22/09/2020 17:41:16
3.12.2018 / ΣΜΑΡAΓΔΑ ΑΛΕΞAΝΔΡΟΥ
Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 2049 στις 29-11-2018

Ο συναρπαστικός κόσμος του βερολινέζικου μεσοπολέμου!

Ο συναρπαστικός κόσμος του βερολινέζικου μεσοπολέμου! - Media

Volker Kutscher

Βωβός θάνατος

Η δεύτερη υπόθεση του Γκέρεον Ρατ

Μετάφραση: Τάσος Ψηλογιαννόπουλος

Εκδόσεις: Ποικίλη Στοά

Σελ.: 656

Έπειτα από το «Βρεγμένο ψάρι» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ποικίλη Στοά το δεύτερο μυθιστόρημα του Volker Kutscher, «Ο Βωβός θάνατος» που φέρνει στην επιφάνεια τον ανελέητο πόλεμο της μετάβασης από τον βωβό κινηματογράφο στον ομιλούντα μέσα από μια συναρπαστική περιπέτεια που διαδραματίζεται στο Βερολίνο του 1930.

Μάρτιος 1930. Η δολοφονία μιας ηθοποιού οδηγεί τον Γκέρεον Ρατ στα στούντιο του Βερολίνου, που τότε ήταν μητρόπολη του κινηματογράφου. Ο νεαρός αστυνόμος γνωρίζει τις σκοτεινές πλευρές αυτού του λαμπερού κόσμου και βιώνει τη φάση μετάβασης από τον βωβό στον ομιλούντα κινηματογράφο. Ο ομιλών κατακτά τις οθόνες, κι έτσι παραγωγοί, αιθουσάρχες και αστέρες του βωβού μπαίνουν στο περιθώριο. Ο Φόλκερ Κούτσερ καταφέρνει να συνδέσει αβίαστα τη νέα περιπέτεια του αστυνόμου Ρατ με το προηγούμενο μπεστ σέλερ του «Το βρεγμένο ψάρι» και να ζωντανέψει το Βερολίνο της δεκαετίας του ’30 μέσα από μια πολυεπίπεδη και αγωνιώδη αστυνομική υπόθεση.

Στις δεκαετίες του 1920 και 1930 το Βερολίνο ήταν η αμερικάνικη πόλη της Ευρώπης. Η οικονομική άνθιση είχε σαν αποτέλεσμα την εκρηκτική επέκτασή του. Ταυτόχρονα ,οι ελευθερίες της δημοκρατίας θρυμματίζουν και τις τελευταίες αλυσίδες της αυτοκρατορικής εποχής.

Το Βερολίνο μετατρέπεται σε μια μοντέρνα μητρόπολη, μια συναρπαστική μεγαλούπολη του κόσμου. Παράλληλα με τις τέχνες και τις επιστήμες, ανθεί και το ποινικό όσο και το πολιτικό έγκλημα. Αυτός είναι ο κόσμος του Γκέρεον Ρατ, του νεαρού αστυνόμου που υπηρετεί από τον Μάρτιο του 1929 στο αρχηγείο της αστυνομίας στη θρυλική Αλεξάντερπλατς του Βερολίνου. Πρόκειται για έναν σκοτεινό και πολύπλευρο χαρακτήρα που συνθέτει μυθιστορηματικά ο Κούτσερ, εντάσσοντάς τον ανάμεσα σε διάφορα αλλά ιστορικά πρόσωπα της εποχής.

Ο Γκέρεον Ρατ είναι ο κεντρικός ήρωας ενός μεγάλου κύκλου έξι μυθιστορημάτων που αναφέρονται στην πλέον ταραχώδη και ενδιαφέρουσα περίοδο του γερμανικού Μεσοπολέμου, από το 1929 έως και το 1934. Πρόσφατα, η σειρά αυτή εμπλουτίσθηκε και από τον έβδομο τόμο, του οποίου η δράση καλύπτει το 1935.

Ένας συναρπαστικός Πρώσος

Γεννημένος στην Κολωνία, ο Ρατ – ένας απόλυτα συνειδητός Πρώσος – έφτασε απρόθυμα στον Σπρέε ύστερα από μια σειρά δυσάρεστων γεγονότων στην πόλη του, για τα οποία δεν του είναι ευχάριστο να μιλά και – πολύ περισσότερο – να τα σκέφτεται. Σε μια υπηρεσιακή αποστολή είχε σκοτώσει έναν άνθρωπο, πράξη που τον καταδιώκει και στα όνειρά του.

Ο αστυνόμος Ρατ αισθάνεται στην αρχή ξένος μέσα σ’ αυτή την ανοίκεια, κρύα και έντονη ατμόσφαιρα του Βερολίνου των τεσσάρων εκατομμυρίων. Από την άλλη, εντυπωσιάζεται βαθιά από την πόλη, όπως συνήθως συμβαίνει με τους Πρώσους. Με τον καιρό, αρχίζει να εξοικειώνεται με αυτή τη λαμπρή πρωτεύουσα που «δέχεται κάθε νέο κάτοικό της με ανοιχτές αγκάλες και... σφιγμένες γροθιές», όπως λέει χαρακτηριστικά ο ίδιος σε έναν συνάδελφό του.

