search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 03:11
MENU CLOSE

Επιμένουν τα ξένα ΜΜΕ για «μακεδονική μειονότητα» στην Ελλάδα

07.03.2019 15:36
Επιμένουν τα ξένα ΜΜΕ για «μακεδονική μειονότητα» στην Ελλάδα - Media

 

Για ύπαρξη «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα επιμένει το BBC, σε απάντησή του στον πρόεδρο της Ένωσης Μακεδόνων Μεγάλης Βρετανίας Ανδρέα Πετρίδη, καθώς υποστηρίζει ότι «ο αριθμός των σλαβόφωνων ή των μακεδονικής εθνότητας απογόνων στην Ελλάδα είναι αδύνατον να υπολογιστεί με ακρίβεια».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Μακεδόνων Μεγάλης Βρετανίας, Ανδρέα Πετρίδη έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας για το ρεπορτάζ του βρετανικού δικτύου στις 24 Φεβρουαρίου. Έτσι, το BBC τώρα ισχυρίζεται ότι δεν μίλησε για «μεγάλη καταπιεσμένη μειονότητα». Ακόμη, παρέπεμψε στην παράγραφο του δημοσιεύματος που ανέφερε ότι «ο ιστορικός Λεωνίδας Εμπειρίκος υπολογίζει ότι πάνω από 100.000 [σλαβόφωνοι ή «μακεδονικής» εθνότητας απόγονοι] ζουν ακόμα στην ελληνική περιοχή της Μακεδονίας, ωστόσο μόνο 10.000-20.000 θα ταυτοποιούντο ως μέλη μιας μειονότητας».

Όπως αναφέρει ο ΣΚΑΪ, ο Α. Πετρίδης έκανε λόγο για αντιφάσεις που υπήρχαν στο ρεπορτάζ, καθώς από τη μία αναφερόταν ότι η «μακεδονική γλώσσα» είχε απαγορευθεί επί Ιωάννη Μεταξά και από την άλλη ότι «η μακεδονική γλώσσα δεν έχει απαγορευθεί επισήμως στην Ελλάδα».

Το BBC υπογραμμίζει ότι στο δημοσίευμα καθίσταται σαφές ότι η γλώσσα αυτή δεν έχει απαγορευθεί επισήμως «εδώ και δεκαετίες».

Επιπλέον, το βρετανικό δίκτυο δεν τοποθετήθηκε για τα περί μονόπλευρου δημοσιεύματος που τονίζει ο Α. Πετρίδης, καθώς οι επίσημες ελληνικές θέσεις είχαν ελάχιστη έκταση, ενώ κατηγορούσε την Ελλάδα, ένα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τέλος, το BBC υπογράμμισε ότι δεν κατανοεί την επισήμανση του προέδρου της Ένωσης Μακεδόνων Μεγάλης Βρετανίας ότι την υποτιθέμενη αυτή μειονότητα εκπροσωπεί ένα κόμμα με αντίστοιχες πεποιθήσεις και ελάχιστη εκλογική απήχηση.

Τι υποστηρίζει το γερμανικό Deutschlandfunk

Για «αόρατη μειονότητα» στην Ελλάδα, τη σλαβομακεδονική, κάνει λόγο και το γερμανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο «Deutschlandfunk» σε άρθρο που δημοσιεύεται στη ιστοσελίδα του.

Με αφορμή το ντοκιμαντέρ του BBC, το γερμανικό δίκτυο επικεντρώνεται σε μια ομάδα πληθυσμού την οποία η Βουλγαρία θεωρούσε ως δική της μειονότητα.

