παίδων.

Κλιμάκια του Φιλανθρωπικού Οργανισμού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές και συνδράμουν με κάθε δυνατό τρόπο τις τοπικές αρχές, διανέμοντας είδη πρώτης ανάγκης στα θύματα της πύρινης λαίλαπας σε Ραφήνα, Μάτι και Νέο Βουτζά.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 18:49