search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 09:09
MENU CLOSE

Τσίπρας: Οι βουλευτές να ψηφίσουν κατά συνείδηση στη Συνταγματική Αναθεώρηση

14.11.2018 14:36
Τσίπρας: Οι βουλευτές να ψηφίσουν κατά συνείδηση στη Συνταγματική Αναθεώρηση - Media
 
Να υπερψηφίσουν τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση κάλεσε ο πρωθυπουργός τους βουλευτές όλων των κομμάτων κατά την συζήτηση για την έναρξη της διαδικασίας στην Ολομέλεια. Μάλιστα κάλεσε και τις ηγεσίες των κομμάτων να μην θέσουν στη διαδικασία αυτή θέμα κομματικής πειθαρχίας, εκτιμώντας ότι έτσι η μεγάλη πλειοψηφία των βουλευτών θα λειτουργήσει με αίσθημα κοινωνικής και πολιτικής ευθύνης κατ’επέκταση με λογική συναίνεσης.
 
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε αποτυχημένες τις προηγούμενες δύο προσπάθειες αναθεώρησης (2001, 2008) κατά τις οποίες το πελατειακό κράτος παρέμεινε αλώβητο, ο κοινοβουλευτισμός αδύναμος, ενώ «εγκαθιδρύθηκε η συνταγματική συνθήκη της ατιμωρησίας και της συγκάλυψης με το ντροπιαστικό άρθρο 86».
 
Πιο ειδικά ο πρωθυπουργός κάλεσε τους βουλευτές να στηρίξουν τις προτάσεις για τα νέα αρχιτεκτονική του πολιτεύματος με την εποικοδομητική ψήφο δυσπιστίας με την αποσύνδεση της διαδικασίας εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόωρη διάλυση της Βουλής.
 
Ως προς το τελευταίο προέβαλλε ως προσπάθεια εξάντλησης των περιθωρίων συναίνεσης την πρόταση των διαδοχικών ψηφοφοριών, καθώς όπως είπε, οποιαδήποτε άλλη λύση μετά από δύο ή τρεις αποτυχημένες προσπάθειες αυξημένης πλειοψηφίας (απευθείας εκλογή από το λαό είτε η εκλογή με απόλυτη πλειοψηφία),ενέχουν κινδύνους.
 
Στην πρώτη περίπτωση είπε υπάρχει ο κίνδυνος να διαμορφωθεί ένας δυισμός στην κορυφή της εκτελεστικής εξουσίας ενώ στη δεύτερη ο κίνδυνος είναι να δημιουργηθεί αντικίνητρο συναίνεσης για την απλή κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 151, στην οποία θα δοθεί η δυνατότητα να εκλέγει μόνη της Πρόεδρο της Δημοκρατίας και μάλιστα χωρίς την μεσολάβηση εκλογών.
 
Επίσης κάλεσε να μπει ένα τέλος στο καθεστώς ειδικών προνομίων ή και ασυλίας των βουλευτών με:
  • την τροποποίηση των διατάξεων περί ευθύνης των υπουργών ώστε να καταργηθεί η σύντομη παραγραφή για τα αδικήματα που τελούνται κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και να εξισωθεί η ποινική μεταχείριση με εκείνη όλων των πολιτών.
  • την τροποποίηση των διατάξεων για τη βουλευτική ασυλία ώστε αυτή να καλύπτει επίσης αποκλειστικά τα αδικήματα που τελούνται κατά την άσκηση των καθηκόντων των βουλευτών.
  • την πρόβλεψη για το όριο θητειών για τους βουλευτές ώστε να σταματήσει η πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας να θεωρεί ότι είναι επαγγελμα, είναι λειτούργημα για να εκπροσωπεί το λαό να είναι δίπλα στο λαό (να μην δημιουργούνται όροι συναλλαγής με το εκλογικό σώμα).
Κράτος-Εκκλησία:Διακριτοί ρόλοι αλλά και επωφελής συνεργασία
Αναφορικά με τις σχέσεις Εκκλησίας – Πολιτείας ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «εξορθολογισμό» και επίλυση ιστορικών εκκρεμοτήτων καθώς και για διακριτούς ρόλους αλλά και επωφελή συνεργασία όπου αρμόζει.
 
Εκτίμησε ότι και σε αυτό το σημείο διαμορφώνονται ευρείες συναινέσεις εντός και εκτός κοινοβουλίου ώστε να περάσουμε σε μια νέα εποχή και να κατοχυρωθεί ρητά στο Σύνταγμα η θρησκευτική ουδετερότητα του ελληνικού κράτους. Κατοχύρωση που όπως είπε θεωρεί ότι δεν θα βρει αντίθετη την Εκκλησία καθώς «και εκείνη θέλει ένα σαφές περίγραμμα των σχέσεων της με το Κράτος».
 
