16/10/2019 14:20:10

Γιατί οι νεοναζί έβαλαν στο στόχαστρο την Καλλιθέα; Η «προφητική» προειδοποίηση του Αντιφασιστικού Συντονισμού (Photos)

Γιατί οι νεοναζί έβαλαν στο στόχαστρο την Καλλιθέα; Η «προφητική» προειδοποίηση του Αντιφασιστικού Συντονισμού (Photos) - Media

 

Στο στόχαστρο των νεοναζί βρέθηκε ανήμερα της επετείου της 25ης Μαρτίου η Καλλιθέα, με μία οργανωμένη προσπάθεια εμφάνισης των νοσταλγών του Χίτλερ στις εορταστικές εκδηλώσεις, που εν τέλει αποτράπηκε.

Από νωρίς το πρωί κάτοικοι της περιοχής, ανταποκρινόμενοι στο σχετικό κάλεσμα σωματείων, πολιτικών οργανώσεων και αντιφασιστικών συλλογικοτήτων, βρίσκονταν στην πλατεία Κύπρου προκειμένου να εμποδίσουν τους νεοναζί να αμαυρώσουν με την παρουσία τους τις εορταστικές εκδηλώσεις. Στη συγκέντρωση καλούσαν μεταξύ άλλων ο Αντιφασιστικός Συντονισμός Καλλιθέας-Μοσχάτου-Ταύρου, η Λαϊκή Επιτροπή Καλλιθέας, το τοπικό παράρτημα του Συνδικάτου Οικοδόμων, η τοπική ΕΛΜΕ, αντιρατσιστικές συλλογικότητες και οργανώσεις.

Λίγο μετά τις 10:00 μία ομάδα νεοναζί εμφανίστηκε στην πλατεία και, όπως καταγγέλλεται, υπό την κάλυψη της αστυνομίας, ανήρτησε πανό και προέβη σε προκλήσεις προς τους συγκεντρωμένους κατοίκους της πόλης. Όταν οι τελευταίοι αντέδρασαν, δέχτηκαν επίθεση από τα ΜΑΤ -που βρίσκονταν από νωρίς παραταγμένα στο σημείο- με κλομπς και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης. Τουλάχιστον τρία άτομα τραυματίστηκαν από την επίθεση.

Υπό την κατακραυγή των συγκεντρωμένων οι νεοναζί αποχώρησαν, ενώ ακολούθησε κυνηγητό με τις αστυνομικές δυνάμεις στα στενά της Καλλιθέας που είχε ως αποτέλεσμα 12 συλλήψεις. Και οι 12 συλληφθέντες, σύμφωνα με την αστυνομία, ανήκουν σε ακροδεξιές οργανώσεις, ενώ ένας 24χρονος είχε συλληφθεί και πριν από έξι μέρες στην Σαλαμίνα, από αστυνομικούς του Τμήματος Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας Αττικής, για ρατσιστική επίθεση σε βάρος 30χρονου αλλοδαπού.

Σύμφωνα με καταγγελία της ΚΟ Καλλιθέας του ΚΚΕ, το σχέδιο των νεοναζί «ήταν προετοιμασμένο». «Από νωρίς το πρωί άρχισαν να συγκεντρώνονται στην οδό Μεταμορφώσεως, στις Τζιτζιφιές, ενώ βρισκόντουσαν, από ό,τι όλα δείχνουν, σε συνεννόηση με την Αστυνομία η οποία τους παρακολουθούσε να συγκεντρώνονται και τους παρείχε πλήρη κάλυψη.

»Στη συνέχεια με τη συνοδεία της Αστυνομίας οι χρυσαυγίτες κατευθύνθηκαν προς την πλ. Κύπρου, με επικεφαλής τον υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο της “Ελληνικής Αυγής” Πέτρο Σαμαρτζοπάνο. Μόλις τα φασιστοειδή έκαναν την εμφάνισή τους στην πλατεία, τα ΜΑΤ επιτέθηκαν απρόκλητα και με μεγάλη βιαιότητα απέναντι στους συγκεντρωμένους με σκοπό να διαλύσουν το πλήθος που διαδήλωνε ενάντια στην παρουσία των φασιστών. Παράλληλα άφηναν ανενόχλητους τους χρυσαυγίτες να χαιρετούν ναζιστικά, να βρίζουν και να απειλούν τους συγκεντρωμένους.»

