search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:45
MENU CLOSE

DW: Ανθρωπιστική βοήθεια του Ερυθρού Σταυρού στη Βενεζουέλα

30.03.2019 17:08
DW: Ανθρωπιστική βοήθεια του Ερυθρού Σταυρού στη Βενεζουέλα - Media

 

Με όρους ουδετερότητας και χωρίς παρεμβάσεις θα γίνει η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας, δήλωσε ο επικεφαλής του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού. Την ίδια ώρα εγκαινιάζεται κέντρο εκπαίδευσης ρωσικών ελικοπτέρων στη χώρα.

Νέο μπλακάουτ, το τρίτο κατά σειρά από τις 7 Μαρτίου, έπληξε μετά τα μεσάνυχτα σχεδόν όλες τις πολιτείες της Βενεζουέλας. Ιδιαίτερα στο Καράκας, που είναι χτισμένο σε ύψος 900 μέτρων, με την διακοπή ηλεκτρικού διακόπτεται και η υδροδότηση που γίνεται με τη βοήθεια αντλιών. Ο πρόεδρος Μαδούρο ρίχνει το ανάθεμα στους Αμερικανούς, τους οποίους κατηγορεί για σαμποτάζ, ενώ ο αρχηγός της αντιπολίτευσης και αυτοαποκληθείς μεταβατικός πρόεδρος Χουάν Γκουαϊδό κατηγορεί την κυβέρνηση ότι έχει παραμελήσει την ανακαίνιση των εγκαταστάσεων στην περιοχή Γκούρι, όπου βρίσκεται ο κεντρικός υδροηλεκτρικός σταθμός.

Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται

Ο Γκουαϊδό ζήτησε και πάλι από τους συμπατριώτες να συνεχίσουν την άσκηση πιέσεων προς τον βενεζουελανό πρόεδρο Μαδούρι και τους κάλεσε και πάλι σήμερα Σάββατο να κατέβουν στους δρόμους και να διαδηλώσουν κατά της κυβέρνησης. Στους δρόμους κατεβαίνουν σήμερα και οπαδοί του Μαδούρο. Την ίδια ώρα ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός εξήγγειλε ότι εντός δύο εβδομάδων θα ξεκινήσει τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Βενεζουέλα. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Εταιρειών του Διεθνούς Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου Φραντσέσκο Ρόκα σε συνέντευξη στο Καράκας, η επιχείρηση θα γίνει με όρους απόλυτης ανεξαρτησίας, ουδετερότητας και θα καλύψει τις ανάγκες ευπαθών κοινωνικών ομάδων -συνολικά περίπου 650.000 άτομα.

Ο Ρόκα έκανε αναφορές και στο μπλακάουτ σε σχέση με τις επιπτώσεις στα νοσοκομεία. “Είναι απαράδεκτο να πεθαίνουν παιδιά και γενικώς άνθρωποι από έλλειψη ηλεκτρικού” τόνισε. “Το ηλεκτρικό δεν είναι παθολογική ασθένεια”, είπε. “Θα εργαστούμε για να αποκαταστήσουμε την ηλεκτροδότηση σε όλα τα νοσοκομεία με τη βοήθεια επαγγελματιών. Να μην πει κανείς ότι αυτό είναι κρατικό ή δεν είναι κρατικό νοσοκομείο, όλα είναι ανοιχτά στους πολίτες, είναι νοσοκομεία που θα πρέπει να σώζουν ζωές. Θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι δεν ανεχόμαστε παρεμβάσεις κάθε είδους και από καμία πλευρά”. Στο μεταξύ κινεζικό αεροσκάφος με 65 τόνους φάρμακα και ιατρικό υλικό προσγειώθηκε χθες βράδυ στο αεροδρόμιο Σιμόν Μπολίβαρ του Καράκας.

Κέντρο εκπαίδευσης πιλότων ελικοπτέρων

Την ίδια ώρα στη Ρωσία εκπρόσωπος του κρατικού εξοπλιστικού κολοσσού Rosoboronexprot ανέφερε ότι χθες Παρασκευή, εγκαινιάστηκε κέντρο εκπαίδευσης πιλότων ελικοπτέρων στη Βενεζουέλα, όπου πιλότοι των ενόπλων δυνάμεων θα μάθουν να χειρίζονται ρωσικά ελικόπτερα Mil Mi. Όπως ανέφερε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ιντερφάξ προηγήθηκε συμφωνία με την εταιρεία εξοπλισμού CAVIM της Βενεζουέλας με στόχο την εμβάθυνση της συνεργασίας με το υπουργείο Άμυνας της χώρας.

Ο εκπρόσωπος ανέφερε στη συνέχεια ότι η Βενεζουέλα διαθέτει έναν αξιόλογο αριθμό ρωσικών όπλων και στρατιωτική τεχνολογία, μεταξύ αυτών τεθωρακισμένα και μαχητικά αεροσκάφη, στα οποία ανήκουν και τα ρωσικά ελικόπτερα της οικογένεια Mil Mi. Πριν από μια εβδομάδα η προσγείωση δύο ρωσικών στρατιωτικών αεροσκαφών στο Καράκας με 99 ρώσους στρατιώτες και 35 τόνους υλικού είχε προκαλέσει την οργή του προέδρου Τραμπ.

Πηγή: Deutsche Welle

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:45