search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 04:08
MENU CLOSE

Είναι η ντουλάπα σας έτοιμη να «εκραγεί»; – Πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό

11.09.2018 17:40
Είναι η ντουλάπα σας έτοιμη να «εκραγεί»; - Πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό - Media

 

‘Εχει συμβεί σε πολλούς από εμάς: μια μέρα ανοίγουμε την ντουλάπα μας και διαπιστώνουμε ότι είναι έτοιμη να «σκάσει». Ρουχά, παπούτσια και αξεσουάρ ετών, πολλά από τα οποία έχουμε ξεχάσει πότε τα φορέσαμε τελευταία φορά, βρίσκονται ανάκατα σε έναν κυκεώνα χρωμάτων, υφασμάτων και υλικών.

Κάποιοι από εμάς είναι ακατάστατοι, ωστόσο, για κάποιους ανθρώπους αυτή η κατάσταση σηματοδοτεί μια ψυχική διαταραχή και κάποιοι έχουν άμεση ανάγκη προσφυγής σε ειδικό για να αντιμετωπίσουν την αδυναμία τους, τόσο να διώξουν άχρηστα πράγματα, όσο και να βάλουν τάξη.

Πλέον ο ΠΟΥ αναγνωρίζει ως ψυχιατρική διαταραχή την συσσώρευση πραγμάτων, η οποία ορίζεται ως η κατάσταση κατά την οποία ο ασθενής έχει τεράστιο αριθμό πραγμάτων, αδυνατεί να πετάξει κάποιο από αυτά και τα αποθηκεύει με χαοτικό τρόπο, σε βαθμό η ζωή του να διαταράσσεται.

Μπορεί τα ρούχα να είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, ωστόσο η διαταραχή απλώνεται και σε άλλα πεδία: περιοδικά και εφημερίδες, εκτυπώσεις από e-mail, ακόμα και αποδείξεις, όλα μπορούν να συγκεντρωθούν σε τέτοιο βαθμό που να χτυπήσουν καμπανάκι για διαταραχή.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα άτομα που πάσχουν από τη διαταρχή αυτή έχουν κι άλλα προβλήματα, όπως κατάθλιψη, μετατραυματική διαταραχή ή ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και παρουσιάζουν συμπτώματα τελειομανίας και αδυναμίας οργάνωσης και προγραμματισμού.

Μάλιστα, η εκδήλωση της διαταραχής εντοπίζεται κυρίως σε άτομα μέσης ηλικίας, που ζουν μόνα τους, ενώ συχνά δεν προσφεύγουν σε βοήθεια από ειδικούς καθώς δεν αντιλαμβάνονται το μέγεθος ή τη σημασία του προβλήματος.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50