search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 13:48
MENU CLOSE

Τράπεζες: Κλείνουν εκατοντάδες καταστήματα, μπαράζ απολύσεων

04.01.2019 08:56
Τράπεζες: Κλείνουν εκατοντάδες καταστήματα, μπαράζ απολύσεων  - Media

 

Καταιγιστικές εξελίξεις δροµολογούνται στις τράπεζες για προσωπικό και καταστήµατα.

Αµεσα θα πρέπει να αποχωρήσουν περισσότεροι από 8000 τραπεζοϋπάλληλοι και να κλείσουν 800 καταστήµατα.

Μάλιστα ο SSM (Ενιαίος Μηχανισµός Εποπτείας) συνεχίζει διαρκώς να υπενθυµίζει στις συστηµικές τράπεζες ότι πρέπει να προχωρήσουν και µάλιστα σύντοµα σε δραστικές περικοπές στα κόστη.

Χαρακτηριστικό αυτών των «νουθεσιών» προς τις διοικήσεις των τραπεζών είναι το γεγονός ότι προσφάτως επέστρεψε πίσω σε ελληνική τράπεζα σχέδιο capital plan διότι δεν είχε συµπεριληφθεί ικανός αριθµός αποχωρήσεων προσωπικού. Κατ’ επέκταση, το νέο τοπίο σκιαγραφείται «ζοφερό» και στα αρχηγεία των τραπεζών επικρατεί έντονη ανησυχία.

Ενδεικτικό των µεγάλων αλλαγών που βρίσκονται στα σκαριά είναι ότι µόνο από δύο συστηµικές τράπεζες θα πρέπει να φύγουν σύντοµα σχεδόν 5.500 µε 6.000 όπως ανέφερε στην Ημερησία (ένθετο του Εθνους της Κυριακής) υψηλόβαθµο τραπεζικό στέλεχος.

Ο αριθµός των 8.000 υπαλλήλων που θα βρεθούν εκτός τραπεζών είναι ιδιαίτερα µεγάλος.

Οµως, σύµφωνα µε τραπεζική πηγή, «οι τράπεζες θα υποστούν ό,τι υπέστη το σύνολο του επιχειρηµατικού κόσµου τα προηγούµενα χρόνια, και θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε µεγάλες περικοπές στον αριθµό εργαζοµένων τους».

Και συνεχίζει: «Κακά τα ψέµατα, οι τράπεζες πρέπει να αλλάξουν δοµή, λογική και πολιτική. Οι νέες τεχνολογίες τις βάζουν σε µια νέα εποχή. Και αναγκαστικά οι λύσεις θα είναι επώδυνες, κάτι που µέχρι τώρα το είχαν αποφύγει».

Ωστόσο παραδέχεται πως το πρόβληµα είναι ιδιαίτερα οξύ, αφού, όπως λέει, και τα προγράµµατα εθελουσίας εξόδου δεν αποδίδουν πλέον τα αναµενόµενα.

Αυτοµάτως λοιπόν δηµιουργούνται δεύτερες σκέψεις, καθώς οι τράπεζες θα πρέπει να υιοθετήσουν άλλες λύσεις για να αποµακρύνουν το πλεονάζον προσωπικό.

Σηµειώνουµε ότι τον Νοέμβριο, η Τράπεζα Πειραιώς πρότεινε στον σύλλογο εργαζοµένων της -πρόταση που τελικά απορρίφθηκε- να παίρνουν οι υπάλληλοι άδεια άνευ αποδοχών 12 ηµερών κάθε µήνα.

Εξάλλου, ανέφερε η ίδια πηγή, οι τράπεζες έχουν προχωρήσει επανειληµµένα σε εθελούσιες – σε κάποιες τράπεζες τα προγράµµατα αυτά είναι «ανοιχτά» για µήνες – προκειµένου να πετύχουν υψηλό αριθµό αποχωρήσεων.

Οµως πλέον έχει πέσει ο µέσος όρος ηλικίας του προσωπικού και δύσκολα ένας εργαζόµενος π.χ. 40 ή 45 χρονών θα φύγει από τη δουλειά, την ώρα που είναι αµφίβολο ότι µπορεί να εξασφαλίσει ανάλογο εισόδηµα από άλλη εργασία.

Ταυτόχρονα, οι απολαβές από τα προγράµµατα εθελουσίας εξόδου είναι σήµερα σηµαντικά χαµηλότερες σε σχέση µε το παρελθόν.

Παλιά τα µπόνους έφταναν τις 400.000 – 500.000 ευρώ και σήµερα έχουν υποχωρήσει στις 180.000 ευρώ για τα στελέχη.

Οι ελληνικές τράπεζες – όπως και όλες οι τράπεζες της Ευρωζώνης – γυρίζουν σελίδα και προχωρούν στον ψηφιακό µετασχηµατισµό τους.

Ο πρόεδρος της ΕΕΤ, Νικόλας Καραµούζης, µιλώντας για το θέµα κατά τη διάρκεια συνεδρίου είχε υπογραµµίσει πως οι τέσσερις συστηµικές τράπεζες θα πρέπει να επενδύσουν την επόµενη τριετία δισ. ευρώ για τον ψηφιακό µετασχηµατισµό τους.

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 13:48