search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 13:46
MENU CLOSE

Έκοψαν δρομολόγια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για να μην ταξιδέψουν πρόσφυγες στη Θεσσαλονίκη (Photos)

05.04.2019 08:43
Έκοψαν δρομολόγια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για να μην ταξιδέψουν πρόσφυγες στη Θεσσαλονίκη (Photos) - Media

 

Εικόνες από τον Αύγουστο του 2012, όταν τα ΜΑΤ παρατάσσονταν στον σταθμό Λαρίσης για να προσαγάγουν τους μετανάστες που έφταναν με το βραδυνό δρομολόγιο από Θεσσαλονίκη – αυτό που ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας ονόμαζε «κάθοδο των Δωριέων», θυμίζουν τα όσα εκτυλίσσονται από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Αθήνας.

Έκπληκτοι οι επιβάτες που ετοιμάζονταν να ταξιδέψουν με την βραδυνή αμαξοστοιχία από Αθήνα για Θεσσαλονίκη είδαν στον σταθμό Λαρίσης ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, χωρίς προφανή λόγο.

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει επιβάτης του τραίνου στο topontiki.gr, όταν πλησίαζε η ώρα της άφιξης της αμαξοστοιχίας στην αποβάθρα, ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ που είχαν αναπτυχθεί εντός του σταθμού προσπάθησαν να στήσουν έναν φραγμό ώστε να εμποδίσουν, με την άφιξη της αμαξοστοιχίας, όσους έμοιαζαν με μετανάστες και πρόσφυγες να εισέλθουν σε αυτή.

 Προκλήθηκε ένταση και αντεγκλήσεις μεταξύ προσφύγων και της αστυνομίας, καθώς και επιβατών που παρακολουθούσαν έκπληκτοι όσα λάμβαναν χώρα. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την παρεμπόδισή τους να ταξιδέψουν με το βραδινό τραίνο, κάποιοι μετανάστες ξάπλωσαν στις ράγες, παρεμποδίζοντας τη διέλευση άλλων συρμών.

Η αμαξοστοιχία 600 δεν έφτασε ποτέ στην αποβάθρα. Μέσα σε κατάσταση χάους, με ελλιπή, όπως καταγγέλλεται, ενημέρωση από πλευράς ΤΡΑΙΝΟΣΕ και κινούμενοι ανάμεσα σε ισχυρότατες αστυνομικές δυνάμεις οι επιβάτες, ντόπιοι και μετανάστες, συγκεντρώθηκαν στον χώρο του σταθμό, ζητώντας εξηγήσεις για όσα έγιναν. Καθώς ήταν ήδη περασμένα μεσάνυχτα η συγκοινωνία του ΟΑΣΑ είχε διακοπεί, επομένως πολλοί εγκλωβίστηκαν στον σταθμό.

Άλλοι, ανάμεσά τους οικογένειες προσφύγων με μικρά παιδιά στα χέρια, αναγκάστηκαν να φύγουν με τα πόδια μέσα από τα επικίνδυνα στενά των περιοχών πέριξ του σταθμού. Άλλοι διανυκτέρευσαν στον σταθμό Λαρίσης περιμένοντας απαντήσεις από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ελπίζοντας να ταξιδεύσουν με το πρωινό τραίνο.

Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε και το πρωί της Παρασκευής, όταν οι ταλαιπωρημένοι επιβάτες περίμεναν πλέον την αμαξοστοιχία intercity 50 για να ταξιδέψουν προς τον προορισμό τους για περισσότερες από δύο ώρες, μέχρι να ενημερωθούν, σύμφωνα με πληροφορίες, από ανακοίνωση του σταθμάρχη ότι «όλα τα δρομολόγια έχουν μπλοκαριστεί».

«Φωτιά» στα camps από τα περί ανοίγματος των συνόρων

Την κινητοποίηση της ΕΛΑΣ και την πρωτοφανή ταλαιπωρία των επιβατών της αμαξοστοιχίας 600, που συνεχίζεται και σήμερα, προκάλεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, η μαζική συγκέντρωση προσφύγων και μεταναστών που σκόπευαν να ταξιδέψουν στη Θεσσαλονίκη για να ενωθούν με τους υπόλοιπους πρόσφυγες και μετανάστες που συγκεντρώνονται από την Πέμπτη στα Διαβατά με σκοπό να κινηθούν ομαδικά προς την Ειδομένη. Την πανελλαδική κινητοποίηση, μέσα σε λίγες ώρες, χιλιάδων ανθρώπων πυροδότησε μία ψευδής πληροφορία που φέρεται να διακινήθηκε μέσω διαδικτύου, περί ανοίγματος των συνόρων μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας.

Η μαζική ανταπόκριση στο κάλεσμα αυτό είναι σε κάθε περίπτωση ενδεικτική του ασφυκτικού κλίματος που επικρατεί μεταξύ προσφύγων και μεταναστών, που παραμένουν αποκλεισμένοι επ’ αόριστον στην Ελλάδα, χώρα που σε καμία περίπτωση δεν αποτελούσε για αυτούς τελικό προορισμό, με χιλιάδες να ζουν σε άθλιες συνθήκες, στοιβαγμένοι σε hotspots και άλλες δομές φιλοξενίας που προορίζονταν για πολύ μικρότερο αριθμό ατόμων και σε κάθε περίπτωση όχι για μακροχρόνια εγκατάσταση.

Πάντως μεταξύ των προσφύγων και μεταναστών της αμαξοστοιχίας 600 που εμποδίστηκαν να ταξιδέψουν το βράδυ της Παρασκευής βρίσκονται και πολλοί που είχαν έρθει στην Αθήνα για τη διεκπεραίωση υποθέσεών τους και σκόπευαν απλώς να επιστρέψουν στον τόπο διαμονής τους. Για την ματαίωση των δρομολογίων 600 και IC50 δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη ανακοίνωση από την αστυνομία και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για τα δρομολόγια

Με ανακοίνωσή της το μεσημέρι της Παρασκευής, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ γνωστοποίησε την αναστολή έκδοσης εισιτηρίων λόγω της κατάληψης των γραμμών, χωρίς ωστόσο να κάνει καμία αναφορά στα γεγονότα της Πέμπτης

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ενημερώνει το επιβατικό κοινό ότι σήμερα 5 Απριλίου, από τις 10 το πρωί, λόγω κατάληψης των σιδηροδρομικών γραμμών από μετανάστες στον ΣΣ Λαρίσης, δεν εκτελούνται δρομολόγια στον άξονα καθώς και στον Προαστιακό Αθηνών.

Κατά συνέπεια, έχει ανασταλεί και η έκδοση εισιτηρίων για τους προορισμούς που επηρεάζονται.

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ζητά την κατανόηση των πελατών της για την αναστάτωση που έχει προκληθεί από την κατάσταση αυτή.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 13:45