search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 09:55
MENU CLOSE

H… «μπίλια» έκατσε τελικά στον Ρέππα

13.02.2012 23:33
H... «μπίλια» έκατσε τελικά στον Ρέππα - Media

Από εδώ το πήγαν, από εκεί το πήγαν οι τροϊκανοί και υποτιθέμενοι σύμμαχοί μας, οδηγούν χωρίς καμιά ντροπή, χωρίς κανέναν ενδοιασμό στην πόρτα εξόδου, μέσα στον χρόνο, 15.000 δημοσίους υπαλλήλους.

Από εδώ το πήγαν, από εκεί το πήγαν οι τροϊκανοί και υποτιθέμενοι σύμμαχοί μας, οδηγούν χωρίς καμιά ντροπή, χωρίς κανέναν ενδοιασμό στην πόρτα εξόδου, μέσα στον χρόνο, 15.000 δημοσίους υπαλλήλους που εργάζονται σε ζημιογόνες ΔΕΚΟ και νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, καθώς – όπως λένε – η λύση αυτή αποτελεί μονόδρομο προκειμένου να μειωθούν οι μισθολογικές δαπάνες του κράτους.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, δεν αποκλείεται μέσα στις επόμενες μέρες να κατατεθεί και πράξη νομοθετικού περιεχομένου βάσει της οποίας θα καταργείται η μονιμότητα στις ΔΕΚΟ (με κατάργηση των οργανικών θέσεων), ώστε οι απολύσεις να μπορούν να γίνουν χωρίς προβλήματα, εκτός αν μια τέτοια ρύθμιση περιληφθεί στη νομοθεσία που ετοιμάζεται με διαδικασία του κατεπείγοντος για να περάσουν όλα τα μέτρα που συμφωνούνται τώρα με την τρόικα. Ταυτόχρονα, τη νομοθετική ρύθμιση θα μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν και οι ΔΕΚΟ, οι οποίες δεν πρόκειται να κλείσουν, αλλά θα πρέπει να μειώσουν μέσα από τις απολύσεις το λειτουργικό τους κόστος.

Το θέμα των 15.000 απολύσεων εντός του έτους επιβεβαίωσε ο Ρέππας, ο οποίος βρίσκεται σε δύσκολη θέση, αφού είναι εκείνος που θα σηκώσει, όπως φαίνεται, τον σταυρό του μαρτυρίου που αφορά τις απολύσεις, παρά τις αρχικές δεσμεύσεις περί του αντιθέτου μέχρι τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης απέδωσε την ευθύνη των απολύσεων σε κάθε υπουργείο χωριστά, ενώ πηγές του υπουργείου ανέφεραν ότι βρίσκονται σε επικοινωνία με την τρόικα, προκειμένου να ενταχθούν οι υπό απόλυση υπάλληλοι σε καθεστώς εφεδρείας για 1 χρόνο λαμβάνοντας το 60% του μισθού και κατόπιν να απολυθούν, χωρίς να έχουν το δικαίωμα να ενταχθούν στις λίστες της εργασιακής εφεδρείας του ΑΣΕΠ, μήπως και στο μέλλον επαναπροσληφθούν.

Στη ζώνη των λουκέτων

Σύμφωνα   με   κυβερνητικές  πηγές, στη… ζώνη των λουκέτων θα βρεθούν ΝΠΙΔ, Α.Ε. και ΔΕΚΟ που δραστηριοποιούνται κυρίως στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας, του Πολιτισμού, του Περιβάλλοντος, των μεταφορών αλλά και της Εθνικής Αμυνας (ΕΒΟ, Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα κ.τ.λ.). Τα κριτήρια που θα αξιοποιηθούν αρχικά αναμένεται να είναι το ύψος της χρηματοδότησης που λαμβάνουν οι οργανισμοί, η οικονομική κατάσταση που βρίσκονται και η χρησιμότητά τους με βάση τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στη δημόσια διοίκηση. Την απόφαση για την κατάργηση των φορέων θα λάβουν οι εποπτεύοντες υπουργοί έπειτα από εισήγηση των Επιτροπών Αναδιάρθρωσης που έχουν συσταθεί σε κάθε υπουργείο.

Αρχίζει η αξιολόγηση

Παράλληλα, θα ξεκινήσει η αξιολόγηση δομών και υπαλλήλων στα ΝΠΔΔ και στον στενό δημόσιο τομέα με στόχο τον περιορισμό των υπηρεσιών κατά 30%, βάσει κριτηρίων που προετοιμάζουν Γάλλοι εμπειρογνώμονες. Από τη συγκεκριμένη διαδικασία, που θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου και θα μετάσχουν και ιδιώτες υπό την επίβλεψη του ΑΣΕΠ, θα προκύψει πλεονάζον προσωπικό (μόνιμοι και αορίστου χρόνου υπάλληλοι), οι οποίοι είτε θα μετακινηθούν σε υπηρεσίες που έχουν ανάγκη προσωπικού είτε θα απολυθούν.

Μαχαίρι στους εκπαιδευτικούς

Όπως αναφέρουν κύκλοι του αρμόδιου υπουργείου, η συμφωνία με τους δανειστές αφορά τη μείωση του Δημοσίου κατά 150.000 υπαλλήλους μέσω συνταξιοδοτήσεων, περιορισμού των προσλήψεων, αλλά και 15.000 απολύσεων από το 2011 μέχρι και το 2015. Οι υπολογισμοί της τρόικας αναφέρουν ότι από τις απολύσεις, τις αποχωρήσεις και τη μείωση των κρατικών οργανικών μονάδων το Δημόσιο μέχρι το 2015 θα έχει εξοικονομήσει περί τα 1,5 δισ. ευρώ. Στον τελικό αριθμό των αποχωρήσεων δεν υπολογίζονται τελικά οι συνταξιοδοτήσεις του 2010, που ξεπέρασαν τις 53.000. Το δεδομένο αυτό επηρέασε αρνητικά την όλη κατάσταση, καθώς, σύμφωνα με τον Ρέππα, στις 3 Φεβρουαρίου η τρόικα επισήμως έθεσε θέμα απολύσεων. Κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν ότι για το 2011 οι αποχωρήσεις θα ξεπεράσουν τις 40.000, αλλά τα επόμενα χρόνια μέχρι το 2015 υπολογίζουν ότι δεν θα μπορέσουν να φτάσουν τις 150.000, συνυπολογίζοντας και τις ελάχιστες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Σε ό,τι αφορά δε τους συμβασιούχους που θα προσληφθούν φέτος, ο αριθμός τους θα είναι μειωμένος κατά 20% τουλάχιστον, ενώ το μεγάλο «ψαλίδι» θα αφορά τους εκπαιδευτικούς.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 09:52