«Ο δημοσιογράφος Τάσος Κωστόπουλος ασχολείται εδώ και δεκαετίες με την ελληνική περιοχή της Μακεδονίας και τον σλαβικό πληθυσμό της . Ο 54χρονος νομικός και ιστορικός έχει γράψει πολλά βιβλία και τη διδακτορική του διατριβή για το συγκεκριμένο θέμα. Το ότι υπάρχουν άνθρωποι στη βόρεια ελληνική επαρχία που μιλάνε μια σλαβική διάλεκτο είναι γεγονός που κανένας δεν μπορεί να αρνηθεί, σημειώνει ο ίδιος», σημειώνει μεταξύ άλλων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του γερμανικού δικτύου, ο Τ. Κωστόπουλος είπε ότι στην Μακεδονία υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις από τους σλαβόφωνους κατοίκους. Μάλιστα, ορισμένοι εξ αυτών θεωρούν τους εαυτούς τους καθαρούς Έλληνες, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι έχουν μόνο μερικές πολιτισμικές ιδιαιτερότητες. «Δεν επιθυμούν να ονομάζονται μειονότητα. Θεωρούν ότι κάτι τέτοιο θα τους βλάψει, ότι θα απομονωθούν», εξηγεί ο Έλληνας δημοσιογράφος.

Το ρεπορτάζ αναφέρεται και στο κόμμα «Ουράνιο Τόξο» που εκπροσωπεί σλαβόφωνους πολίτες στη Μακεδονία, τονίζοντας ότι με τις μερικές χιλιάδες ψήφους που λαμβάνει δεν διαδραματίζει κάποιον σημαντικό ρόλο.

Σύμφωνα με τον Τ. Κωστόπουλο, για να κατανοήσουμε καλύτερα τους σλαβόφωνους Έλληνες, πρέπει να γνωρίζουμε την ιστορία της περιοχής.

«Αυτοί οι πληθυσμοί βρέθηκαν στην ελληνική επικράτεια το 1913. Μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, υπήρξε ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας. Χιλιάδες Σλάβοι εγκατέλειψαν τη χώρα. Την εποχή εκείνη, η Βουλγαρία εξακολουθούσε να θεωρείται ως ο κίνδυνος στο Βορρά. Ο εχθρός που εξακολουθούσε να βλέπει την Μακεδονία ως επικράτειά του», επισημαίνει.

Όσοι σλαβόφωνοι παρέμειναν στην Ελλάδα, ανέπτυξαν μια νέα ταυτότητα με τη στήριξη και του ελληνικού κράτους που ήθελε να περιορίσει τη βουλγαρική επιρροή, όπως υποστηρίζει το δημοσίευμα του γερμανικού ιστοτόπου. Στο παρελθόν υπήρξε ακόμα ένα γειτονικό κράτος, η σημερινή Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, που θέλησε να παρουσιάσει τους σλαβόφωνους Έλληνες ως μειονότητα.

Ωστόσο, η συμφωνία με την Ελλάδα (σ.σ Συμφωνία των Πρεσπών), ώστε η γείτονα χώρα να αλλάξει το όνομά της την υποχρεώνει μην εγείρει κανένα ζήτημα εδαφικής διεκδίκησης, υπογραμμίζει. Σε συνέντευξή του στην ελληνική τηλεόραση ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Νικόλα Ντιμιτρόφ δήλωσε ότι οι δύο χώρες «έχουν ανοίξει μια νέα σελίδα με τεράστιες δυνατότητες φιλίας και συνεργασίας».

«Χωρίς τη συμφωνία, ο κ. Ντιμιτρόφ μπορεί να ακουγόταν διαφορετικός», δήλωσε στο γερμανικό δίκτυο ο καθηγητής Κωνσταντίνος Φίλης από το Ελληνικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων. Η συμφωνία είναι ιδιαίτερα συγκεκριμένη. Προστατεύει την Ελλάδα από τέτοιες αξιώσεις, προσθέτει.

«Το αν υπάρχει ή όχι μειονότητα είναι πάνω από όλα θέμα αυτοπροσδιορισμού», συμπλήρωσε ο δημοσιογράφος Τάσος Κωστόπουλος. Όπως η Βουλγαρία θεωρείται πλέον ως φίλος και εταίρος της Ελλάδας, η συμφωνία με τη Βόρεια Μακεδονία θα καταργήσει τις ανησυχίες και για αυτή τη γειτονική χώρα, επισήμανε.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50