Είχαν προειδοποιήσει

Ο Αντιφασιστικός Συντονισμός Καλλιθέας είχε έγκαιρα προειδοποιήσει για τον κίνδυνο εμφάνισης οργανωμένης ομάδας νεοναζί στις εορταστικές εκδηλώσεις της 25ης Μαρτίου. Σε συνέντευξη Τύπου που διοργανώθηκε την Πέμπτη, 21 Μαρτίου, στο δημαρχείο Καλλιθέας, εκπρόσωπος του Αντιφασιστικού Συντονισμού Καλλιθέας-Μοσχάτου-Ταύρου, εκπαιδευτικός της τοπικής ΕΛΜΕ, εργαζόμενοι από το σωματείο υπαλλήλων του δήμου και εκπρόσωποι αντιρατσιστικών συλλογικοτήτων καλούσαν εν όψει της παρέλασης σε επαγρύπνηση ενάντια σε ενδεχόμενη παρουσία χρυσαυγιτών στην περιοχή.

Εκ μέρους του Αντιφασιστικού Συντονισμού Καλλιθέας-Μοσχάτου-Ταύρου ο Κώστας Κούσιαντας είχε παρουσιάσει το ιστορικό της προσπάθειας εισβολής της Χρυσής Αυγής στην περιοχή, αποδίδοντας την κεντρικότητα της Καλλιθέας στις προτεραιότητες της Χρυσής Αυγής σε τρεις παράγοντες:

  • Στο μέγεθός της και στη θέση της ανάμεσα στον Πειραιά, όπου υπάρχει ακόμα έντονη παρουσία της Χρυσής Αυγής, και στην Αθήνα.
  • Στην πολυπολιτισμική της σύνθεση, με τους φασίστες να προσπαθούν να σπείρουν το μίσος ανάμεσα στους διαφορετικών εθνοτήτων κατοίκους της περιοχής.
  • Στην αναβάθμιση της περιοχής μέσω της ένταξής της στη λεγόμενη «Αθηναϊκή Ριβιέρα», τα υποσχόμενα κέρδη για τις τοπικές επιχειρήσεις και τη συνακόλουθη ανάγκη για φτηνά εργατικά χέρια.

«Η Καλλιθέα είναι ένας από τους μεγαλύτερους δήμους του λεκανοπεδίου, πράγμα το οποίο σημαίνει πολλές ψήφους στις εκλογές», ανέφερε μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή του ο εκπρόσωπος του Αντιφασιστικού Συντονισμού. «Είναι όμως ταυτόχρονα και μια λαϊκή, φτωχή περιοχή, χτυπημένη από την κρίση, με πολλά κλειστά μαγαζιά και μικροεπιχειρήσεις, αλλά και μια περιοχή με πολλούς μετανάστες και πρόσφυγες, πολλοί εξ αυτών μουσουλμάνοι. Τα στοιχεία αυτά θα μπορούσαν, στη βάση της χυδαίας λογικής των κοινωνικών αυτοματισμών, να αποτελέσουν τα βασικά υλικά ενός πολιτικού μείγματος που θα επέτρεπε στους φασίστες να μετατρέψουν την Καλλιθέα, σε αυτό που ήταν ο Άγιος Παντελεήμονας μέχρι το 2013: μια περιοχή επιβολής της πιο ακραίας φασιτικής/ρατσιστικής τρομοκρατίας και βίας. Κι αυτό προσπάθησαν να κάνουν το 2012-13, αλλά δεν τους άφησε το αντιφασιστικό κίνημα. Ο έλεγχος της Καλλιθέας, θα τους επέτρεπε να εξαπλώσουν τον έλεγχό τους σε ολόκληρη την περιοχή των Νοτίων, ξεκινώντας από τον Πειραιά, όπου έχουν συγκροτημένη παρουσία και δράση. 

