search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 08:39
MENU CLOSE

Αποποίηση ευθυνών στην εκπνοή του πένθους κι εν όψει της αντιπαράθεσης για τις πολιτικές ευθύνες

27.07.2018 07:19
Το κόλπο για να παραμένει η τοστιέρα σου πεντακάθαρη - Media

 

Λίγο πριν την εκπνοή του τριήμερου πένθους η κυβέρνηση επιχείρησε  να κάνει μια επικοινωνιακή διαχείριση κρίσης παρουσιάζοντας τις απόψεις της και της αποτιμήσεις της για τα όσα έχουν συμβεί από το απόγευμα της Δευτέρας οπότε ξέσπασε η φωτιά που λίγο μετά θα κατάκαιγε το Μάτι και μαζί 83 ανθρώπους. Γνωρίζοντας ότι με την παρέλευση του πένθους και του πολιτικού μορατόριουμ, θα βγουν έξω τα αντιπολιτευτικά μαχαίρια σε αναζήτηση των πολιτικών ευθυνών.

Πάντως, η εικόνα των αρμόδιων παραγόντων να αποποιούνται κάθε ευθύνης και μάλιστα πριν καν λήξει το τριήμερο πένθος, που επίσημα κήρυξε η κυβέρνηση αξιώνοντας χαμηλούς τόνους και διακηρύσσοντας ότι δεν είναι ώρα να αποδοθούν ευθύνες, θεωρήθηκε ευρέως, προκλητική. Πολλώ δε μάλλον που ακόμη υπάρχουν αγνοούμενοι, ανασύρονται νεκροί και η οργή ξεχειλίζει.

Στη συνέντευξη Τύπου μετείχαν ο υπουργός  Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, οι αρχηγοί της Πυροσβεστικής και της Ελληνικής Αστυνομίας Σωτήρης Τερζούδης και Κωνσταντίνος Τσουβάλας αντιστοίχως και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. Η παρουσία του τελευταίου δεδομένου ότι εκπροσωπεί ουσιαστικά τον πρωθυπουργό έστειλε και το μήνυμα στήριξης του Αλέξη Τσίπρα στον Τόσκα και τους υπηρεσιακούς παράγοντες, δηλαδή τους Αρχηγούς, σε ένδειξη ηχηρής διάψευσης των όσων μετέδιδε μια μέρα πριν ο ΣΚΑΙ περί σκέψεων καρατόμησής τους.

Καμία ευθύνη

Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν στη συνέντευξη δεν υπάρχουν πολιτικές ή υπηρεσιακές ευθύνες για όσα συνέβησαν τη Δευτέρα, καθώς οι πολλαπλές εστίες φωτιές σε «πρωτοφανείς»  συνθήκες ισχυρών ανέμων 11 μποφόρ και η ταχύτητα με την  οποία – λόγω των ανέμων – εξαπλώθηκε η φωτιά υπερέβησαν τις δυνατότητες των αρχών στο μέτωπο της πυρόσβεσης ενώ όπως ειπώθηκε και για την εκκένωση του οικισμού δεν υπήρξε επαρκής χρόνος. Στα παραπάνω συνοψίζεται το κεντρικό μήνυμα ενώ δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι υπάρχουν ενδείξεις και στοιχεία ότι οι φωτιές προκλήθηκαν από εμπρησμούς και προς τούτο παρουσιάστηκαν εικόνες με στίγματα από το δορυφόρο αλλά έγινε και επίκληση μαρτυριών.

Ο υπουργός Νίκος Τόσκας ανέφερε ότι αναζητά, και για συνειδησιακούς λόγους, αλλά δε βρίσκει να έγιναν σοβαρά λάθη  και στο πλαίσιο αυτό αποκάλυψε πως κατά τις πρώτες ώρες της τραγωδίας υπέβαλλε την παραίτησή του αλλά αυτή δεν έγινε δεκτή από τον πρωθυπουργό.

Εν ολίγοις, το αντιφατικό μήνυμα που εξέπεμψε η κυβέρνηση είναι ότι και ο μηχανισμός λειτούργησε ικανοποιητικά – οπότε δεν υπάρχουν ευθύνες –  και τίποτε περισσότερο δε μπορούσε να γίνει προκειμένου να διασωθούν οι άνθρωποι εξαιτίας των «ακραίων καιρικών φαινομένων» που εκμεταλλεύτηκαν οι εμπρηστές. Κι ενώ επισημάνθηκαν με έμφαση όπως είπαμε οι εμπρησμοί δε δόθηκε κάποια διευκρίνιση του αν η κυβέρνηση θεωρεί ότι πρόκειται για καταπατητές ή βλέπει κάποιο ευρύτερο σχέδιο πολιτικής αποσταθεροποίησης.

«Φάουλ» και με την τροπολογία Παπανάτσιου

Στο μεταξύ, χθες, Τρίτη η μέρα του εθνικού πένθους, ένα ακόμη επικοινωνιακό και πολιτικό φάουλ έλαβε χώρα καθώς το υπουργείο Οικονομικών διά της  Κατερίνας Παπανάτσιου προώθησε τροπολογία για την αύξηση των μισθών (σχεδόν υπερδιπλασιασμός) των διευθυνόντων συμβούλων δημοσίων επιχειρήσεων που υπάγονται στο υπερταμείο. Το σκεπτικό της τροπολογίας που μετά την κατακραυγή αποσύρθηκε, αλλά αναμένεται να επανακατατεθεί σε επόμενο χρόνο ήταν ότι χρειάζονται κίνητρα για την προσέλκυση στελεχών στις εν λόγω θέσεις ευθύνης.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 08:38