Στο αρχηγείο της αστυνομίας στην Άλεξ, που όλοι όσοι εργάζονται εκεί αποκαλούν «Πύργο», ο Ρατ εντάσσεται στην Επιθεώρηση Α’, υπό τας διαταγάς του στρατηγού Γκέναντ, ενός θρύλου της εγκληματολογίας, τον οποίο αποκαλούσαν «Βούδα» – λόγω της αταραξίας και του όγκου του. Ο Γκέρεον Ρατ θα παρασυρθεί από τον στρόβιλο της μεγαλούπολης και θα βρεθεί στο επίκεντρο μιας συναρπαστικής περιπέτειας που θα του προσφέρει αφειδώς η σκοτεινή πλευρά του ολόφωτου Βερολίνου, σε μια χρονική περίοδο που το μέλλον του είναι απελπιστικά απρόβλεπτο!

Μια συναρπαστική ιστορία

Η φημισμένη ηθοποιός Μπέτυ Βίντερ σκοτώνεται κατά τη διάρκεια γυρισμάτων μιας ομιλούσας ταινίας από έναν προβολέα που έπεσε επάνω της. Αρχικά όλα δείχνουν ότι πρόκειται για ατύχημα. Μέχρι τη στιγμή που ο αστυνόμος Γκέρεον Ρατ ανακαλύπτει ενδείξεις που παραπέμπουν σε εγκληματική ενέργεια. Ενώ οι συνάδελφοί του υποψιάζονται τον υπεύθυνο φωτισμού που έχει εξαφανιστεί, ο Ρατ στρέφει τις έρευνες σε άλλη κατεύθυνση και γρήγορα βρίσκεται μόνος.

Μια άλλη ηθοποιός βρίσκεται νεκρή και θέτει την αστυνομία προ αινίγματος. Η αιτία θανάτου παραμένει αδιευκρίνιστη, σίγουρα όμως πρόκειται για εγκληματική ενέργεια: από το θύμα λείπουν οι φωνητικές χορδές. Οι έρευνες οδηγούν τον Ρατ στην κινέζικη συνοικία του Βερολίνου, στο μέτωπο που έχουν ανοίξει αντίπαλοι κινηματογραφικοί παραγωγοί στα όρια της νομιμότητας. Κι ενώ κατά την κηδεία τού Χορστ Βέσελ των Ταγμάτων Εφόδου των Ναζί γίνονται άγριες συμπλοκές μεταξύ εθνικοσοσιαλιστών και κομμουνιστών, ο Ρατ πρέπει να αποφύγει τον προϊστάμενό του Μπεμ, ο οποίος θέλει να τον αποσύρει από την υπόθεση. Στην προσπάθειά του να διαλευκάνει την υπόθεση ο Ρατ δεν θα διστάσει να ζητήσει τη συνδρομή του οργανωμένου εγκλήματος.

Όταν ο πατέρας του τον παρακαλεί να βοηθήσει τον δήμαρχο της Κολωνίας Κόνραντ Άντεναουερ σε μια υπόθεση εκβιασμού και η παλιά του φιλενάδα Τσάρλυ επιχειρεί να τον πλησιάσει πάλι, ο Ρατ φαίνεται να χάνει τον έλεγχο.

Ο συγγραφέας

Ο Volker Kutscher, Γερμανός συγγραφέας και δημοσιογράφος, γεννήθηκε το 1962 στο Λίντλαρ της Κολωνίας. Μετά τις σπουδές του στη Γερμανική Φιλολογία, Φιλοσοφία και Ιστορία, εργάστηκε αρχικά ως συντάκτης στον ημερήσιο Τύπο προτού συγγράψει το πρώτο του αστυνομικό μυθιστόρημα. Σήμερα ζει στην Κολωνία εργαζόμενος αποκλειστικά ως συγγραφέας. «Το βρεγμένο ψάρι» είναι το τέταρτο μυθιστόρημά του.

Μ’ αυτήν τη συναρπαστική αστυνομική ιστορία, ο Φόλκερ Κούτσερ συνεχίζει μια εξαιρετικά επιτυχημένη σειρά περιπετειών, τοποθετώντας τον ήρωά του, αστυνόμο Γκέρεον Ρατ, στο Βερολίνο των δεκαετιών του ’20 και του ’30, σε μιαν εποχή μεγάλων ανατροπών που άλλαξαν τον κόσμο.

Νέτφλιξ

Με τον τίτλο «Babylon Berlin» προβάλλεται με μεγάλη επιτυχία σε μια σειρά εφτά επεισοδίων στο Netflix η τηλεοπτική μεταφορά της πρώτης περιπέτειας του Γκέρεον Ρατ «Το βρεγμένο ψάρι», που κυκλοφορεί κι αυτό από τις εκδόσεις Ποικίλη Στοά. Τη σειρά που υπογράφει ο σκηνοθέτης Τόμ Τίκβερ («Τρέξε, Λόλα, τρέξε») θα έχουν σύντομα την ευκαιρία να απολαύσουν και οι συνδρομητές του Netflix στην Ελλάδα.

Πρόσφατα ολοκληρώθηκε η προβολή του «Babylon Berlin» στη γερμανική τηλεόραση σπάζοντας το ρεκόρ τηλεθέασης με 14,5 εκατομμύρια θεατές.

 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.