search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 18:01
MENU CLOSE

Αλαφιασμένοι οι γαλάζιοι

11.02.2012 04:03
Αλαφιασμένοι οι γαλάζιοι  - Media

Tα ρέστα του παίζει στην παρ­τίδα με την τρόικα ο πρόε­δρος της Ν.Δ. Αντώνης Σα­μαράς, αφού κινδυνεύει να εμφανιστεί… ως γυμνός βασιλιάς. Υποστηρίζει με πάθος – έφτασε μά­λιστα στο σημείο να συγκρουστεί με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο – ότι αυτός κατάφερε να διασωθεί ο 13ος και 14ος μισθός, τη στιγμή που το πακέτο της τρόικας βά­ζει πολύ σοβαρότερα μέτρα στο τρα­πέζι, με επώδυνες περικοπές και με­γάλες μειώσεις σε μισθωτούς και συ­νταξιούχους.

Tα ρέστα του παίζει στην παρ­τίδα με την τρόικα ο πρόε­δρος της Ν.Δ. Αντώνης Σα­μαράς, αφού κινδυνεύει να εμφανιστεί… ως γυμνός βασιλιάς. Υποστηρίζει με πάθος – έφτασε μά­λιστα στο σημείο να συγκρουστεί με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο – ότι αυτός κατάφερε να διασωθεί ο 13ος και 14ος μισθός, τη στιγμή που το πακέτο της τρόικας βά­ζει πολύ σοβαρότερα μέτρα στο τρα­πέζι, με επώδυνες περικοπές και με­γάλες μειώσεις σε μισθωτούς και συ­νταξιούχους.

Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία ει­κοσιτετράωρα, μετά τις αλλεπάλλη­λες κυβερνητικές συσκέψεις, όπου τα «διλήμματα» έπεφταν σαν το χαλά­ζι, ο Σαμαράς έμοιαζε πιεσμένος και εξουθενωμένος. Το ίδιο και στη Ν.Δ., οι γαλάζιοι είναι αλαφιασμένοι. Έμοι­αζαν σαν να τα έχουν χαμένα αντιλαμ­βανόμενοι τις συνέπειες από τα μέτρα τα οποία θα έχουν συνυπογράψει για το καλό της… χώρας, τη στιγμή που η παράταξή τους στήριξε την πολιτική της αναγέννηση στην αντιμνημονιακή πολιτική.

Καταρρέει

Αντιλαμβάνονται πως ό,τι έχτισαν μέχρι τώρα, τόσο στο επίπεδο της κοινωνίας όσο και στο κόμμα, καταρ­ρέει μπροστά στο τσουνάμι των μέ­τρων και ότι η επόμενη μέρα θα είναι πραγματικά πολύ δύσκολη.

Οι συσκέψεις στα γραφεία της Συγ­γρού τα τελευταία εικοσιτετράωρα διαδέχονταν η μία την άλλη, χωρίς όμως σοβαρά αποτελέσματα. Οι στε­νοί συνεργάτες του Σαμαρά ισχυρίζονται ότι οι πιέσεις που δέχθηκε όλο αυτό το χρονικό διάστημα ο αρχηγός της Ν.Δ. κυρίως από τους Ευρωπαίους συναδέλφους του – του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος – ξεπερνούν κάθε φαντασία. Όλοι του ζητούσαν «να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων» και «να μην οδηγήσει τη χώρα στη χρεοκοπία».

Αποφάσισε λοιπόν να κάνει το «καλό παιδί» αποδεχόμενος τα νέα σκληρά μέτρα, αν και τρέμει τις συ­νέπειες. Έτσι τώρα τα γαλάζια στε­λέχη προσπαθούν να διασώσουν ό,τι μπορούν από αυτήν τη μεγάλη πολι­τική ήττα και γι’ αυτό αποφάσισαν να περάσουν στην αντεπίθεση με το επι­χείρημα ότι ο Σαμαράς κατόρθωσε να σώσει τον 13ο-14ο μισθό γιατί πρώτη φορά έγινε διαπραγμάτευση.

Βολές

Θα επαναφέρουν δηλαδή την πα­λαιότερη επιχειρηματολογία τους ότι το μνημόνιο είναι απόρροια μονολό­γου της τρόικας και όχι διαλόγου με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ενώ θα επιμείνουν ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. κινήθηκε πάνω στις «κόκκινες γραμ­μές» που είχε θέσει και ότι δεν υπο­χώρησε στις πιέσεις των δανειστών.

Το εάν μπορεί τώρα να πείσει την κοινωνία, αλλά και το ίδιο του το κόμ­μα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. είναι ένα με­γάλο ερώτημα, αφού οι πρώτες βολές ήρθαν εκ των έσω και από την πλευ­ρά του προέδρου της Εθνικής Συνο­μοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου και μέχρι πρότινος γραμματέα Οικονομί­ας της Ν.Δ. Βασίλη Κορκίδη, ο οποίος είπε ότι «οι κόκκινες γραμμές έγιναν κόκκινες κορδέλες».