»Όμως υπάρχει και κάτι άλλο. Η Καλλιθέα αποτελεί έναν κομβικό δήμο σε έναν σχεδιασμό ανάπλασης του παραλιακού μετώπου, από το Φάληρο, μέχρι το Ελληνικό. Πρόκειται για ένα σχεδιασμό, ο οποίος φιλοδοξεί να μετατρέψει αυτές τις περιοχές σε “Αθηναϊκή Ριβιέρα”, όπως συνήθως περιγράφεται, δηλαδή σε πεδίο αχαλίνωτης κερδοφορίας για εταιρείες ακινήτων, κατασκευαστικές εταιρείες, εμπορικά κέντρα και τουριστικές επιχειρήσεις. Και όταν μιλάμε για αχαλίνωτη κερδοφορία, μιλάμε για φτηνά εργατικά χέρια, για ανθρώπους που δουλεύουν χωρίς δικαιώματα και χωρίς να διεκδικούν δικαιώματα. Μιλάμε επίσης για περιοχές από τις οποίες θα πρέπει να εκδιωχθούν εκείνα τα τμήματα του πληθυσμού (φτωχοί και μετανάστες), η παρουσία των οποίων υποτίθεται ότι τις υποβαθμίζει (συνήθως με τη λογική ότι δεν παίρνουν αξία τα ακίνητα). Ξέρουμε πια, ύστερα από τη δράση της ΧΑ τα τελευταία χρόνια και από τις αποκαλύψεις που συνεχίζονται στη δίκη των ηγετών της, ότι αυτή η φασιστική οργάνωση, έχει μια στενή διασύνδεση με επιχειρηματικά συμφέροντα και ότι η πολιτική της πρόταση προς τους εφοπλιστές και τους επιχειρηματίες, είναι ότι μπορεί να λειτουργήσει σαν η σιδερένια γροθιά τους που θα τσακίσει κάθε εργατική αντίσταση. Σε μια πόλη σαν την Καλλιθέα, με συνεχείς δράσεις του εργατικού και συνδικαλιστικού κινήματος, οποιαδήποτε προσπάθεια ανάπλασης, προϋποθέτει την καταστολή αυτών των δράσεων. Αυτό υπόσχεται η ΧΑ και γι’ αυτό επιμένει.»

Καταγγελίες από κόμματα και αντιρατσιστικές οργανώσεις

Το ΚΚΕ καταγγέλλει «την απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ στην Καλλιθέα, κατά τη διάρκεια προσπάθειας σωματείων και φορέων της περιοχής, να εμποδίσουν τους ναζιστές της Χρυσής Αυγής, που επιχείρησαν να πάρουν μέρος στον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, εμφανιζόμενοι να χαιρετούν ναζιστικά και να φωνάζουν εμετικά φασιστικά και αντικομμουνιστικά συνθήματα».

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του «οι δυνάμεις των ΜΑΤ, όχι μόνο άφησαν ανενόχλητους τους κουκουλοφόρους - κρανοφόρους της Χρυσής Αυγής, αλλά στράφηκαν εναντίον του κόσμου που διαμαρτυρόταν για την παρουσία τους και χτύπησαν με μένος την αντιφασιστική συγκέντρωση, με γκλομπ και χειροβομβίδες κρότου λάμψης, με αποτέλεσμα αρκετούς τραυματίες, 4 εκ των οποίων έχουν διακομισθεί στο νοσοκομείο».

«Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση, με διάφορους τρόπους ρίχνει νερό στον μύλο του εθνικισμού, προκειμένου να τους αξιοποιεί στα διάφορα πολιτικά της παιχνίδια, για τη συγκρότηση δήθεν αντιφασιστικών μετώπων. Ενώ, μεγάλες είναι οι ευθύνες και της δημοτικής αρχής Καλλιθέας, που με τη στάση ανοχής που κρατάει απέναντι στην Χρυσή Αυγή, έχει δώσει αέρα στα πανιά της» τονίζει το ΚΚΕ.

Τέλος, «για τα παραπάνω απαράδεκτα γεγονότα», όπως αναφέρει η ανακοίνωση, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θ. Παφίλης προέβη σε παρέμβαση και καταγγελία προς την υπουργό Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη.

Η ΛΑΕ σε ανακοίνωσή της αναφέρει μεταξύ άλλων ότι "η αστυνομία απρόκλητα και αναίτια επιτέθηκε στην αντιφασιστική συγκέντρωση χτυπώντας αδιάκριτα και χρησιμοποιώντας χειροβομβίδες κρότου λάμψης. Από την επίθεση τραυματίστηκαν στο κεφάλι δύο διαδηλωτές.

Η συγκέντρωση, παρά τη σφοδρότητα της επίθεσης, δεν διαλύθηκε και οι φασίστες της χρυσής αυγής αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν.

Την ευθύνη για τα επεισόδια και τους τραυματισμούς φέρουν ακέραια η κυβέρνηση, ο Δήμος Καλλιθέας και οι δυνάμεις καταστολής, που για άλλη μια φορά έδειξαν ότι από τη μια κάνουν πλάτες στη χρυσή αυγή και από την άλλη, χτυπούν το αντιφασιστικό κίνημα.

Αποδεικνύεται δε πως η κυβέρνηση όχι μόνο ανέχεται αλλά και συντηρεί, για δικές της σκοπιμότητες, τη δράση των ναζιστικών και φασιστικών μορφωμάτων ενώ παράλληλα κτυπάει το λαϊκό κίνημα και τους αγωνιστές της ΛαϊκήςΕνότητας.

