search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 20:26
MENU CLOSE

Τραμπ: «Ή χάνετε ή κερδίζω»

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2055
10-1-2019
12.01.2019 04:00
usa-5.jpg
 
Μπορεί ο κύκλος να στενεύει για τον Αμερικανό Πρόεδρο, κυρίως αναφορικά με τον πολιτικό χρόνο που του απομένει, αλλά το σίγουρο είναι ότι ο Ντόναλντ Τραμπ αντιμετωπίζει την Προεδρία ως το σημαντικότερο πρότζεκτ αυτοεπιβεβαίωσης και άρα δεν πρόκειται να συνθηκολογήσει σε τίποτε που θα απειλήσει τον σχεδιασμό του.
Την Τρίτη το βράδυ, λίγο μετά τις 9.00 μ.μ. τοπική ώρα, ο 45ος Αμερικανός Πρόεδρος προέβη στο πρώτο του τηλεοπτικό μήνυμα προς τον αμερικανικό λαό. Την ίδια στιγμή που η αμερικανική κυβέρνηση έχει «κατεβάσει ρολά» επί σχεδόν 20 μέρες (προσεγγίζει ρεκόρ), ο Τραμπ παντρεύει την «εθνική ανάγκη» (όχι βασιζόμενος σε στιβαρά στοιχεία) με την ανάγκη για συνέπεια στις προεκλογικές του δεσμεύσεις για ένα τείχος – από χάλυβα πια – το οποίο θα δομηθεί με αμερικανικά υλικά κι από αμερικανικά χέρια, αλλά όχι μόνο για Αμερικανούς.
Πρόκειται για ένα τείχος που επαναφέρει την ιδέα ότι η πιο συμβολική και απτή «καταστολή» της παγκοσμιοποίησης είναι η αναβίωση των τειχών που διαχωρίζουν «εμάς» από τους «άλλους».
Την ίδια στιγμή ο Τραμπ και ο αντιπρόεδρός του Μάικ Πενς είχαν την Τετάρτη συνάντηση στο Καπιτώλιο με στελέχη των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης συμβιβασμού «win – win».
 

Όπως επισημαίνουν τα αμερικανικά ΜΜΕ, δεν φημίζεται για τις διαπραγματευτικές του ικανότητες – άλλωστε είναι καλός πωλητής, όχι διαπραγματευτής – και ως εκ τούτου η παρουσία του Πενς αποτελεί ένδειξη ότι οι Ρεπουμπλικανοί γνωρίζουν ότι όσο «σέρνεται» το θέμα θα διαρκεί και το κλείσιμο κρίσιμων δομών του αμερικανικού κράτους. Κυρίως αυτές στον τομέα της ασφάλειας, της Δικαιοσύνης, της διαχείρισης δημοσίων χώρων ανάμεσα σε άλλες.

Πρώτο διακαναλικό «παρών»

Ο Ντόναλντ Τραμπ, στη διάρκεια του τηλεοπτικού διαγγέλματός του, τόνισε με δραματικούς τόνους τη θέση ότι όλοι οι Αμερικανοί πλήττονται από την ανεξέλεγκτη παράνομη μετανάστευση. Δεν επέβαλε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Ο Πρόεδρος υπενθύμισε ότι ζητεί το Κογκρέσο να εγκρίνει ένα κονδύλι 5,7 δισ. δολαρίων για να ανεγερθεί το τείχος στα νότια σύνορα των ΗΠΑ. Συμπλήρωσε πως, αφού το «αξιώνουν οι Δημοκρατικοί», θα συμφωνήσει το τείχος αυτό να είναι «από χάλυβα και όχι από μπετόν». Επέμεινε ωστόσο ότι το τείχος είναι κρίσιμο για την ασφάλεια των συνόρων και για να σπάσει ο κατ’ αυτόν φαύλος κύκλος της παράνομης μετανάστευσης ανθρώπων από τη Λατινική Αμερική, που πλήττει κυρίως γυναίκες και παιδιά.
Οι Δημοκρατικοί ανταπάντησαν αμέσως και ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος της αντιπολίτευσης στη Γερουσία Τσακ Σούμερ ζήτησε να τερματιστεί η αναστολή λειτουργίας μεγάλου μέρους των υπηρεσιών του ομοσπονδιακού κράτους ενόσω συνεχίζεται ο διάλογος για την ασφάλεια των συνόρων. Η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι κατηγόρησε τον Τραμπ ότι με το shutdown έχει καταστήσει «ομήρους» τους Αμερικανούς.
Τα στοιχεία όσων επικαλέστηκε παραμένουν έωλα, σύμφωνα με τους αναλυτές. Τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί δραματικά ο αριθμός των ανθρώπων που περνούν παράνομα τα σύνορα, ωστόσο ο Ρεπουμπλικανός Πρόεδρος επιμένει ότι το τείχος είναι αναγκαίο για να ανακοπεί η «ανθρωπιστική κρίση» και να αναβαθμιστεί η εθνική ασφάλεια στην περιοχή.
 
