12/08/2020 07:11:01

ΣτΕ: Με ειδική διαπίστευση από τα δικαστήρια οι δικαστικοί συντάκτες

ΣτΕ: Με ειδική διαπίστευση από τα δικαστήρια οι δικαστικοί συντάκτες - Media

 

Γενική και ειδική διαπίστευση από τα δικαστήρια οφείλουν να έχουν οι δικαστικοί συντάκτες προκειμένου να έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες και τα στοιχεία δικογραφιών και δικών, σύμφωνα με τις «Τυπολογίες».

Η αναμενόμενη γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας περί της εφαρμογής του Κανονισμού Προσωπικών Δεδομένων (GDPR) για τους ανθρώπους του Τύπου δεν αίρει τα εμπόδια στη δημοσίευση και κατοχύρωση του ρόλου του Τύπου και των ΜΜΕ, αντιθέτως προσθέτει επιπλέον προσκόμματα για τους δημοσιογράφους.

Όπως είχε αποκαλύψει το «Π», οι δικαστικοί συντάκτες είχαν ζητήσει τη συνδρομή των συνδικαλιστικών ενώσεων στο μείζον ζήτημα που είχε προκύψει από την εφαρμογή του κανονισμού στα ελληνικά δικαστήρια, ουσιαστικά είχε κοπεί κάθε πρόσβαση σε αποφάσεις δικαστηρίου, καθώς απαγορευόταν η δημοσιοποίηση ονομάτων των κατηγορουμένων ή των εναγομένων. Το ΣτΕ με απόφασή του εξέδωσε γνωμοδότηση για τη διαδικασία που οφείλουν να τηρούν οι δημοσιογράφοι προκειμένου να έχουν αυτήν την πρόσβαση. Ρητά, ωστόσο, ορίζεται σε αυτήν πως σε περίπτωση που έχει ζητηθεί η ανωνυμία από τους πρωταγωνιστές μιας δίκης, οι δημοσιογράφοι δεν θα μπορούν να έχουν κανένα στοιχείο!

Επιπλέον, οι δημοσιογράφοι θα πρέπει να διαθέτουν τη γενική διαπίστευση μέσω της ΕΣΗΕΑ για το ΣτΕ με την υπογραφή της προέδρου, ενώ η πρόσβαση σε στοιχεία δικογραφιών θα επιτρέπεται μέσω μιας συγκεκριμένης διαδικασίας, δηλαδή, θα αποστέλλονται καθημερινά στους διαπιστευμένους δημοσιογράφους το ηλεκτρονικό αρχείο των καθημερινών υποθέσεων με όλα τα στοιχεία, εκτός από τα ονόματα των διαδίκων εφόσον έχει ζητηθεί η ανωνυμία.

Σε περίπτωση που υπάρχει δημοσιογραφικό ενδιαφέρον για μια υπόθεση, θα πρέπει να κατατίθεται επιπλέον αίτημα, το οποίο θα εξετάζεται από το δικαστήριο. Μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορεί να επιτραπεί η πρόσβαση σε δικόγραφο του ένδικου μέσου και αυτό μόνο για ανάγνωση και όχι για αναπαραγωγή. Επίσης, οι δημοσιογράφοι υποχρεούνται στην τήρηση των όρων «εμπιστευτικότητας και εχεμύθειας» προστασίας προσωπικών δεδομένων. Σε περίπτωση που υπάρξει παραβίαση των παραπάνω όρων, το ΣτΕ θα ανακαλεί τη διαπίστευση των δημοσιογράφων.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.