Η τακτική που κράτησε ο Σαμαράς σε όλες αυτές τις διαπραγματεύσεις δεν βγήκε αβίαστα από τη Συγγρού. Οι εισηγήσεις που δέχθηκε ήταν πολλές και διαφορετικές, αλλά αυτή που επικράτησε ήταν η άποψη των μετριοπαθών, που του ζητούσαν να υπερψηφίσει τα μέτρα στηρίζοντας την κυβέρνηση Παπαδήμου. Η λογι­κή αυτής της πρότασης λέει ότι είναι προτιμότερο τα όποια μέτρα να λη­φθούν από τη συμμαχική κυβέρνηση παρά από μια νεοδημοκρατική μετά τις εκλογές. Έλεγαν μάλιστα ότι με την τακτική αυτήν η επόμενη κυβέρ­νηση – εφόσον είναι της Ν.Δ. – θα μπορεί να… διαπραγματευτεί (!) με τους δανειστές κάποιους… καλύτε­ρους όρους.

Φυσικά, αυτό που έπαιξε τον σημα­ντικότερο ρόλο ήταν οι αλλεπάλληλες απειλές Μέρκελ και Σαρκοζί, που μι­λούσαν για χρεοκοπία της χώρας, κάτι που δεν ήθελε να χρεωθεί επ’ ουδενί ο ίδιος.

Το επιτελείο των στενών συνεργα­τών του Σαμαρά ήταν κι αυτό διχα­σμένο ανάμεσα στην «αντιμνημονιακή» λογική και τις αξιώσεις των δα­νειστών. Υπήρξαν πολλές εντάσεις ανάμεσα στα δυο στρατόπεδα για τις συνέπειες που θα είχε η όποια από­φαση, ενώ οι πιο σκληροί «αντιμνημονιακοί» γαλάζιοι του επισήμαιναν τις συνέπειες που θα είχε η υποχώρησή του από τις κόκκινες γραμμές στο εν­δεχόμενο των πρόωρων εκλογών.

Επικοινωνιακά τερτίπια για να τα μπαλώσουν

Μετά, πάντως, τη στάση που κράτησε ο Σα­μαράς σε όλες τις κυβερνητικές συσκέψεις και την αποδοχή των νέων μέτρων, οι γαλά­ζιοι αποφάσισαν ότι πρέπει να κάνουν ένα επικοινωνιακό μπαράζ προκειμένου να γίνει κατανοητή η θέση που κράτησαν. Ο σχεδια­σμός της ηγεσίας της Ν.Δ. θα κινηθεί σε δυο επίπεδα:

  • Πώς να πείσει την κοινωνία ότι έπραξε το καλύτερο δεδομένων των καταστάσεων.
  • Πώς ο Σαμαράς θα πείσει την κομματική βάση και την Κοινοβουλευτική Ομάδα ότι δεν βγήκε από τις κόκκινες γραμμές που είχε θέ­σει.

Σε ό,τι αφορά την κοινωνία, το επιχείρημα θα είναι ότι οι παρεμβάσεις που μπορούσε να κάνει ο πρόεδρος της Ν.Δ. στη νέα δανειακή σύμβαση ήταν ελάχιστες, αφού όλα τα μέ­τρα περιλαμβάνονται στο πρώτο μνημόνιο, το οποίο είχε αποδεχθεί χωρίς διαπραγμάτευση η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου.

Πρόωρες

Όταν περάσει στην κοινωνία το πρώτο σοκ από τα μέτρα, η Ν.Δ. θα επαναφέρει το αίτημα για πρόωρες εκλογές με το επιχείρημα ότι μό­νο μια μονοκομματική νόμιμα εκλεγμένη κυ­βέρνηση μπορεί να έχει την εξουσία της επαναδιαπραγμάτευσης της δανειακής σύμβασης και του μνημονίου.

Όπως έλεγαν πάντως στενοί συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ., στην περίπτωση που το κόμμα δεν επιτύχει την αυτοδυναμία, δεν πρόκειται να συγκυβερνήσει μόνο με τον ΛΑ­ΟΣ. Θα ξαναζητήσει εκλογές και, εάν και πάλι δεν πάρει αυτοδυναμία, θα ζητήσει από όλα τα κόμματα, και κυρίως από το ΠΑΣΟΚ, να μπει στη νέα κυβέρνηση.

Σε ό,τι αφορά την κομματική βάση και την Κοινοβουλευτική Ομάδα, κι εδώ τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Ο Σαμαράς θα επιχειρή­σει να εξηγήσει όσο το δυνατόν πιο πειστικά τους λόγους της συναίνεσης, θα προβάλει τις «κόκκινες γραμμές» και θα προσπαθήσει να μη θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας για την ψήφιση της δανειακής σύμβασης στη Βουλή. Κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε ακόμη μεγαλύ­τερη ένταση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και θα έφερνε κάποιους ακραίους πιο κοντά στο πολιτικό μόρφωμα του Πάνου Καμμένου.

Σημαντικό ρόλο, προκειμένου να αποσοβη­θούν ισχυροί τριγμοί στη Ν.Δ., θα παίξουν οι συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ, οι οποίοι καλούνται από την ηγεσία του κόμματός τους να διαχει­ριστούν με… ήπιους τόνους τις όποιες αντι­δράσεις τους. Τώρα μάλιστα…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 18:01