«Φταίει ο Τραμπ»…
Ολοένα και περισσότεροι Αμερικανοί επιρρίπτουν την ευθύνη στον Ντόναλντ Τραμπ για το μερικό κλείσιμο των ομοσπονδιακών υπηρεσιών και το γεγονός ότι οι υπάλληλοι θα παραμείνουν απλήρωτοι, μολονότι οι Ρεπουμπλικανοί στηρίζουν την απόφαση του Προέδρου να μην εγκρίνει τον προϋπολογισμό αν δεν περιλαμβάνεται σ’ αυτόν και το ποσό που ζητάει για να χτίσει το τείχος του στα σύνορα με το Μεξικό.
 
Δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters και της εταιρείας Ipsos, που διενεργήθηκε το διάστημα 1-7 Ιανουαρίου, δείχνει ότι το 51% των ενηλίκων θεωρεί πως ο Πρόεδρος ευθύνεται κατά κύριο λόγο για την «παράλυση» αυτή. Το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο κατά τέσσερις μονάδες σε σύγκριση με την προηγούμενη δημοσκόπηση (21-25 Δεκεμβρίου).
Το 32% των ερωτηθέντων είπε ότι ευθύνονται οι Δημοκρατικοί και το 7% οι Ρεπουμπλικανοί βουλευτές και γερουσιαστές. Ο Πρόεδρος Τραμπ απειλεί ότι το κλείσιμο των κυβερνητικών υπηρεσιών θα συνεχιστεί μέχρι να εγκρίνει το Κογκρέσο τη χρηματοδότηση του τείχους στα σύνορα.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, σχεδόν τέσσερις στους δέκα Αμερικανούς (41%) στηρίζουν την ανέγερση ενός φράχτη στα σύνορα, αλλά το ποσοστό αυτό είναι μειωμένο κατά 12 μονάδες σε σύγκριση με δημοσκόπηση που είχε διενεργηθεί στις αρχές του 2015.
 
Ο παράγων Μιούλερ
Την ίδια στιγμή που στις ΗΠΑ ασχολούνται δημοσίως με τα θέματα του τείχους – ποιος θα το πληρώσει, από τι θα είναι φτιαγμένο και από ποιους θα προστατεύσει τις ΗΠΑ – η βασική συζήτηση που σοβεί είναι το αποτέλεσμα της έρευνας του εισαγγελέα Μιούλερ, που ερευνά τη ρωσική εμπλοκή στις τελευταίες αμερικανικές εκλογές και κατά συνέπεια τη στήριξη ή μη των Ρώσων προς το στρατόπεδο του Τραμπ για την εκλογή του.
 
Μέχρι στιγμής, σιωπηρά αλλά αποτελεσματικά πολλοί από τον κύκλο του Αμερικανού Προέδρου έχουν πάρει την άγουσα για τη φυλακή και πολλοί λένε ότι, αν και επί του παρόντος η έρευνα δεν επηρεάζεται από το κλείσιμο του αμερικανικού Δημοσίου, σύντομα θα πληγεί η ευελιξία της να επεκτείνει τις έρευνές της ώστε να καταλήξει στο βασικό της ερώτημα. Κυριακή κοντή γιορτή…
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 20:22