Η Λαϊκή Ενότητα καταγγέλλει την αστυνομική βία κατά των διαδηλωτών της αντιφασιστικής συγκέντρωσης και την κάλυψη στα ακροδεξιά στοιχεία της χρυσής αυγής. Δηλώνει δε ότι θα αγωνιστεί με κάθε τρόπο ενάντια στον φασισμό και τις μνημονιακές πολιτικές που τον γεννούν και τον τρέφουν."

Ο Αντιφασιστικός Συντονισμός Καλλιθέας-Μοσχάτου-Ταύρου αναφέρει μεταξύ άλλων:

"Ως Αντιφασιστικός Συντονισμός Καλλιθέας – Μοσχάτου – Ταύρου χαιρετίζουμε τους αντιφασίστες και τις αντιφασίστριες που συγκεντρώθηκαν για άλλη μια φορά και κατάφεραν να κρατήσουν την Καλλιθέα πόλη καθαρή από φασίστες. Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στους συναγωνιστές και τις συναγωνίστριες που δέχτηκαν αστυνομική βία.

Καταγγέλλουμε την προκλητική συμπεριφορά της αστυνομίας και των ΜΑΤ, που κυμάνθηκε από τη στάση των ίσων αποστάσεων ανάμεσα στο δημοκρατικό λαό της Καλλιθέας και τους εγκληματίες της ναζιστικής οργάνωσης, μέχρι την ευνοϊκή αντιμετώπιση των φασιστών.

Καταγγέλλουμε την δημοτική αρχή, η οποία αντί να υλοποιήσει την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που τη δέσμευε, κάλεσε αστυνομικές δυνάμεις εναντίον των δημοκρατικών πολιτών που συγκεντρώθηκαν για να αποτρέψουν την εμφάνιση των φασιστών.

Καταγγέλλουμε επίσης με την ίδια ένταση και τη στάση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑκαι της υπουργού προστασίας του πολίτη, για την απόφασή τους να στείλουν τα ΜΑΤ εναντίον του λαού της Καλλιθέας.

Ο αγώνας μας ενάντια στον φασισμό συνεχίζεται.

Θα συνεχίσουμε να διατηρούμε την πόλη μας καθαρή από φασιστική βία και τρομοκρατία και δεν θα αφήσουμε να αναπτυχθεί το ρατσιστικό μίσος.

Ο Αντιφασιστικός Συντονισμός Καλλιθέας – Μοσχάτου – Ταύρου καλεί τον λαό της Καλλιθέας σε διαρκή επαγρύπνηση ενάντια στη φασιστική απειλή. Καλεί όλους τους δημοκρατικούς πολίτες, ντόπιους και μετανάστες, να στηρίξουν τις αντιφασιστικές αντιρατσιστικές δράσεις για μια πόλη της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης."

Η ΚΕΕΡΦΑ αναφέρει:

"Καταγγέλλουμε την προκλητική προστασία των νεοναζί της Χρυσής Αυγής στην μαθητική παρέλαση της Καλλιθέας από την Αστυνομία και τα ΜΑΤ με εντολή της υπουργού Όλγας Γεροβασίλη η οποία έδωσε και το πράσινο φως για την επίθεση των ΜΑΤ κατά της αντιφασιστικής συγκέντρωσης και μελών του ΚΚΕ. Είναι αίσχος της Γεροβασίλη να προστατεύει τους φασίστες της Χρυσής Αυγής που προχώρησαν σε ναζιστικούς χαιρετισμούς και χυδαιότητες ενώ καταδίωξαν τους αντιφασίστες και τις αντιφασίστριες. Μόλις πριν από δύο μέρες είχε προχωρήσει σε μαζικές προσαγωγές 40 αντιφασιστών που πήγαιναν για αντιρατσιστική παρέμβαση στα Βίλια. Όμως και κεντρικά, η στρατιωτική παρέλαση ήταν μια επίδειξη δουλικής υποταγής της κυβέρνησης στις σοβινιστές κραυγές της ΝΔ και της ακροδεξιάς για την Μακεδονία για την οποία απέκλεισαν το κέντρο της Αθήνας με πρωτοφανή τρόπο. Μάς εξοργίζουν αυτές οι κινήσεις όταν έρχονται λίγες μέρες μετα την εξαγγελία προτάσεων αλλαγών  στον κώδικα ποινικής δικονομίας με τις οποίες επιχειρείται να πέσουν στα μαλακά οι υπόδικοι της Χρυσής Αυγής στην συνεχιζόμενη για 4 χρόνια δίκη. Αυτές οι ενέργειες στρώνουν το δρόμο για τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής. Δεν θα περάσουν!" 

Φωτογραφίες: 902.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.