19/01/2021 16:17:23

Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για να κλείσει το ραντεβού Τσίπρα Πούτιν στη Μόσχα

«Κλείδωσε» για τις 7 Δεκεμβρίου η επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα - Media

 

Όσο εύκολα τινάχθηκε στον αέρα η παραγωγική καθημερινότητα των ελληνορωσικών σχέσεων, μετά από την απόφαση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών να απελάσει Ρώσους διπλωμάτες με την κατηγορία της ανάμειξης στις ελληνικές εσωτερικές υποθέσεις, τόσο δύσκολα αποκαταστάθηκε ένας δίαυλος επικοινωνίας μέσα από τον οποίο η Αθήνα ελπίζει να προχωρήσει στην αποθεραπεία των σχέσεών της με την Μόσχα.

Το εγχείρημα της δημιουργίας του διαύλου επικοινωνίας με την Μόσχα σύμφωνα με πληροφορίες δεν το ανέλαβε ο  μηχανισμός του Υπουργείου Εξωτερικών αλλά στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού ο οποίος με αφορμή επίσκεψή του στη Μόσχα φαίνεται ότι κατάφερε να «ξεκλειδώσει» η ημερομηνία επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στη Ρωσική πρωτεύουσα μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκέμβρη.

Η ελληνική κυβέρνηση κατανοεί ότι στη δεδομένη συγκυρία οι θέσεις Ελλάδας και Ρωσίας για μείζονα ζητήματα και επιλογές στα Βαλκάνια αποκλίνουν. Ωστόσο, για την ελληνική κυβέρνηση είναι απαραίτητη η εξεύρεση ενός ελάχιστου κοινού παρανομαστή στη βάση του οποίου μπορούν να συντηρηθούν και να εξελιχθούν εκ νέου οι ελληνορωσικές σχέσεις.

Ήδη, είναι σαφές για την ελληνική πλευρά ότι η Μόσχα είναι αποφασισμένη να υποστηρίξει τις μείζονες επιλογές της στα Βαλκάνια, ανάμεσα στις οποίες κυρίαρχη είναι η μη ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Ήδη η Μόσχα έχει προειδοποιήσει ότι στο πλαίσιο του ΟΗΕ δεν θα εγκρίνει την Συμφωνία των Πρεσπών και την αλλαγή της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Από την πλευρά και η Μόσχα γνωρίζει πως η γεωγραφία επιβάλει την εξασφάλιση ενός ελάχιστου επιπέδου παραγωγικών σχέσεων με την Ελλάδα. Σύμφωνα με τις διατυπώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ «έχουμε μια ειδική, στενή σχέση με την Ελλάδα και δεν σκοπεύουμε να τη θυσιάσουμε. Σεβόμαστε την Ελλάδα.

Ο θρησκευτικός παράγοντας παίζει τον ρόλο του, οι δεσμοί μεταξύ των λαών είναι ισχυροί. Αλλά η πολιτική έχει τη δική της λογική. Υπήρξαν πολιτικοί στην Ελλάδα που δέχθηκαν σοβαρές πιέσεις και πήραν αποφάσεις που μας λύπησαν». Με τον τρόπο αυτό- και δημόσια- η Μόσχα επιμένει να βάλει κατά του Ελληνα Υπουργού εξωτερικών κατηγορώντας ότι υπέκυψε στις αμερικανικές πιέσεις και με τις αποφάσεις του υπονόμευσε τις ελληνορωσικές σχέσεις.

Η επίσκεψη Τσίπρα ενδεχομένως θα συμπέσει με τη σύνοδο της διμερούς ελληνορωσικής διυπουργικής επιτροπής, όπου προγραμματίζεται να  συζητηθούν ζητήματα όπως η Συρία, το Κυπριακό, το Σκοπιανό, αλλά και ο τουρισμός, η οικονομία και η ενέργεια.
 Ενδιαφέρον έχει αν στο πλαίσιο αυτής της διμερούς διυπουργικής συνάντησης θα πάρει μέρος ο  Ελληνας υπουργός εξωτερικών ή αν θα επιστρατευθεί ο αναπληρωτής υπουργός Γ. Κατρούγκαλος…

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.