22/10/2019 03:21:04

Κίτρινα γιλέκα: Διχασμένοι οι Γάλλοι για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων

Κίτρινα γιλέκα: Διχασμένοι οι Γάλλοι για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων - Media

 

Οι Γάλλοι ταλαντεύονται όσον αφορά τη συνέχιση των κινητοποιήσεων των «κίτρινων γιλέκων» σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα.

Μετά την ομιλία του Μακρόν, η Opinionway πραγματοποίησε δημοσκόπηση για το τηλεοπτικό δίκτυο LCI και η πλειονότητα των ερωτηθέντων (54%) θα ήθελε η κινητοποίηση να σταματήσει, έναντι 45% που προτιμά να συνεχιστεί η κινητοποίηση.

Αντίθετα, σε δημοσκόπηση της Odoxa για το franceinfo και τη Le Figaro, η πλειονότητα των ερωτηθέντων (54%) πιστεύει πως οι ενέργειες των «κίτρινων γιλέκων» πρέπει να συνεχιστούν, έναντι 46% που υποστηρίζουν το αντίθετο.

Η επιθυμία να συνεχιστεί το κίνημα μειώνεται ωστόσο σε σχέση με προηγούμενη δημοσκόπηση της Odoxa που διενεργήθηκε στις 22 Νοεμβρίου, όταν το 66% των Γάλλων τασσόταν υπέρ της συνέχισής τους.

Οι δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν μετά το τηλεοπτικό διάγγελμα του Εμανουέλ Μακρόν δίνουν ανίστοιχη εικόνα. Το 49% χαρακτήρισε τον πρόεδρο «πειστικό» (το 13% απόλυτα, το 36% μάλλον), έναντι 50% που έχουν την αντίθετη άποψη (το 30% μάλλον όχι, το 20% καθόλου), σύμφωνα με την Opinionway.

Στη δημοσκόπηση της Odoxa, το 40% τον χαρακτήρισε «μάλλον πειστικό», έναντι 59% που έχουν την αντίθετη άποψη. Οι ερωτηθέντες που είπαν ότι τους έπεισε ήταν πολύ περισσότεροι, ωστόσο, σε σχέση με την προηγούμενη ομιλία του Εμανουέλ Μαρκόν στις 27 Νοεμβρίου (21% είχε δηλώσει ότι ήταν πειστικός). Σημείο σύγκλισης ανάμεσα στις δύο δημοσκοπήσεις: η επιδοκιμασία των διαφόρων μέτρων που ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος.

Σύμφωνα με την Opinionway, οι ερωτηθέντες εκτιμούν ότι ανταποκρίνονται στις διεκδικήσεις των «κίτρινων γιλέκων»: το 78% για τη μη φορολόγηση των υπερωριών, το 72% για την ακύρωση ενός φόρου (CSG) για τις χαμηλές συντάξεις και το 68% για την αύξηση της βοήθειας σε όσους παίρνουν τον κατώτατο μισθό.

Στη δημοσκόπηση της Odoxa, οι ερωτηθέντες εκτιμούν πως είναι ικανοποιητικά: το 85% για τις υπερωρίες, το 70% για τον CSG και το 61% για τον κατώτατο μισθό.

Η δημοσκόπηση της Opinionway πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά στις 10 Δεκεμβρίου μετά το τηλεοπτικό διάγγελμα του Εμανουέλ Μακρόν σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 991 ανθρώπων ηλικίας 18 ετών και άνω με τη μέθοδο των ποσοστώσεων. Το περιθώριο λάθος είναι από 1,5 έως 3 μονάδες.

Η δημοσκόπηση της Odoxa πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά στις 10 Δεκεμβρίου μετά τις 21:00 (ώρα Γαλλίας) και στις 11 Δεκεμβρίου με αντιπροσωπευτικό δείγμα 992 ανθρώπων ηλικίας 18 ετών και άνω, σύμφωνα με τη μέθοδο των ποσοστώσεων. Το περιθώριο λάθους είναι από 1,4 έως 3,1 μονάδες.

Πηγή: ΑΠΕ/AFP

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.