search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 11:06
MENU CLOSE

Σε αυτό το μικρό αεροπλανάκι χρωστάμε την ασφάλεια των πτήσεών μας – Αλλά πια δεν είναι αρκετό (Photos)

01.03.2019 16:45
Σε αυτό το μικρό αεροπλανάκι χρωστάμε την ασφάλεια των πτήσεών μας - Αλλά πια δεν είναι αρκετό (Photos) - Media

 

Είναι ένα μικρό Cessna citation 750. Δεν το «πιάνει» το μάτι, ωστόσο πρόκειται για το μόνο ιδιόκτητο αεροσκάφος της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας για τον από αέρος έλεγχο των αεροναυτιλιακών και οπτικών βοηθημάτων όλων των πολιτικών αεροδρομίων, καθώς και των αεροδρομίων των Ενόπλων Δυνάμεων της ελληνικής και κυπριακής επικράτειας.

Πια όμως δεν είναι αρκετό. Τα τελευταία χρόνια η ΥΠΑ νοίκιαζε άλλο ένα αεροπλάνο, ωστόσο πλέον η υπηρεσία προσανατολίζεται στην αγορά ενός νέου αεροσκάφους, με αντικείμενο τον έλεγχο των αεροναυτιλιακών και οπτικών βοηθημάτων.

Σύμφωνα με την ΥΠΑ, φέτος όπως και πέρυσι, η υπηρεσία προβαίνει στην ενοικίαση αεροσκάφους, μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας για τη διενέργεια των ελέγχων αυτών. «Για το 2018, ο προϋπολογισμός του διαγωνισμού ήταν στις 496 χιλιάδες ευρώ, ενώ για το 2019, ο διαγωνισμός που βρίσκεται σε εξέλιξη ναι μεν έχει τον ίδιο προϋπολογισμό, αλλά η χρέωση για τις προσφερόμενες υπηρεσίες, όπως προβλέπει η διαγωνιστική διαδικασία θα είναι ανά ώρα πτήσης, έτσι ώστε το κόστος να είναι από μηδενικό έως το λιγότερο δυνατό για την ΥΠΑ».

Συνολικά, τα αεροσκάφη που διαθέτει η ΥΠΑ είναι τρία. Το Cessna citation 750, το Beechcraft King Air 200 και μια Ντακότα Douglas DC3. Από αυτά τα πτητικά μέσα, τα δύο αποτελούν μουσειακά εκθέματα, ενώ το Cessna είναι ενεργό και σε επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Συγκεκριμένα, η Ντακότα της υπηρεσίας, που ήδη ήταν σταθμευμένη ως έκθεμα στις πρώην εγκαταστάσεις της ΥΠΑ στο Ελληνικό, λόγω της μετεγκατάστασης της υπηρεσίας μεταφέρθηκε τον Ιούνιο του 2018 στο Μουσείο Πολεμικής Αεροπορίας που βρίσκεται στο Τατόι (Αεροπορική Βάση Δεκέλειας).

Το αεροσκάφος τύπου Beechcraft King Air 200 είναι καθηλωμένο εδώ και δύο χρόνια στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, καθώς κρίνεται ασύμφορη η επισκευή του, λόγω κόστους και παλαιότητας (άνω των 42 ετών) και αποτελεί πλέον και αυτό μουσειακό έκθεμα. Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία μεταφοράς και αυτού του αεροσκάφους στο Μουσείο Πολεμικής Αεροπορίας στο Τατόι.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 11:05