search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 11:49
MENU CLOSE

Νέα «Ειδομένη» στα Διαβατά – Εκατοντάδες μετανάστες στο ύπαιθρο

05.04.2019 16:12
Νέα «Ειδομένη» στα Διαβατά - Εκατοντάδες μετανάστες στο ύπαιθρο - Media

 

Περισσότεροι από 700 πρόσφυγες παραμένουν στον χώρο έξω από τη δομή φιλοξενίας στα Διαβατά, για δεύτερη ημέρα, ελπίζοντας να καταφέρουν να κινηθούν προς την Ειδομένη.

Στον χώρο έχουν συρρεύσει πρόσφυγες και μετανάστες από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, μετά την ψευδή είδηση που κυκλοφόρησε περί ανοίγματος των συνόρων μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας.

Σύμφωνα με το rthess.gr, προσπαθώντας να ζεσταθούν κάποιοι έχουν ανάψει φωτιές με κλαδιά, γυψοσανίδες, χαρτόνια και οτιδήποτε άλλο βρήκαν στην περιοχή. Αν και μερικοί έχουν στήσει σκηνές, άλλοι θα διανυχτερεύσουν για δεύτερο βράδυ έξω. Ανάμεσα στους συγκεντρωμένους βρίσκονται και πολλά μικρά παιδιά. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε παρακείμενο σημείο που έχει μετατραπεί σε χωματερή, ξέσπασε πυρκαγιά με αποτέλεσμα να επέμβει άμεσα η πυροσβεστική που παραμένει με οχήματα στην περιοχή.

Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις αρμοδίων να επιστρέψουν στις δομές όπου φιλοξενούνται, σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, ελάχιστοι από τους πρόσφυγες, κυρίως οικογένειες, δέχθηκαν να μεταφερθούν πίσω, στους χώρους φιλοξενίας τους, με ναυλωμένα λεωφορεία από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Στο σημείο βρίσκονται ισχυρότατες αστυνομικές δυνάμεις για να μην επιτρέψει στους πρόσφυγες και μετανάστες να απομακρυνθούν από την περιοχή. Το μεσημέρι σημειώθηκε ένταση μεταξύ των συγκεντρωμένων και των ΜΑΤ, που έκαναν χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης.

Στην Αθήνα, από τον σταθμό Λαρίσης έχουν απομακρυνθεί οι πρόσφυγες που νωρίτερα είχαν συγκεντρωθεί στις αποβάθρες και τις γραμμές, διαμαρτυρόμενοι για την απαγόρευση -μέσω της επιστράτευσης ΜΑΤ και της ακύρωσης δρομολογίων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ- να ταξιδέψουν προς τη βόρεια Ελλάδα, αν και διέθεταν εισιτήρια. Λόγω της παρουσίας μεγάλου αριθμού ανθρώπων στις γραμμές ο σιδηροδρομικός σταθμός έκλεισε ενώ ακυρώθηκαν όλα τα δρομολόγια που είχαν ως σημείο εκκίνησης ή διέλευσης τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό Αθηνών. 

Κανονικά αναμένεται να πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, το βραδινό δρομολόγιο (23:55’) της ΤΡΑΙΝΟΣΕ από την Αθήνα προς τη Θεσσαλονίκη. 

Μήνυμα των προσφύγων: “Όλοι έχουμε εισιτήρια”

Στο μεταξύ, μέσω του Συντονισμού για το Προσφυγικό και το Μεταναστευτικό (ΣΥΜΠΡΟΜΕ), στον οποίο συμμετέχουν σωματεία εργαζομένων, φοιτητικοί σύλλογοι και συλλογικότητες, πρόσφυγες που βρέθηκαν στον σταθμό Λαρίσης το πρωί της Παρασκευής αναφέρουν ότι διαθέτουν εισιτήρια, κάνοντας λόγο για ρατσιστική συμπεριφορά εκ μέρους κυβέρνησης και ΟΣΕ.

«Οι Κούρδοι πρόσφυγες που περίμεναν σήμερα 5/4/2019 το μεσημέρι στο σταθμό Λαρίσης, συνέταξαν το παρακάτω κείμενο στο οποίο συμφώνησαν και οι Σύροι πρόσφυγες και το δίνουν για την ενημέρωση όλων μας και για την αποκατάσταση της αλήθειας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΜΠΡΟΜΕ.

«Θέλουμε να σάς ενημερώσουμε ότι τα δρομολόγια των τρένων σταμάτησαν από τη διοίκηση , όχι εξαιτίας των προσφύγων που βρίσκονται στον σταθμό. Όλοι οι πρόσφυγες έχουμε τα νόμιμα δικαιολογητικά και έχουμε αγοράσει εισιτήρια για να ταξιδέψουμε στη Θεσσαλονίκη! Θέλουμε επίσης να καταγγείλουμε ότι η συμπεριφορά της κυβέρνησης και της διοίκησης του ΟΣΕ είναι πολύ ρατσιστική. Θέλουμε να φύγουμε από τη χώρα, η οποία δεν έχει τις υποδομές να διαχειριστεί τόσους πολλούς ανθρώπους», αναφέρουν οι πρόσφυγες.

