search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 05:20
MENU CLOSE

Πέθανε ο δημοσιογράφος και ιστορικό στέλεχος του ΚΚΕ Γιώργης Μωραΐτης

24.09.2018 16:35
Όταν ο Θάνος Μωραϊτης χρησιμοποιούσε σκληρές εκφράσεις κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - Media

 

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 91 ετών άφησε ο Γιώργης Μωραΐτης, δημοσιογράφος και ιστορικό στέλεχος του ΚΚΕ. Είχε λάβει μέρος στην αντίσταση κατά των Γερμανών, αλλά και αργότερα στον εμφύλιο ως μαχητής του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Επίσης ήταν για καιρό μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, αλλά και της διεύθυνσης και αρχισυνταξίας του “Ριζοσπάστη”.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΚΚΕ:

«Η ΚΕ του ΚΚΕ ανακοινώνει, με βαθιά θλίψη, το θάνατο του συντρόφου Γιώργη Μωραΐτη, ο οποίος για 75 χρόνια τίμησε τον τίτλο του στελέχους του ΚΚΕ. Ο σύντροφος Γιώργης οργανώθηκε στο ΚΚΕ το 1943, διετέλεσε μέλος της ΚΕ του Κόμματος από το 9ο ως και το 13ο συνέδριο, δημοσιογράφος, μέλος της διεύθυνσης και αρχισυνταξίας του “Ριζοσπάστη”.

Ο σύντροφος Γιώργης Μωραΐτης γεννήθηκε στη Βοδονίτσα (Μενδενίτσα) Λοκρίδας στις 3 Μάρτη του 1927. Προερχόταν από φτωχή αγροτική – εργατική οικογένεια. Ο πατέρας του Νίκος πήρε μέρος στην ΕΑΜική Αντίσταση, καπετάνιος του εφεδρικού ΕΛΑΣ, οργανώθηκε στο ΚΚΕ και μετά την απελευθέρωση κατέφυγε στην Αθήνα. Η μητέρα του Ρήνα εντάχθηκε στο ΔΣΕ το 1947, πιάστηκε το 1949 και φυλακίστηκε μέχρι το 1952.

Ο σύντροφος Γιώργης από πολύ μικρός ζει μέσα από τις περιπλανήσεις της οικογένειάς του τη ζωή της εργατικής τάξης. Όπως αναφέρει ο ίδιος “εντελώς συναισθηματικά και αυθόρμητα από μικρός βλέποντας τον πατέρα μου με τη φόρμα της δουλειάς, ακούγοντας συζητήσεις πηγαίνοντας στο εργοτάξιο και γνωρίζοντας εργάτες είχα μια αγάπη και συμπάθεια στην εργατική τάξη, που μαζί με την αγάπη στην αγροτιά από τις εμπειρίες του χωριού, την αγάπη στους εργαζόμενους θα ολοκληρωθεί με τον καιρό και θα γίνει συνείδηση”.

Το 1942 οργανώνεται στην Ένωση Νέων Αγωνιστών Ρούμελης (ΕΝΑΡ), εντάσσεται στην ΕΠΟΝ το 1943, και κατατάσσεται στον ΕΛΑΣ το 1944, όπου παίρνει μέρος σε αποστολές και ενέδρες που χτυπούσαν τις τελευταίες φάλαγγες των χιτλερικών που εγκατέλειπαν στην Ελλάδα.

Παίρνει μέρος στη μάχη της Αθήνας τον Δεκέμβρη του 1944, με το Τάγμα του Λoκρού που κατεβαίνει στην Αθήνα. Τον Ιούλη του 1946 καταφεύγει ξανά στην Αθήνα μαζί με τον πατέρα του, γνωρίζοντας ότι υπήρχε σχέδιο δολοφονίας τους. Κατατάχτηκε στο ΔΣΕ το Μάρτη του 1947 στο Αρχηγείο Παρνασσίδος με επικεφαλής το Διαμαντή. Πήρε μέρος στις μάχες Κρόκι, Πέτρα, Αράχωβα, Μώλο – Μενδενίτσα, Άμφισσα. Υπηρετεί σε διάφορες αποστολές ως ελεύθερος σκοπευτής και ασυρματιστής.

Μετά την υποχώρηση του ΔΣΕ βρέθηκε πολιτικός πρόσφυγας στην Ουγγαρία και τη Ρουμανία. Στην Ουγγαρία δουλεύει στο χτίσιμο του χωριού “Νίκος Μπελογιάννης”, για μια σχολική χρονιά δάσκαλος στον παιδικό σταθμό στο Ντίγκ, αργότερα διευθυντής στο κολέγιο “Παπαρήγας”. Στη Ρουμανία φοιτά τρεις μήνες στη σχολή “Νίκος Μπελογιάννης”.