Σημείωσε ότι αυτό θα είναι ένα σημαντικό βήμα για τον εκσυγχρονισμό και τη φιλελευθεροποίηση του Συντάγματος από τη μία και για τον εξορθολογισμό των σχέσεων εκκλησίας και κράτους από την άλλη.
 
Ως προς το δεύτερο είπε πάντως ότι δεν είναι ένα αποκλειστικά συνταγματικό θέμα, αλλά αφορά «ένα δαιδαλώδες νομοθετικό και κανονιστικό πλέγμα το οποίο δεν αλλάζει από τη μια μέρα στην άλλη». Αντίθετα πρόσθεσε «προϋποθέτει διάλογο με σεβασμό και ειλικρίνεια, προϋποθέτει καλή θέληση και μακρόχρονη κοινή εργασία». Και παρέπεμψε στην πρόσφατη πρόταση συμφωνίας που κατέθεσε από κοινού με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ως παράδειγμα που αποδεικνύει ότι με καλή θέληση μπορούν να βρεθούν λύσεις ακόμη και στα πιο δισεπίλυτα προβλήματα.

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Προτείνετε εκφυλισμό της διαδικασίας – Ανερμάτιστη η πρόταση της ΝΔ

Στην δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε στις αιτιάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με την Συνταγματική Αναθεώρηση.

Καταρχάς τον κατηγόρησε για απόπειρα εκφυλισμού της διαδικασίας της Συνταγματικής Αναθεώρησης που όπως είπε αντανακλάται στην πρόταση της ΝΔ η οποία περιλαμβάνει 80 προτάσεις δηλαδή ζητά να αναθεωρηθούν πάνω από τα μισά άρθρα του Συντάγματος. Αυτό, υπογράμμισε, παραπέμπει σε Συντακτική Συνέλευση, και όχι σε συνταγματική αναθεώρηση.

Επίσης τον εγκάλεσε ότι παρεκκλίνει από το πνεύμα του νομοθέτη όταν ζητά να ανοίξουν όλα τα θέματα: «Ο νομοθέτης προβλέπει συγκεκριμένη διαδικασία διότι θέλει να υπάρχουν ευρύτερες συναινέσεις δε λέει ‘ελάτε να τα ανοίξουμε όλα κ να πάμε στη δεύτερη περίοδο’» σημείωσε.

Επίσης χαρακτήρισε αλλοπρόσαλλη και ανερμάτιστη τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο ζήτημα της εκλογής του ΠτΔ. Ειδικότερα, σημείωσε ότι όταν η κυβερνητική πλειοψηφία κατόπιν σκέψης τροποποίησε την πρόταση του 2016 (μετά τις τρεις άκαρπες προσπάθειες εκλογές να υπάρχει προσφυγή) προσθέτοντας έξι ακόμη ψηφοφορίες η ΝΔ υιοθέτησε την προηγούμενη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια τις απέρριψε και τις δύο.

Αναφορικά με την κατηγορία του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι κατ’ ουσίαν συριζοποίηση του Συντάγματος ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε προτάσεις τόσο για τα δημοψηφίσματα όσο και για εάν αναλογικότερο εκλογικό σύστημα που υπήρχε στην πρόταση της ΝΔ επί Σαμαρά την οποία είχε συντάξει ο σημερινός Πρόεδρος της δημοκρατίας και είχε συνυπογράψει και ο Μητσοτάκης.

Σχετικά με τις αντιδράσεις της ΝΔ για την πρόταση συμφωνίας Πολιτείας – εκκλησίας ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι μετά την αρχική έκφραση ικανοποίησης της ΝΔ για την υιοθέτηση δικής της πρότασης σχετικά με το ταμείο αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας, σήμερα η στάση αυτή άλλαξε και μετά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των ιερέων εκφράζεται η θλίψη διότι ο Αρχιεπίσκοπος «χρησιμοποιήθηκε» από την κυβέρνηση; «Μόνος μου την έκανα τη συμφωνία;» διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός και εγκάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι δε σέβεται τον Αρχιεπίσκοπο.

Επίσης, αναφορικά με τη μισθοδοσία των κληρικών ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας για τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης έναντι των κληρικών ότι δεν θα υιοθετήσει την πρόβλεψη της Συμφωνίας να μην πληρώνονται από την ενιαία αρχή πληρωμών ανέδειξε σε ειρωνικό τόνο την αντίφαση: «Θέλετε και μικρό δημόσιο και τους ιερείς δημόσιους υπαλλήλους. Αυτό είναι ο ορισμός του πού μπορεί να οδηγήσει το πάντρεμα του νεοφιλελευθερισμού με τον ακραίο συντηρητισμό».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 09:08