search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 03:54
MENU CLOSE

Οι «λομπίστες» και ο Ομπάμα

02.10.2009 13:21

Η εξουσία εδράζεται στον Λευκό Οίκο; Ανοησίες. Η εξουσία στην Αμερική και κατ’ επέκταση σε όλον τον κόσμο έχει την έδρα της στη διαβόητη «οδό Κ» – έναν δρόμο στην Ουάσιγκτον, όπου βρίσκονται τα περισσότερα γραφεία των κάθε λογής λόμπι, των ομάδων προώθησης συμφερόντων σε απλά ελληνικά. Και ο Aμερικάνος πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα το έχει καταλάβει πλέον πολύ καλά.

Μπορεί η «Ομπαμάνια» να έχει καταλάβει όλον τον κόσμο, ο Καντάφι να θέλει τον Ομπάμα «ισόβιο πρόεδρο της Αμερικής» και ο Φιντέλ Κάστρο να εκθειάζει τον Aμερικάνο πρόεδρο για το… θάρρος του, αλλά στο εσωτερικό τα πράγματα δεν πηγαίνουν και τόσο καλά για τον Μπαράκ Ομπάμα.

Η εξουσία εδράζεται στον Λευκό Οίκο; Ανοησίες. Η εξουσία στην Αμερική και κατ’ επέκταση σε όλον τον κόσμο έχει την έδρα της στη διαβόητη «οδό Κ» – έναν δρόμο στην Ουάσιγκτον, όπου βρίσκονται τα περισσότερα γραφεία των κάθε λογής λόμπι, των ομάδων προώθησης συμφερόντων σε απλά ελληνικά. Και ο Aμερικάνος πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα το έχει καταλάβει πλέον πολύ καλά.

Μπορεί η «Ομπαμάνια» να έχει καταλάβει όλον τον κόσμο, ο Καντάφι να θέλει τον Ομπάμα «ισόβιο πρόεδρο της Αμερικής» και ο Φιντέλ Κάστρο να εκθειάζει τον Aμερικάνο πρόεδρο για το… θάρρος του, αλλά στο εσωτερικό τα πράγματα δεν πηγαίνουν και τόσο καλά για τον Μπαράκ Ομπάμα.

Οι δεσμεύσεις του για μια καθολική κοινωνική ασφάλιση σκοντάφτουν σε μια λυσσαλέα αντίδραση των Ρεπουμπλικάνων, αλλά και πολλών Δημοκρατικών. Το ίδιο και οι διακηρύξεις του ότι θα βάλει φρένο στην απληστία της Γουόλ Στριτ με μέτρα ελέγχου και ρύθμισης των αγορών. Ούτε λίγο ούτε πολύ ο Ομπάμα δεν έχει κατορθώσει ακόμη να εφαρμόσει ούτε μία από τις ριζοσπαστικές προεκλογικές του εξαγγελίες.

Ο λόγος; Τα κάθε είδους λόμπι, οι οργανωμένες ομάδες συμφερόντων, έχουν κατορθώσει να φρενάρουν το ριζοσπαστικό για την Αμερική προεκλογικό πρόγραμμα του Ομπάμα. Και όταν μιλάμε για λόμπι, θα πρέπει να έχουμε στον νου δεκάδες χιλιάδες εκπροσώπους των οργανωμένων συμφερόντων, που ασκούν ασφυκτικές πιέσεις σε γερουσιαστές και βουλευτές αλλά και στην κοινή γνώμη, ώστε να υπάρχει έντονη αντίδραση σε όποια προοδευτικά μέτρα προωθεί ο Aμερικάνος πρόεδρος.

Για παράδειγμα, στο θέμα της καθολικής κοινωνικής ασφάλισης, η ιστοσελίδα Bloomberg News αποκάλυψε ότι κάπου 3.300 λομπίστες έχουν αναλάβει εκστρατεία για να μην περάσει το νομοσχέδιο στο Κογκρέσο ή τουλάχιστον να μην αποτελεί ριζοσπαστική τομή ενάντια στην ιδιωτική ασφάλιση. Με το αζημίωτο φυσικά…

Η αντιπολίτευση

Οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες έχουν διαθέσει στα διάφορα λόμπι, από την επίσημη ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του Ομπάμα μέχρι σήμερα, κάπου 263 εκατομμύρια δολάρια (πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια την ημέρα), για να υπονομευτεί κάθε σκέψη για ένα δημόσιο σύστημα Yγείας για όλους, όπως αποκάλυψε το Κέντρο για μια Υπεύθυνη Πολιτική. Μόνο για τηλεοπτικές διαφημίσεις κατά του σχεδίου Ομπάμα για την Yγεία έχουν διατεθεί 75 εκατομμύρια δολάρια ενώ άλλα 23 εκατομμύρια έχουν ήδη δοθεί ως «οικονομικές προεκλογικές ενισχύσεις» σε μέλη του Κογκρέσου που διεκδικούν την επανεκλογή τους το 2010.

