search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 03:12
MENU CLOSE

Μέι για πρόταση μομφής: Θα το παλέψω με κάθε τρόπο – Τα σενάρια της επόμενης ημέρας

12.12.2018 08:15
Μέι για πρόταση μομφής: Θα το παλέψω με κάθε τρόπο - Τα σενάρια της επόμενης ημέρας - Media

 

«Μια αλλαγή ηγεσίας τώρα θα βάλει σε κίνδυνο το μέλλον μας, δεν αντέχουμε την αβεβαιότητα» δήλωσε η Τερέζα Μέι λίγο πριν τις 11 το πρωί, ώρα Ελλάδας, έξω από τη Ντάουνινγκ Στριτ, απαντώντας στις 48 επιστολές βουλευτών των Τόρις που κατέθεσαν πρόταση μομφής εναντίον της στο Συντηρητικό Κόμμα.

Η ψηφοφορία, η οποία αφορά την ηγεσία των Συντηρητικών εχει προγραμματιστεί για τις 6 το απόγευμα, ώρα Βρετανίας.

Η Τερέζα Μέι δήλωσε αποφασισμένη να πολεμήσει «με ό,τι έχει προκειμένου να κερδίσει τη ψηφοφορία ενώ συμπλήρωσε ότι «υπηρετώ το εθνικό συμφέρον» και ότι η συμφωνία για το Brexit είναι μπροστά μας.
«Μια αλλαγή ηγεσίας τώρα θα βάλει σε κίνδυνο το μέλλον μας» πρόσθεσε η Μέι συμπληρώνοντας «δεν αντέχουμε την αβεβαιότητα».

Η Τερέζα Μέι υπενθύμισε την κομματική της πορεία, θύμισε τα αξιώματα μέσα από τα οποία έχει υπηρετήσει τόσο το Συντηρητικό Κόμμα, όσο και τον βρετανικό λαό, και τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για μια αλλαγή στην ηγεσία του κόμματος και στην πρωθυπουργία, αφού ο πιθανός νέος ένοικος της Ντάουνινγκ Στριτ δεν θα έχει τον χρόνο, όχι να επαναδιαπραγματευτεί αλλά ούτε καν να ενημερωθεί για τη συμφωνία του Brexit.

Όπως επισήμανε η Βρετανίδα πρωθυπουργός, σήμερα επρόκειτο να ταξιδέψει στο Δουβλίνο, στο πλαίσιο της μίνι ευρωπαϊκής περιοδείας της με σκοπό να βελτιώσει τους όρους της συμφωνίας. Ωστόσο το ταξίδι αυτό ακυρώθηκε, λόγω των πρόσφατων εξελίξεων και της συγκέντρωσης των 48 υπογραφών για την πρόταση μομφής.

Τυχόν αλλαγή ηγεσίας αυτή τη στιγμή θα θέσει το μέλλον της χώρας σε κίνδυνο, υπογράμμισε η Μέι, εξηγώντας ότι η εκκίνηση των διαδικασιών για την εκλογή νέου ηγέτη μπορεί να οδηγήσει στο «να χάσει η Βρετανία τον έλεγχο των διαπραγματεύσεων», αφού σύντομα λήγει η προθεσμία για την επίτευξη συμφωνίας με την ΕΕ. «Δεν αντέχουμε άλλη αβεβαιότητα» είπε χαρακτηριστικά.

Μία ακόμα πιθανή συνέπεια – σύμφωνα με τη Μέι – θα είναι να αναβληθεί ή ακόμα και να ακυρωθεί το Brexit, κάτι που έρχεται ενάντια στη βούληση του λαού, όπως εκφράστηκε στο δημοψήφισμα.

Η δίχονοια που προκαλεί η πρόταση μομφής δεν ωφελεί κανέναν, παρά μόνον τους Τζέρεμι Κόρμπιν και Τζον Μακντόναλντ, επισήμανε ακόμη η Μέι, στέλνοντας μήνυμα ενότητας στον βρετανικό λαό.

«Η αλλαγή θα μας οδηγήσει σε πλήρη αβεβαιότητα, σε αχαρτογράφητα νερά» είπε η κα Μέι.

 

Δύο σενάρια   

Δύο είναι τα σενάρια που βλέπουν οι πολιτικοί παρατηρητές σχετικά με το μέλλον της κα Μέι.

Σε περίπτωση που επικρατήσει η πρόταση μομφής ανοίγει ο δρόμος για την επικρατηση της συμφωνίας για το Brexit και η ίδια θα παραμείνει αδιαμφισβήτητη ηγέτης των Συντηρητικών και θα έχει πλέον να αντιμετωπίσει τους κομματικούς της αντιπάλους. Ωστόσο 

θα πρέπει να καταφέρει να κερδίσει και την ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο για τη συμφωνία με τις Βρυξέλλες, η οποία με τα σημερινά δεδομένα δεν περνάει.

Σε περίπτωση που ηττηθεί ανοίγει ο δρόμος για την εκλογή νέου αρχηγού και πιθανώς νέου πρωθυπουργού – και από κεί και έπειτα κανείς δεν γνωρίζει τι θα απογίνει με το brexit, με τις εκλογές, με τη Συμφωνία.

 

Όχι απο τους Ευρωπαίους

Οι εξελίξεις στο Λονδίνο έρχονται ύστερα απο τα όχι που εισέπραξε η Τερέζα Μέι στις επαφές της με ευρωπάιους αξιωματούχους. Ειδκοτερα το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας για το Brexit απέκλεισε κατηγορηματικά η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ διαβεβαίωσε, ότι η ΕΕ είναι διατεθειμένη να τη βοηθήσει να πετύχει την έγκριση της συμφωνίας μεταξύ Λονδίνου-Βρυξελλών από το βρετανικό κοινοβούλιο αλλά δεν ξέρει τον τρόπο, επιβεβαιώνοντας έτσι δεν πρόκειται να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση.

 

Και πρόταση μομφής κατά των Συντηρητικών

Νωρίτερα, έγινε γνωστό πως ανοιχτή επιστολή προς τον ηγέτη των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, με την οποία του ζητούν να συνταχθεί μαζί τους και να καταθέσει και αυτός πρόταση μομφής, αυτή τη φορά κατά της κυβέρνησης των Συντηρητικών, εντός της εβδομάδας, υπογράφουν από κοινού οι επικεφαλής τεσσάρων κομμάτων της αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας ότι αυτό που διανύει η χώρα αυτή τη στιγμή αποτελεί συνταγματική και εθνική κρίση.

Την επιστολή υπογράφουν οι επικεφαλής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Βινς Κέιμπλ, του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας (SNP), Ίαν Μπλάκφορντ, του Ουαλικού κόμματος Plaid Cymru, Λιζ Σάβιλ Ρόμπερτς, και των Πρασίνων, Κάρολαϊν Λούκας.

Σε αυτήν υποστηρίζουν ότι η ανικανότητα της κυβέρνησης να περάσει την συμφωνία αποχώρησης από το Κοινοβούλιο, δεν αφήνει άλλη επιλογή στους ηγέτες των κομμάτων αντιπολίτευσης από την πρόταση μομφής.

Εκφράζουν μάλιστα την πρόθεσή τους, να καταθέσουν την πρόταση στο Κοινοβούλιο με την ελπίδα να συνταχθεί μαζί τους και ο επικεφαλής των Εργατικών.

Το κόμμα των Εργατικών, πάντως, εξέδωσε ανακοίνωση τη Δευτέρα, υποστηρίζοντας ότι θα καταθέσει πρόταση μομφής όταν θα είναι περισσότερο πιθανό να είναι επιτυχής.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01