search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 20:27
MENU CLOSE

Από την Απαγορευμένη Πόλη στο Μουσείο της Ακρόπολης: 154 εκθέματα από τα αυτοκρατορικά διαμερίσματα του Qianlong (Photos)

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2041
4-10-2018
07.10.2018 03:00
ekthesi-akropolis-kina-musio_-3-.jpg

 

Για πρώτη φορά προσωπικά αντικείμενα, έργα τέχνης και έπιπλα που αντιπροσωπεύουν έναν ολόκληρο αιώνα κινεζικού πολιτισμού εγκαταλείπουν τα κλειστά διαμερίσματα του αυτοκράτορα της Κίνας Κιαν Λονγκ, στην Απαγορευμένη Πόλη του Πεκίνου, και έρχονται στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Μια ξεχωριστή έκθεση στη σκιά του Ιερού Βράχου, η οποία δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες της να δουν έργα που δεν υπήρξαν ποτέ άλλοτε προσβάσιμα στο κοινό ούτε καν στη χώρα προέλευσής τους.

Διακοσμημένος με κατασκευές και χρώματα εμπνευσμένα από τα παλάτια της Απαγορευμένης Πόλης, ο εκθεσιακός χώρος του Μουσείου Ακρόπολης φιλοξενεί και παρουσιάζει εκατόν πενήντα τέσσερα έξοχα εκθέματα που αναδεικνύουν τον ιδιαίτερο προσωπικό χώρο ενός πραγματικά πεφωτισμένου ηγεμόνα, κατά τα νεανικά του χρόνια αλλά και κατά την περίοδο που άσκησε την «επιτυχημένη διοίκηση της απέραντης χώρας του».

Διακοσμητικά διαχωριστικά, τα οποία έχουν τοποθετηθεί στον διάδρομο που οδηγεί στην έκθεση, δημιουργούν μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα από την αρχή αυτής της ξεχωριστής εμπειρίας. Μπαίνοντας στον εκθεσιακό χώρο, ο επισκέπτης αντικρίζει τη χρυσοκέντητη τελετουργική στολή του αυτοκράτορα, καθώς και ένα γιγαντιαίο πορτρέτο του, που τον απεικονίζει αμέσως μετά την άνοδό του στον θρόνο.

Έπειτα, παρουσιάζονται στο κοινό τα τελετουργικά ενδύματα της αυτοκράτειρας, και κατόπιν ο θρόνος, με όλα τα έπιπλα που τον συνοδεύουν.

Η επόμενη ενότητα περιλαμβάνει τα σκεύη για το τσάι του αυτοκράτορα και των καλεσμένων του, ποιητικά κείμενα του ίδιου και κοστούμια των ηθοποιών από ιδιωτικές θεατρικές παραστάσεις. Ακολουθεί το «Δωμάτιο των Ευωδιαστών Ορχιδέων», που αποκαλύπτει το θερμαινόμενο κρεβάτι του αυτοκρατορικού ζεύγους, ένα παραβάν με σπάνια διακόσμηση με άνθη καθώς και άλλα ενδιαφέροντα διακοσμητικά, που αποτελούσαν προσωπική επιλογή του αυτοκράτορα.

Στη συνέχεια, ο επισκέπτης αντικρίζει έναν δεύτερο χρυσοποίκιλτο θρόνο, όπως και το γραφείο του αυτοκράτορα, διακοσμημένο με πλακίδια λευκού νεφρίτη. Αποτελούσε τον χώρο όπου ο πεφωτισμένος ηγεμόνας περνούσε πολύ από τον χρόνο του, γράφοντας κείμενα για τις ομορφιές της χώρας του, τις ανθρώπινες σχέσεις, αλλά και τη σωστή άσκηση της βασιλικής εξουσίας.

Η έκθεση κλείνει με εξαιρετικά βουδιστικά έργα από πολύτιμα υλικά. Πρόκειται για μοναδικά σκεύη λατρείας, αφιερώματα κ.λπ., με κυρίαρχα τα αγάλματα του νεαρού Βούδα, του τρίτου Δαλάι Λάμα και ενός βουδιστή ιεραπόστολου, που καταδεικνύουν – μεταξύ άλλων – τον κυρίαρχο ρόλο του βουδισμού στα διαμερίσματα του αυτοκράτορα.

Σκοπός της έκθεσης είναι να «ταξιδέψει» τον επισκέπτη στον χώρο και τον χρόνο, προκειμένου να τον κάνει να αντιληφθεί και να κατανοήσει τις αρχές και τις αξίες του κινεζικού πολιτισμού μέσα από την προσωπικότητα ενός προικισμένου ηγέτη.

Η ξεχωριστή αυτή έκθεση οργανώθηκε σε συνεργασία με το Μουσείο των Ανακτόρων της Απαγορευμένης Πόλης, στο πλαίσιο του προγραμματισμού του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για το «Έτος Πολιτιστικών Ανταλλαγών Ελλάδας – Κίνας».

«Για μια ακόμα φορά συναντώνται δυο πανάρχαιοι πολιτισμοί. Δεν είναι η πρώτη φορά – ούτε φυσικά θα είναι και η τελευταία. Μα κάθε φορά που συναντώνται τέτοιοι πολιτισμοί και κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις, είναι ένα μεγάλο γεγονός που οφείλουμε να τιμούμε», δήλωσε, μεταξύ άλλων, κατά τα εγκαίνια της έκθεσης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Ποιος ήταν ο Κιαν Λονγκ

Πολυμαθής, ποιητής, ζωγράφος, αλλά και μια εξαιρετική στρατιωτική ιδιοφυΐα, ο Qianlong αποτελεί τον σπουδαιότερο αυτοκράτορα της Κίνας. Υπήρξε ένας χαρισματικός ηγέτης, ο οποίος, στα εξήντα ένα χρόνια της διακυβέρνησής του, κατόρθωσε να διπλασιάσει το μέγεθος της αυτοκρατορίας του και να την κάνει την πλουσιότερη χώρα του κόσμου, αφήνοντας τεράστια πολιτιστική κληρονομιά. Ο Qianlong κατάφερε να μεγαλώσει τη χώρα του κατά 1.600.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ στη διάρκεια των χρόνων που κατείχε τον θρόνο, η Κίνα γνώρισε τεράστια οικονομική άνθηση, έναν πραγματικό «χρυσό αιώνα», τα επιτεύγματα του οποίου αποτελούν αντικείμενο μελέτης και θαυμασμού ακόμα και σήμερα.

INFO

Έως 14 Φεβρουαρίου 2019

Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων

(ισόγειο Μουσείου Ακρόπολης)

Τιμή εισιτηρίου: 3 ευρώ

Η έκθεση συνοδεύεται από τρίγλωσσο

– κινεζικά, ελληνικά, αγγλικά –

κατάλογο, που είναι διαθέσιμος

στα Πωλητήρια του Μουσείου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 20:22