Για κάθε μέλος του Κογκρέ-σου υπάρχουν τουλάχιστον έξι λομπίστες των οργανωμένων συμφερόντων που προσπαθούν να επηρεάσουν την ψήφο τους, υπέρ της ιδιωτικής ασφάλισης φυσικά.

Χωρίς όρια

Η υγειονομική περίθαλψη μπορεί να είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα του τι συμβαίνει ήδη στην εποχή Ομπάμα, αλλά αυτό το είδος άσκησης πιέσεων εκτείνεται στο σύνολο της ατζέντας του Aμερικάνου προέδρου.

Κάπου 2.400 εκπρόσωποι ομάδων συμφερόντων, για παράδειγμα, ασκούν πιέσεις στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, σε θέματα όπως η προτεινόμενη από τον Ομπάμα προστασία των καταναλωτών.

Παράγοντες με επιρροή, μεταξύ των οποίων και το Aμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, έχουν δώσει στους λομπίστες 222 εκατομμύρια δολάρια μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2009 για να προωθήσουν τα συμφέροντά τους… Ένα ανώτερο διευθυντικό στέλεχος του Εμπορικού Επιμελητηρίου, το οποίο αντιτίθεται στην προτεινόμενη από τον Ομπάμα «Υπηρεσία Δημοσιονομικής Προστασίας των Καταναλωτών», το είπε έξω από τα δόντια στο Ρόιτερς: «Εργαζόμαστε για να… σκοτώσουμε το νομοσχέδιο». Τι θέλει ο Ομπάμα με την υπηρεσία αυτή; Να προστατεύονται κεντρικά οι απλοί πολίτες από την κερδοσκοπία μέσω των πιστωτικών καρτών, από τη θηλιά των στεγαστικών δανείων και άλλων χρηματοπιστωτικών προϊόντων. Θα τα καταφέρει ο Aμερικάνος πρόεδρος; Πολύ αμφιβάλλουμε…

Όπως άλλωστε αδυνατεί να περάσει το νομοσχέδιο Γουάξμαν – Μάρκεϊ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής – το πρώτο στην αμερικάνικη Iστορία σχέδιο νόμου κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Κάπου 2.800 λομπίστες εργάζονται για λογαριασμό της βιομηχανίας άνθρακα, η οποία έχει δαπανήσει από το 2008 κάπου 12 εκατομμύρια δολάρια για να «σκοτώσει» και αυτό το νομοσχέδιο.

Τα πρωτοσέλιδα

«Πώς θα σωθεί το Εργατικό Κόμμα» ενόψει των εκλογών της άνοιξης στη Βρετανία, διερωτάται το περιοδικό «Spectator». Το βρετανικό περιοδικό σημειώνει ότι τα συνδικάτα θέλουν τώρα μεγαλύτερο μερίδιο εξουσίας στο Εργατικό Κόμμα.

«Οι Τόρις στην κόψη» γράφει το περιοδικό «Ρrospect», σημειώνοντας ότι το βρετανικό συντηρητικό κόμμα βρίσκεται προ των πυλών της εξουσίας. «Τα σχέδια του ηγέτη του κόμματος Ντέιβιντ Κάμερον παραμένουν όμως σε μεγάλο βαθμό ένα μυστήριο για τον λαό αλλά και το ίδιο το κόμμα του»…

«Πενήντα χρόνια βρόμικα κόλπα στη Γαλλία» γράφει το γαλλικό περιοδικό «Nouvel Observateur» με αφορμή τη δικαστική δίωξη του πρώην πρωθυπουργού Ντομινίκ ντε Βιλπέν από τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί. «Η πολιτική μας ιστορία είναι γεμάτη από παγίδες και “βρόμικα κόλπα”, ενώ ο αγώνας για την εξουσία συχνά οδηγεί σε χειραγώγηση και παράνοια» σημειώνει το γαλλικό περιοδικό.

Επίθεση στη Γουόλ Στριτ εξαπολύει ο διάσημος Αμερικάνος σκηνοθέτης Μάικλ Μουρ μέσα από τις στήλες του περιοδικού «Nation». O Mουρ αναφέρεται στα αίτια της οικονομικής κρίσης και στους κινδύνους από τους χειρισμούς του προέδρου Ομπάμα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50