search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 08:16
MENU CLOSE

Αισιοδοξία για το Eurogroup

20.02.2012 06:56
Αισιοδοξία για το Eurogroup - Media

Σε τρεις σημαντικούς παράγοντες -ανταγωνιστικότητα, οικονομικό κλίμα και πολιτικό κλίμα- αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος κατά την τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Σε τρεις σημαντικούς παράγοντες -ανταγωνιστικότητα, οικονομικό κλίμα και πολιτικό κλίμα- αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος κατά την τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Πεπεισμένος για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανκ Σόιμπλε.

Την αναγκαιότητα λήψης τελικής απόφασης λόγω των ασφυκτικών χρονικών περιθωρίων εξέφρασε με δηλώσεις του ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

«Πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία σήμερα, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο»

Από την πλευρά της η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ προσερχόμενη και αυτή στο Eurogroup τόνισε πως η Ελλάδα έχει να κάνει πολύ μεγάλη προσπάθεια ακόμα και υπογράμμισε ότι το ΔΝΤ θα κάνει τη δουλειά που του αναλογεί.

Από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος τύπου του επιτρόπου Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ  επισήμανε ότι «Το δεύτερο πακέτο βοήθειας της Ελλάδας θα έχει θετικό αντίκτυπο σε όλες τις αδύναμες χώρες της Ευρωζώνης»

Παράλληλα με το Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών συμμετείχε σε διαπραγματεύσεις με στελέχη του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου για το PSI.

Αισιόδοξος δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup τονίζοντας παράλληλα ότι χρειάζεται σαφής πολιτική έγκριση. Επίσης ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι το PSI βρίσκεται σε τελικό στάδιο και αναμένεται η έναρξη της επίσημης διαδικασίας.

Ο κ. Βενιζέλος πριν τη συνεδρίαση είχε συνάντηση με την Φιλανδή ομόλογο, του Γιούτα Ουρπιλάινεν, με θέμα το χρηματοοικονομικό πλαίσιο του νέου προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας.Στη συνάντηση ήταν παρών και ο γενικός διευθυντής του EFSF, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Σύμφωνα με το κρατικό φιλανδικό μέσο YLE οι δύο χώρες υπέγραψαν συμφωνία για τις εγγυήσεις που ζητούσε το Ελσίνκι προκειμένου να συνεισφέρει στο δεύτερο πακέτο βοήθειας των 130 δισ. ευρώ για την Ελλάδα.

Μόνιμη παρουσία της Τρόικας στην Ελλάδα ζήτησε ο Ολλανδός υπ. Οικονομικών Γιαν Κεες Ντε Γιάχερ αναφερόμενος σε επιμέρους θέματα του πακέτου στήριξης .Επιπλέον υποστήριξε τη δημιουργία του δεσμευμένου λογαριασμού για την εξυπηρέτηση του χρέος από την Ελλάδα ενώ επισήμανε ότι το συνολικό ποσό της δημόσιας βοήθειας στο νέο πρόγραμμα δεν πρέπει να ξεπεράσει τα 130 δισ. ευρώ, που αποφασίστηκαν στις 26 Οκτωβρίου.

Ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, βρίσκεται από το απόγευμα της Κυριακής στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών και κυβερνητικών στελεχών. Στόχος του πρωθυπουργού είναι να άρει τις όποιες αντιρρήσεις εκφράζουν εταίροι και δανειστές, προκειμένου να κλείσει η συμφωνία για τη νέα δανειακή σύμβαση και να δοθεί το «πράσινο φως» για το PSI, καθώς εκτιμά ότι δεν υπάρχει άλλο περιθώριο καθυστέρησης.

Ανοιχτά παραμένουν κάποια θέματα των διαπραγματεύσεων στο ζήτημα της ανταλλαγής ομολόγων όχι μόνο προς τους ιδιώτες, αλλά και προς τις άλλες χώρες της ευρωζώνης.

Παράλληλα, αισιόδοξη για την επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup εμφανίστηκε η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ. Πάντως η ΥΠΟΙΚ της Αυστρίας προανήγγειλε ότι « θα υπάρξουν σκληρές διαπραγματεύσεις για τους μηχανισμούς ελέγχου». Όπως είπε, το νέο πακέτο βοήθειας είναι «πάνω απ’ όλα πολύ αυστηρά συνδεδεμένο με τις προϋποθέσεις που πρέπει να ικανοποιήσουν οι Έλληνες».

(Τα βίντεο είναι από το real.gr)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 08:14