search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 09:08
MENU CLOSE

Αβραμόπουλος για «χρυσά διαβατήρια»: Σκοπός να συνεργαστούμε, όχι να κατηγορήσουμε

23.01.2019 15:12
Αβραμόπουλος για «χρυσά διαβατήρια»: Σκοπός να συνεργαστούμε, όχι να κατηγορήσουμε - Media

 

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος ξεκαθάρισε τη πρόθεση της Κομισιόν που ναι μεν έστειλε μήνυμα μέσω της έκθεσής της, αλλά δεν είχε σκοπό δε, να κατηγορήσει την Κύπρο και άλλα κράτη-μέλη για το θέμα των «χρυσών διαβατηρίων». Αντ’ αυτού, επιθυμεί την εξεύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης.

Η Κομισιόν εξετάζει λεπτομερώς το νομοθετικό πλαίσιο κάθε κράτους μέλους και όπως δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο συναρμόδιος για την έκθεση της Κομισιόν για τα “χρυσά διαβατήρια” Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος: «Ακούσαμε με πολύ προσοχή τα όσα ελέχθησαν από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν έχουμε σκοπό να κατηγορήσουμε, στέλνουμε όμως ένα ισχυρό μήνυμα σε όλα τα Κράτη Μέλη που διαθέτουν αυτά τα σχήματα».

Ο Επίτροπος εξήγησε ότι «η έρευνα αποτέλεσε τη βάση της έκθεσής μας και εξετάζει λεπτομερώς το νομοθετικό πλαίσιο που διαθέτουν τα εν λόγω Κράτη μέλη» και ανακοίνωσε πως «θα συνεχίσει να παρακολουθεί τη συμμόρφωση» ως προς τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί, τονίζοντας για μια ακόμη φορά ότι «δεν απευθύναμε καμία κατηγορίας σε καμία χώρα».

Θυμίζουμε ότι η έκθεση της Κομισιόν εστίασε σε Κύπρο, Μάλτα και Βουλγαρία ως τα τρία κράτη μέλη για το πρόγραμμα κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων επενδυτών («χρυσά διαβατήρια»).

Σύμφωνα με το προσχέδιο της έκθεσης το οποίο αποκάλυψε η εφημερίδα «Πολίτης», Κύπρος, Μάλτα και Βουλγαρία είναι τα μόνα κράτη μέλη που τρέχουν προγράμματα πολιτογραφήσεων επίδοξων επενδυτών και τίθενται στο επίκεντρο του προβληματισμού της Κομισιόν ως τα μόνα κράτη μέλη που παραχωρούν υπηκοότητες σε επενδυτές. Άλλα 20 κράτη μέλη παραχωρούν άδειες παραμονής κατόπιν επένδυσης, οι οποίες επίσης, σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, ελλοχεύουν κινδύνους για την ΕΕ.

«Στην Κύπρο, η υποχρέωση εμφάνισης στη χώρα ισχύει μόνο για μια μέρα, όταν οι πολιτογραφηθέντες παραλαμβάνουν το διαβατήριό τους», σημειώνεται στο προσχέδιο της έκθεσης της Κομισιόν, η οποία καταγράφει τη θέση της κυπριακής κυβέρνησης ότι το ύψος της επένδυσης (ύψους 2 εκατ. ευρώ) συνιστά επαρκή δεσμό με τη χώρα. Μια τέτοια διαδικασία, σύμφωνα με το προσχέδιο της έκθεσης, ελλοχεύει κινδύνους για όλα τα κράτη μέλη, αφού αυτομάτως η παραχώρηση υπηκοότητας και τα δικαιώματα που αυτή κουβαλά μαζί της επεκτείνονται σε όλα τα κράτη μέλη.

Σύμφωνα με το προσχέδιο της έκθεσης της Κομισιόν, οι διαδικασίες που ακολουθούνται για κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις σε Κύπρο, Μάλτα και Βουλγαρία ελλοχεύουν κινδύνους αναφορικά με την ασφάλεια σε όλα τα κράτη μέλη.

Επίδοξος επενδυτής προς πολιτογράφηση μπορεί να καταθέσει αίτηση στην Κύπρο, δίχως να παραστεί στο νησί. Τονίζοντας την ελλιπή πληροφόρηση που παρέχεται από Κύπρο και Μάλτα ως προς τους αριθμούς των πολιτογραφηθέντων, την προέλευσή τους και τις επενδυτικές δραστηριότητές τους, η Κομισιόν υπενθυμίζει την πρότασή της για να καταστεί υποχρεωτική η ανταλλαγή πληροφοριών για τα κράτη μέλη όσον αφορά στα πρόσωπα που λαμβάνουν άδεια παραμονής και ως εκ τούτου δικαίωμα μετακίνησης εντός της ΕΕ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 09:07