search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 18:53
MENU CLOSE

Συμφωνία για την αποβίβαση 49 μεταναστών – Σαλβίνι: Στην Ιταλία δεν πρέπει να έρθει κανένας

09.01.2019 16:15
Συμφωνία για την αποβίβαση 49 μεταναστών – Σαλβίνι: Στην Ιταλία δεν πρέπει να έρθει κανένας - Media

 

Ο Ιταλός υπουργός εσωτερικών Ματτέο Σαλβίνι δηλώνει δυσαρεστημένος με το αίσιο τέλος της υπόθεσης των μεταναστών που επί δυο εβδομάδες βρίσκονταν σε δυο πλοία μη κυβερνητικών οργανώσεων στα χωρικά ύδατα της Μάλτας και ζητούσαν να τους επιτραπεί να αποβιβαστούν στην ξηρά.

«Το θέμα δεν είναι αν πρόκειται για οκτώ ή ογδόντα οκτώ μετανάστες και πρόσφυγες. Δεν ζητήθηκε η άποψη μου, και πιστεύω ότι στην Ιταλία δεν πρέπει να έρθει κανένας», τόνισε ο γραμματέας της Λέγκα.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε δέχθηκε να συμπεριληφθεί η Ιταλία στις οκτώ χώρες που θα πάρουν μέρος στην κατανομή των προσφύγων και μεταναστών αυτών.

Το βράδυ της Τετάρτης, ή το πολύ την Πέμπτη, αναμένεται να γίνει σύσκεψη της Λέγκα και των Πέντε Αστέρων με τον ιταλό πρωθυπουργό, με στόχο την επαλήθευση της κυβερνητικής πορείας.

Αποβιβάστηκαν στη Βαλέτα

Οι 49 μετανάστες που ήταν εγκλωβισμένοι εδώ και πάνω από δύο εβδομάδες σε δύο πλοιάρια μη κυβερνητικών οργανώσεων αποβιβάστηκαν το απόγευμα της Τετάρτης στη Βαλέτα, απ’ όπου θα αναχωρήσουν για άλλες οκτώ ευρωπαϊκές χώρες που δέχτηκαν να τους φιλοξενήσουν.

Οι μετανάστες έφτασαν με σκάφος του λιμενικού στη Μάλτα και επιβιβάστηκαν σε λεωφορεία που θα τους μεταφέρουν σε ένα κέντρο υποδοχής.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας της Μάλτας με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, η Γερμανία θα παραλάβει συνολικά 60 μετανάστες από το νησί. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση της Μάλτας είχε αρνηθεί στα δύο πλοιάρια να ελλιμενιστούν μέχρι να βρεθεί πρώτα μια λύση για τη μετεγκατάσταση 250 προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονταν ήδη στο νησί.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Χορστ Ζεεχόφερ είχε ανακοινώσει χθες ότι η χώρα του θα δεχόταν 50 ανθρώπους. όμως η κυβέρνηση αύξησε τελικά αυτόν τον αριθμό, με σκοπό να δείξει ότι στηρίζει τη συμφωνία.

Η συμφωνία για την αποβίβαση

Την επίτευξη συμφωνίας για την αποβίβαση των 49 μεταναστών που βρίσκονται ανοικτά της Μάλτας ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Τζόζεφ Μουσκάτ.

Οι 49 που επιβαίνουν στα πλοία Sea-Watch και Sea-Eye που έχουν ναυλωθεί από γερμανική μη κυβερνητική οργάνωση θα κατανεμηθούν μεταξύ οκτώ ευρωπαϊκών χωρών, διευκρίνισε ο μαλτέζος πρωθυπουργός.

«Βρέθηκε μία ad hoc συμφωνία. Από τους 249 μετανάστες που βρίσκονται στην Μάλτα και τους 49 που βρίσκονται επί των Sea-Watch και Sea-Eye, 220 άτομα θα κατανεμηθούν σε άλλες χώρες μέλη (της ΕΕ) ή θα επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους», δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Τζόζεφ Μουσκάτ.

Οι μετανάστες θα κατανεμηθούν ανάμεσα στην Γερμανία, την Γαλλία, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, την Ρουμανία, το Λουξεμβούργο, τη Ολλανδία και την Ιταλία, διευκρίνισε ο πρωθυπουργός της Μάλτας.

Περί τις δέκα ευρωπαϊκές χώρες είχαν δηλώσει έτοιμες να υποδεχθούν τους 49 μετανάστες, αλλά η Μάλτα επεδίωκε «συνολική» συμφωνία στην οποία θα περιλαμβάνονται 249 άνθρωποι που έχει υποδεχθεί τις τελευταίες ημέρες.

«Η Μάλτα δεν έκλεισε ποτέ τα λιμάνια της και παραμένει ασφαλές λιμάνι. Θέλουμε απλώς όλοι να σέβονται τους διεθνείς κανόνες που δεν δημιουργήσαμε εμείς», είπε ο Τζόζεφ Μουσκάτ.

«Θέλαμε να περάσουμε ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα, ότι το βάρος πρέπει να μοιράζεται διότι πρόκειται για ευρωπαϊκό πρόβλημα. Δεν πρόκειται για την υιοθέτηση θέσεων κατά των μη κυβερνητικών οργανώσεων, απλώς θέλουμε όλοι να ακολουθούν τους κανόνες», είπε.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 18:50