search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 01:35
MENU CLOSE

Σενάρια για τη «διάσωση» της ΚΟ των ΑΝΕΛ – Αντίδραση από ΝΔ, απάντηση από Μαξίμου

31.01.2019 20:19
Ψήφο εμπιστοσύνης πήρε η κυβέρνηση Τσίπρα με 153 «Ναι» - Media

 

Σύγκρουση μεταξύ ΝΔ – Μαξίμου τροφοδότησαν τα σενάρια και τα δημοσιεύματα για αλλαγές στην κοινοβουλευτική διαδικασία από την κυβέρνηση.

Η παραίτηση του Θανάση Παπαχριστόπουλου από το βουλευτικό αξίωμα θα προκαλέσει την απώλεια από τους ΑΝΕΛ του στάτους της αναγνωρισμένης Κοινοβουλευτικής Ομάδας, με συνέπεια οι Ανεξάρτητοι Έλληνες να γίνουν έτσι το δεύτερο κόμμα μετά το Ποτάμι που θα χάσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα του.

Οι ΑΝΕΛ θα μείνουν με 5 βουλευτές με τον Αριστείδη Φωκά, όμως, να μην έχει εκλεγεί με το κόμμα του κ. Καμμένου και, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, να μην προσμετράται στη δύναμη των ΑΝΕΛ.

Το σενάριο αλλαγής του Κανονισμού

Το ένα σενάριο που «κυκλοφόρησε», αφορά το ενδεχόμενο να εγκριθεί η αλλαγή του κανονισμού της Βουλής, που θα απαλείφει την προϋπόθεση όλοι οι βουλευτές μιας ΚΟ να έχουν εκλεγεί από την ίδια εκλογική αναμέτρηση. 

Τα δικαιώματα των πολιτικών αρχηγών

Σύμφωνα με άλλες αναφορές, η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο οι κκ Καμμένος και Θεοδώράκης θα διατηρήσουν βασικά κοινοβουλευτικά δικαιώματα των πολιτικών αρχηγών παρά την απώλεια των Κοινοβουλευτικών Ομάδων τους. Ένα από αυτά τα δικαιώματα είναι να δικαιούνται τον λόγο ως πολιτικοί αρχηγοί στις κοινοβουλευτικές συζητήσεις σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Αν αυτό το σενάριο υλοποιηθεί, τα δικαιώματα του πολιτικού αρχηγού θα τα διατηρούν όσοι αρχηγοί κομμάτων είχαν στην αρχή της θητείας τους Κοινοβουλευτικές Ομάδες.

Αντίδραση από ΝΔ, απάντηση από Μαξίμου

Όσα παρακολουθούμε τις τελευταίες ώρες είναι το αποτέλεσμα ενός εξόφθαλμου πια εκβιασμού. Ο κ. Τζανακόπουλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει ακόμη και τον Κανονισμό της Βουλής, προκειμένου ο κ. Καμμένος να μην χάσει την καρέκλα του αρχηγού της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ», αναφέρει ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας:

«Είναι προφανές ότι ο κ. Τσίπρας τρέμει όσα ο πρώην εταίρος του απειλεί να αποκαλύψει και είναι πρόθυμος να κάνει όποια παραχώρηση του ζητήσει ο κ. Καμμένος. Αυτό που και οι δύο δεν καταλαβαίνουν είναι ότι όλοι οι πολίτες τους έχουν πάρει πια χαμπάρι».

Η απάντηση από την πλευρά του Μαξίμου δεν άργησε να έρθει για όσα κατηγορεί την κυβέρνηση η ΝΔ:

«Στην αρχή η ΝΔ μιλούσε για «συναινετικό διαζύγιο». Μετά μιλούσε για «σικέ διαζύγιο». Στη συνέχεια για «διαζύγιο συναλλαγής». Σήμερα, μιλά για «διαζύγιο εκβιασμών». Μέχρι να καταλήξει πάντως μέσα στη σύγχυσή της, θα έχει χάσει αρκετές ακόμη ονομαστικές ψηφοφορίες στη Βουλή».

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 01:30