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΜΠΡΟΜΕ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «στεκόμαστε στο πλάι των προσφύγων  και ενάντια στη ρατσιστική πολιτική της κυβέρνησης και των ΜΜΕ που ενημερώνει ότι οι πρόσφυγες βρίσκονται στο Σταθμό Λαρίσης με σκοπό να σταματήσουν τα τρένα μέχρι να μεταφερθούν  στην Θεσσαλονίκη. Ξέρουμε ότι Κυβέρνηση και Διοίκηση ΟΣΕ απαγορεύουν την ελεύθερη διέλευση, ενώ οι προσφυγές έχουν  ήδη αγοράσει εισιτήρια για να διακινηθούν ελεύθερα στη χώρα. Συμπαραστεκόμαστε στο αίτημα των προσφύγων να ταξιδέψουν ελεύθερα προς τα μέρη που επιθυμούν. Όχι στο ρατσιστικό διαχωρισμό των επιβατών ενάντια στους επιβάτες πρόσφυγες.»

ΚΚΕ: Να δοθεί τέλος στον εγκλωβισμό των προσφύγων

«Οι συγκεντρώσεις και διαμαρτυρίες των προσφύγων σε Σταθμό Λαρίσης και Διαβατά, με σκοπό να περάσουν τα σύνορα και να φτάσουν στις χώρες πραγματικού προορισμού τους είναι το αποτέλεσμα της απάνθρωπης πολιτικής εγκλωβισμού, που επέβαλαν ΕΕ και κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με την ουσιαστική συμφωνία και των άλλων κομμάτων» αναφέρει σχόλιο του ΚΚΕ.

Στο σχόλιο επισημαίνεται ότι «κάποιοι εκμεταλλεύονται σε βάρος των προσφύγων την κατάσταση αυτή που τροφοδοτείται από τις άθλιες συνθήκες ζωής στα νησιά του Αιγαίου και στους καταυλισμούς της ηπειρωτικής Ελλάδας, αλλά και από το γεγονός ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ φτάνει στο σημείο να διώχνει από τις δομές και τα διαμερίσματα και να πετάει στο δρόμο τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες».

Το ΚΚΕ ζητάει «να δοθεί τέλος στις πολιτικές εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα. Να σταματήσει η καταστολή σε βάρος τους και να μεταφερθούν στις χώρες πραγματικού προορισμού τους με ευθύνη ΕΕ και κυβέρνησης. Να δημιουργηθούν ανθρώπινες συνθήκες προσωρινής φιλοξενίας για όσο διάστημα παραμείνουν στην Ελλάδα. Να παρθούν μέτρα στήριξης και κοινωνικής ένταξης των αναγνωρισμένων προσφύγων που θέλουν να παραμείνουν στη χώρα μας. Να καταδικαστούν πολιτικά εκείνοι που απ’ τη μία φτιάχνουν δήθεν “προοδευτικά μέτωπα” και απ’ την άλλη υλοποιούν την πιο βάρβαρη πολιτική σε βάρος προσφύγων και μεταναστών».

Η ΚΕΕΡΦΑ από την πλευρά της αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Τα ΜΑΤ και τα δακρυγόνα επιστράτευσε η “κοινωνικά ευαίσθητη” κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για να καταστείλει την μετακίνηση των προσφύγων προς τα σύνορα όπου έλπιζαν ότι θα μπορούσαν να συνεχίσουν το ταξίδι στην Ευρώπη. Από χθες βράδυ η Γεροβασίλη μπλόκαρε την μετακίνηση των προσφύγων από τον σταθμό Λαρίσης βάζοντας στη θέση του τρένου λεωφορεία “μόνο για Έλληνες” ενώ στα Διαβατά έστησαν σιδερόφρακτο κλοιό των ΜΑΤ και επιτεθήκαν στους πρόσφυγες που βρέθηκαν εκεί με τα παιδιά τους.

Είναι πρόκληση και βούτυρο στο ψωμί της ακροδεξιάς οι δηλώσεις Βίτσα που κατηγόρησε τους πρόσφυγες ως υποχείρια των διακινητών και ανθρώπους που τάχα “χρησιμοποιούν τα παιδιά τους ως ανθρώπινη ασπίδα”, δανειζόμενος την χυδαία φρασεολογία των ιμπεριαλιστών που βομβαρδίζουν αμάχους με το πανομοιότυπο επιχείρημα.

Ο Βίτσας ισχυρίζεται ότι οι πρόσφυγες “φιλοξενούνται” στην Μόρια, τη Σάμο και τα νησιά την ώρα που τους έχουν εγκλωβίσει σε απάνθρωπες ανοικτές φυλακές. Ο Βίτσας δηλώνει χωρίς ντροπή ότι οι μετακινήσεις προσφύγων από τα νησιά δίνουν σήμα στους διακινητές από την Τουρκία για να στείλουν και άλλους πρόσφυγες στα νησιά.»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 11:48