search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 16:35
MENU CLOSE

Με στόχο την τρίτη θέση – Ζητούμενο η συσπείρωση στο συνέδριο του ΚΙΝΑΛΛ το Σαββατοκύριακο

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2066
28-3-2019
29.03.2019 04:00
kinal-10.jpg

 

Ανοίγει το Σαββατοκύριακο η αυλαία του συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής, το οποίο ελπίζει να αποδείξει ότι έχουν πέσει οι τίτλοι τέλους στην περίοδο που αναζητούσε την πυξίδα του. Κύριο ζητούμενο, που μένει ωστόσο να αποδειχθεί, είναι και αν οι τάσεις, οι συνιστώσες και οι κινήσεις μπορούν να λειτουργήσουν ενιαία προκειμένου το Κίνημα Αλλαγής να ικανοποιήσει τη φιλοδοξία του να πετύχει σημαντικά εκλογικά ποσοστά, τέτοια που θα το καταστήσουν τρίτη πολιτική δύναμη το βράδυ των εκλογών.

Δίνοντας το στίγμα των προθέσεών της, η Φώφη Γεννηματά αναμένεται να πει στο συνέδριο «ξανά μπροστά ή περιπέτειες», αποτυπώνοντας έτσι με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο την πεποίθησή της ότι μπορεί να κοντράρει στα ίσια και τον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Πριν, όμως, το Κίνημα Αλλαγής δώσει τη μάχη του σταυρού, θα πρέπει να κερδίσει τη μάχη της συσπείρωσης, και αυτό είναι το νόημα των μηνυμάτων περί ολικής επαναφοράς που θα κυριαρχήσει τις ημέρες του συνεδρίου. 

Τίμερμανς παρόντος… 
Στο πλαίσιο αυτό θεωρείται στρατηγικής σημασίας η παρουσία των τριών πρώην προέδρων δίπλα στη Φώφη Γεννηματά (Κώστας Σημίτης, Γιώργος Παπανδρέου, Ευάγγελος Βενιζέλος), αλλά και η παρουσία ισχυρών στελεχών της νεότερης γενιάς (Νίκος Ανδρουλάκης) και κορυφαίων στελεχών των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών, όπως είναι ο υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς. 

Ειδικά η παρουσία του τελευταίου θεωρείται ότι ενισχύει την προεκλογική εκστρατεία του Κινήματος Αλλαγής εν όψει των ευρωεκλογών, ενώ δίνει απάντηση και στις προσπάθειες του Αλέξη Τσίπρα για τη συγκρότηση ενός προοδευτικού μετώπου στην Ελλάδα. 

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι με τις κινήσεις αυτές φαίνεται να λήγει οριστικά εντός του Κινήματος Αλλαγής η συζήτηση για το τι μέλλει γενέσθαι με το φλερτ του ΣΥΡΙΖΑ, ερώτημα παραμένει το πώς το κόμμα θα απαντήσει στις εκ δεξιών πιέσεις που δέχεται από τη Ν.Δ. Η Γεννηματά το τελευταίο διάστημα δείχνει να έχει τη διάθεση να «σηκώνει το γάντι» και προς την πλευρά του Μητσοτάκη, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που κορυφαία στελέχη του κόμματος ανεβάζουν τα «ντεσιμπέλ» της έντασης απέναντι στο «γαλάζιο» στρατόπεδο. 

Θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η Γεννηματά στο επικείμενο συνέδριο θα κηρύξει, ξανά, τον διμέτωπο κατά του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ., ωστόσο το ζήτημα είναι, και μένει να αποτυπωθεί, αν κορυφαία στελέχη του κόμματος θα ευθυγραμμιστούν και σε ποιο βαθμό με τη στρατηγική αυτή. Σε κάθε περίπτωση το Κίνημα Αλλαγής επιδιώκει να καλύψει εκ νέου τον χώρο του Κέντρου και προς τα αριστερά αυτού, καθώς, όπως επανειλημμένα έχει λεχθεί, στόχος παραμένει η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. 

«Συριζοκόφτες»
Αξιοσημείωτο είναι πάντως το γεγονός ότι το Κίνημα Αλλαγής σε κοινοβουλευτικό επίπεδο σήκωσε τους τόνους ασκώντας δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τη ρύθμιση που κατέθεσε σχετικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας, ενώ έβαλε στο στόχαστρό του και τη Ν.Δ.

«Η αποδοχή της πρότασης των τραπεζών και της τρόικας από την κυβέρνηση με τη στήριξη της Ν.Δ. στην πραγματικότητα αποκλείει επτά στους δέκα δανειολήπτες που βρίσκονται σε πραγματική ανάγκη. Για ακόμη μια φορά με τους γνωστούς “Συριζοκόφτες” την πληρώνουν οι συνεπείς και οι αδύναμοι πολίτες» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, υπεύθυνος του Τομέα Ανάπτυξης της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής, για την τροπολογία. 

Ο ίδιος υπενθύμισε μάλιστα πως το Κίνημα Αλλαγής έχει καταθέσει πρόταση νόμου με ολοκληρωμένο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, την αναστολή των πλειστηριασμών και τη ρύθμιση επιχειρηματικών δανείων με διαφανείς και βιώσιμους όρους, καλώντας την κυβέρνηση «να την υιοθετήσει άμεσα για να προστατέψουμε όσους συμπολίτες ακόμα δεν μπορούν να απελευθερωθούν από τον βάλτο στον οποίο έχουν βρεθεί τα χρόνια της κρίσης». 

Με αρκετή δόση ειρωνείας πάντως «υποδέχθηκε» το Κίνημα Αλλαγής τη νέα φουρνιά προσώπων που ανακοίνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ για το ευρωψηφοδέλτιό του. «Ο κ. Τσίπρας, αφού εξόντωσε την ενενηντάχρονη γιαγιά με τα τερλίκια, κατανίκησε τώρα τη διαπλοκή και τα κρατικοδίαιτα οικονομικά συμφέροντα. Και προφανώς, για να τα εκθέσει, τα συμπεριέλαβε στο ευρωψηφοδέλτιό του. Συγχαρητήρια» ήταν το σχόλιο του Κινήματος Αλλαγής για τις επιλογές της Κουμουνδούρου. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 16:35