search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 08:53
MENU CLOSE

ΗΠΑ: Η πρώτη γυναίκα υποψήφια πρόεδρος για τις επόμενες εκλογές

12.02.2019 08:08
ΗΠΑ: Η πρώτη γυναίκα υποψήφια πρόεδρος για τις επόμενες εκλογές  - Media

 

«Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ίσως να μην είναι ελεύθερος» όταν διεξαχθούν εκλογές στις ΗΠΑ το 2020, είπε την Κυριακή η υποψήφια για το χρίσμα των Δημοκρατικών, γερουσιαστής της Μασαχουσέτης Ελίζαμπεθ Ουόρεν, μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση στην Αϊόβα.

Μία ημέρα νωρίτερα, ο Τραμπ επέκρινε για μία ακόμη φορά την Ουόρεν για τους παλαιότερους ισχυρισμούς της περί καταγωγής της από τους Ινδιάνους της Αμερικής. Σε μήνυμά του στο Twitter, ο Τραμπ αποκάλεσε περιφρονητικά την Ουόρεν «Ποκαχόντας», για να προσθέσει ότι θα τη συναντήσει στο «προεκλογικό μονοπάτι».

Με τη λέξη «μονοπάτι», ο Τραμπ υπονοεί το «Μονοπάτι των Δακρύων», όπως ονομάστηκε ο βίαιος εκτοπισμός των μελών της φυλής των Τσεροκί σε εδάφη δυτικά του ποταμού Μισισιπή με περισσότερους από 4.000 νεκρούς, ακρογωνιαίος λίθος της επεκτατικής πολιτικής του προέδρου Αντριου Τζάκσον τη δεκαετία του 1830.

Ο θαυμασμός του Τραμπ για τον Τζάκσον είναι γνωστός, καθώς ο σημερινός πρόεδρος διατηρεί προσωπογραφία του ινδάλματός του στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου.

Η ρατσιστική πολιτική του Τζάκσον, που θεωρούσε υπανθρώπους τους Ινδιάνους και τους μαύρους, προετοίμασε το έδαφος για την ιδεολογική και νομοθετική κατοχύρωση της δουλοκτησίας από τους γαιοκτήμονες στον αμερικανικό Νότο.

Στο μεταξύ, την υποψηφιότητά της για το χρίσμα των Δημοκρατικών ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2020 ανακοίνωσε την Κυριακή η 58χρονη γερουσιαστής της Μινεσότα Εϊμι Κλόμπουσαρ.

Μέχρι στιγμής, τέσσερις γυναίκες έχουν εκδηλώσει την πρόθεσή τους να διεκδικήσουν το χρίσμα των Δημοκρατικών.

«Στέκομαι σήμερα ενώπιόν σας ως εγγονή ανθρακωρύχου, κόρη δασκάλας και δημοσιογράφου και ως η πρώτη γυναίκα που εξελέγη στη Γερουσία από τη Μινεσότα, για να ανακοινώσω την υποψηφιότητά μου για την προεδρία των ΗΠΑ», είπε η Κλόμπουσαρ, μιλώντας στην όχθη του ποταμού Μισισιπή, παρά την έντονη χιονόπτωση και τη θερμοκρασία, που βρισκόταν στους -10 βαθμούς Κελσίου.

Η υποψήφια υπήρξε εισαγγελέας προτού μεταπηδήσει στο εταιρικό δίκαιο ως δικηγόρος.

Από τη Γερουσία, η Κλόμπουσαρ προώθησε δυναμικά το κίνημα #MeToo κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 08:52