18/02/2020 16:37:21

Ο πολιτισμός βρήκε στη στέγη του στην ανακαινισμένη βίλα Μπότση (Photos)

Ο πολιτισμός βρήκε στη στέγη του στην ανακαινισμένη βίλα Μπότση (Photos) - Media

 

Η εμβληματική βίλα Μπότση στην Νέα Ερυθραία «άνοιξε τις πύλες της» προς όφελος των πολιτών το Σάββατο 6 Απριλίου 2019 παρουσία πλήθους δημοτών, δημοσιογράφων, πολιτικών και ανθρώπων των Γραμμάτων και των Τεχνών.

Η παλιά μόνιμη κατοικία του γνωστού ιδρυτή των ιστορικών εφημερίδων (που δυστυχώς δεν κυκλοφορούν εδώ και χρόνια) «Ακρόπολις» και «Απογευματινή», έργο του σημαντικού αρχιτέκτονα Ιάσονα Ρίζου, μετατράπηκε σε έναν πολυχώρο πολιτισμού με κύρια χρήση του ως Κέντρο Μικρασιατικού Πολιτισμού.

Στα εγκαίνια του χώρου τον αγιασμό τέλεσε ο Μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ.κ. Κύριλλος.

Την εκδήλωση και τους ομιλητές παρουσίασε η πρόεδρος του ΚΕΜΜΕ, (Κέντρου Έρευνας και Μελέτης της Μικρασιατικής Ερυθραίας) Έφη Κούτση, η οποία μεταξύ άλλων τόνισε «ότι ο χώρος αυτός θα χρησιμοποιείται για διάφορες επιλεκτικές δράσεις και εκδηλώσεις, σύμφωνα με τους όρους της παραχώρησης και με σεβασμό προς το περιβάλλον».

Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Προαγωγής Δημοσιογραφίας «Αθ. Μπότσης» Παναγιώτης Καραγιάννης συνεχάρη τον Γιώργο Θωμάκο και τόνισε μεταξύ άλλων: «Με την ανακαίνιση της οικίας του Αθανασίου Μπότση και την μετατροπή της σε έναν χώρο Πολιτισμού και Ιστορίας ανοιχτό στους πολίτες έρχεστε να δώσετε πνοή στα μεγάλα εθνικά οράματα του Νάσου Μπότση και στις παρακαταθήκες που μας άφησε».

Η αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ κα Άρια Αγάτσα τόνισε «Θερμά συγχαρητήρια για την πετυχημένη ανακαίνιση και την εκπλήρωση των σκοπών της δωρεάς του αείμνηστου Νάσου Μπότση. Κάτω από της φτερούγες του Κέντρου Έρευνας και Μελέτης της Μικρασιατικής Ερυθραίας η Βίλα θα αποκτήσει την παλιά της αίγλη».

Για τον αείμνηστο Νάσο Μπότση μίλησαν επίσης οι δημοσιογράφοι Μάρω Ζαχαρέα και Νίνα Βλάχου καθώς και οι πολιτικοί Θοδωρής Ρουσσόπουλος, Γιώργος Κουμουτσάκος, και Ιωάννα Καλαντζάκου.

Από την πλευρά του ο Ζάχος Χατζηφωτίου μετέφερε με ζωντανό τρόπο παλιές ιστορίες από τις εφημερίδες αλλά και τις βόλτες με τον Νάσο Μπότση. Κλείνοντας επεσήμανε πως ο αείμνηστος εκδότης ήξερε να φτιάχνει εφημερίδα που να την διαβάζουν όλοι.

Στα εγκαίνια της Βίλας Μπότση, τιμητική εκδήλωση για την μεγάλη προσωπικότητα του ελληνικού Τύπου και της Δημοσιογραφίας, τον Νάσο Μπότση, ο οποίος κληροδότησε την οικία του στο Δημόσιο, παρευρέθηκαν ο δήμαρχος Κηφισιάς, ο νομικός Λέανδρος Ρακιτζής, ο καθηγητής Αργύρης Καράς, ο επιθεωρητής δημ. Διοίκησης Ν. Παπαδόπουλος ,ο Χρίστος Βασιλόπουλος δημοσιογράφος, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕΜΜΕ πρόεδροι και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων του Δήμου. Στο ισόγειο του εμβληματικού οικήματος έχει διαμορφωθεί αίθουσα ομιλιών, το γραφείου του Αθανάσιου Μπότση με το τζάκι και την βιβλιοθήκη και μια υπέροχη τραπεζαρία, στον όροφο έχει διαμορφωθεί η αίθουσα του Κέντρου Μικρασιατικού Πολιτισμού καθώς το εργαστήρι Καραγκιόζη με τη συνδρομή του σύγχρονου καραγκιοζοπαίχτη Θανάση Σπυρόπουλου. Ξεχωριστός είναι και ο χώρος της ταβέρνας- κελάρι που βρίσκεται στο υπόγειο του κτηρίου.

Τα αδέλφια Νάσος και Σάκης Μπότσης ήταν συνιδιοκτήτες των δύο εφημερίδων κρατούσαν τα ηνία τους ως το θάνατό τους - πέθαναν με χρονική απόσταση 20 ημερών το 1980.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.