27/05/2020 00:23:22

«Καμπανάκι» από εισαγγελείς για τη γενικότερη κατάσταση στη Δικαιοσύνη

«Καμπανάκι» από εισαγγελείς για τη γενικότερη κατάσταση στη Δικαιοσύνη - Media

 

Στην καθυστέρηση στην απονομή της Δικαιοσύνης, την έλλειψη δικαστικών αιθουσών και τα κενά στις θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων αναφέρθηκε στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της 34ης τακτικής γενικής συνέλευσης της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, ο πρόεδρος της Ελευθέριος Μιχαηλίδης, εκπέμποντας SOS σχετικά με το μέλλον.

 

«Χρειαζόμαστε αίθουσες, δεν μπορούμε να δικάσουμε και ο κόσμος ανησυχεί» ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΕΕΕ και τόνισε ότι «είναι θλιβερό τόσα χρόνια να μην έχει γίνει καμία προσπάθεια για να υπάρξει κτίριο».

 

Όσο αφορά την επικείμενη αναθεώρηση του Συντάγματος ο κ.Μιχαηλίδη επισήμανε ότι πρέπει να αλλάξει ο τρόπος επιλογής των ηγεσιών των ανωτάτων δικαστηρίων, έτσι ώστε οι επιλογές να γίνονται από τους ίδιους τους δικαστές και εισαγγελείς και όχι από την εκάστοτε Κυβέρνηση και η θέση του εισαγγελέως του Αρείου Πάγου να καλύπτεται από τον εισαγγελικό κλάδο και όχι από τον δικαστικό.

 

Παράλληλα, κάνοντας κάποιες προσωπικές όπως της χαρακτήρισε σκέψεις, ανέφερε ότι για την αποσυμφόρηση των φυλακών μπορεί να μειωθεί το ανώτατο όριο προφυλάκισης (18μήνο) και παράλληλα για μέρος των οικονομικών εγκλημάτων να προβλέπονται μόνο διοικητικές κυρώσεις και όχι ποινικές.

 

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας αντεγκληματικής πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης, Ευτύχης Φυτράκης ανέφερε ότι είναι συνεχής η κυβερνητική προσπάθεια κάλυψης των κενών οργανικών θέσεων και στελέχωσης των δικαστηρίων, ενώ αναφέρθηκε στις πρόσφατες αυξήσεις των θέσεων των εισαγγελικών λειτουργών όλων των βαθμών, αλλά και στην δημιουργία του Ευρωπαίου εισαγγελέα.

 

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, στο χαιρετισμό της τόνισε ότι υπήρχαν από το 2014 υποθέσεις οι οποίες δεν είχαν χρεωθεί μόνο στο Πρωτοδικείο Αθηνών ήταν 80.000 υποθέσεις και σήμερα εκκρεμούν προς χρέωση 14.500 υποθέσεις.

 

Η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, στον σύντομο χαιρετισμό της έκανε λόγο για το «καυτό» θέμα της αξιοπιστίας στο χώρο της Δικαιοσύνης και επισήμανε ότι οι ίδιοι οι δικαστές πρέπει να περιφρουρήσουν τόσο την Δικαιοσύνης όσο και την προσωπική αξιοπιστία τους, ανεξάρτητα από τους εξωγενείς παράγοντες.

 

Στις εργασίες της γενικής συνέλευσης παραβρέθηκαν ο πρόεδρος και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πέππας και Ξένη Δημητρίου, αντίστοιχα, η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, ο γενικός γραμματέας Αντεγκλητικής Πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης Ευτύχης Φυτράκης, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά Γεώργιος Σταμαδιάνος, η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου, εκπρόσωποι των κομμάτων και των άλλων δικαστικών Ενώσεων, κ.λπ.

 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.