Ο σύντροφος Γιώργης Μωραΐτης το Δεκέμβρη του 1954, μετά από αίτημά του, στέλνεται παράνομα στην Ελλάδα με αποστολή να δουλέψει στον μηχανισμό του Κόμματος στην παρανομία, όπου θα κρατούσε με τον ασύρματο την επαφή του κλιμακίου της ΚΕ στην Ελλάδα με την καθοδήγηση στο εξωτερικό.

Συλλαμβάνεται με ασύρματο στο τέλος του 1955 και καταδικάζεται δις σε θάνατο από στρατοδικείο, με βάση τον Α.Ν. 375 το 1957. Για τα επόμενα 11 χρόνια ο σύντροφος Γιώργης θα φυλακιστεί στις φυλακές Ιτζεδίν, Αλικαρνασσού, Αίγινας, Κέρκυρας, Αβέρωφ, Χαλκίδας κ.α. Στους τοίχους της Γενικής Ασφάλειας της οδού Μπουμπουλίνας, όπου βρίσκεται σε απομόνωση, σκαλίζει για να διαβάσουν, όπως λέει, οι επόμενοι αγωνιστές και να μη τα σβήσουν οι ασφαλίτες: “Συμβουλή: Όταν μπαίνεις εδώ μέσα ξέχασέ τα όλα. Και να σκέφτεσαι μόνο το Λαό και το Κόμμα”.

Αποφυλακίζεται με όρους το 1966. Αναλαμβάνει δουλειά στην ΕΔΑ, ως μέλος του Γραφείου της Αθήνας. Με το πραξικόπημα της χούντας, ξεφεύγει τη σύλληψη και περνά στην παρανομία. Ως μέλος του Γραφείου της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ αναλαμβάνει δουλειά για την έκδοση του “Ριζοσπάστη”, της “Αδούλωτης Αθήνας”, του “Οδηγητή” και άλλων εντύπων για την περίοδο 1967-1968.

Ο σ. Γιώργης Μωραΐτης το Φλεβάρη του 1968 αταλάντευτα παίρνει θέση υπεράσπισης των αποφάσεων της 12ης Ολομέλειας της ΚΕ, γράφει και την ανακοίνωση που δημοσιεύεται στην “Αδούλωτη Αθήνα” και στο “Ριζοσπάστη”.

Συλλαμβάνεται το Νοέμβρη του 1968 και καταδικάζεται από στρατοδικείο σε κάθειρξη 24 χρόνων. Ακολουθούν 5 χρόνια φυλάκισης ξανά στις φυλακές Αβέρωφ, Κορυδαλλού, Ιτζεδίν, Αλικαρνασσού και Χαλκίδας.

Απολύεται προσωρινά “λόγω κινδύνου ανηκέστου βλάβης” το 1973. Φυγαδεύεται παράνομα στο εξωτερικό. Παίρνει μέρος στο 9ο Συνέδριο του ΚΚΕ, όπου για πρώτη φορά εκλέγεται στην Κεντρική Επιτροπή. Μετά το Συνέδριο χρεώνεται στον ραδιοσταθμό “Φωνή της Αλήθειας”.

Ο σύντροφος Γιώργης επιστρέφει στην Ελλάδα το 1974 και τοποθετείται στη Διεύθυνση και την Αρχισυνταξία του “Ριζοσπάστη”. Ήταν υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στις εκλογές του 1977,1981 και 1985 στη Φθιώτιδα.

Στο 13ο Συνέδριο, έδωσε τη μάχη για την υπεράσπιση του επαναστατικού χαρακτήρα του Κόμματος ενάντια στην οπορτουνιστική ομάδα, που στόχευε στη διάλυση και διάχυσή του στον ΣΥΝ.

Από το 1991 έως το 2004 ήταν μέλος της Διεύθυνσης του Ριζοσπάστη. Επίσης διετέλεσε Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αντιστασιακών Οργανώσεων.

Ο Γιώργης Μωραΐτης έχει γράψει 12 βιβλία και έχει τιμηθεί με Μετάλλιο από το Ανώτατο Σοβιέτ στα σαραντάχρονα της Αντιφασιστικής Νίκης. Υπερασπίστηκε σε όλη του τη ζωή τον επαναστατικό χαρακτήρα του ΚΚΕ, τον μαρξισμό – λενινισμό, στάθηκε απέναντι σε κάθε λογής “αναθεωρητές”. Όπως έγραφε ο ίδιος για το Κόμμα, στην ΚΟΜΕΠ του 1975: “Ο χώρος αυτός από την ίδια του τη φύση δεν προσφέρεται σε εύκολη εκμετάλλευση, και σε κανενός είδους “ανανέωση”, “αναθεώρηση” ή “αμφισβήτηση”. Ό,τι γράφεται με αίμα δεν ξεγράφει, δεν σβήνει, δεν ανατρέπεται. Είναι αδύνατη η αντιστροφή των αξιών που έχουν καθαγιαστεί με τη θυσία”».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 01:30