01/04/2020 15:37:36

Σπάνια ορμονική διαταραχή κάνει το δέρμα του κεφαλιού του να μοιάζει με πάπλωμα γεμάτο ρόμβους (Photos)

Σπάνια ορμονική διαταραχή κάνει το δέρμα του κεφαλιού του να μοιάζει με πάπλωμα γεμάτο ρόμβους (Photos) - Media

 

Ο ανώνυμος άνδρας τις φωτογραφίες του οποίου έδωσαν στη δημοσιότητα οι γιατροί από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάντοβα, έχει εκτός από το σκαμμένο και γεμάτο ρόμβους δέρμα του κεφαλιού του, υπερβολικά μεγάλα χέρια και πόδια, ενώ έχει και υπερβολική εφίδρωση.  

Η κατάσταση του ονομάζεται «ακρομεγαλία» και συνήθως πρκαλείται όταν ένας καλοήθης όγκος εμφανίζεται στον εγκέφαλο και πιέζει συγκεκριμένη περιοχή με αποτέλεσμα ο εγκέφαλος να εκκρίνει συνεχώς ορμόνες.

 Το δέρμα του κεφαλιού του επίσης έχει χοντρύνει και δεν είναι τόσο λεπτό όσο το συνηθισμένο. Από ακρομεγαλία έπασχε και ο γνωστός «σαγόνιας» στις ταινίες του Τζέιμς Μποντ.

Γράφοντας στο επιστημονικό περιοδικό The New England Journal of Medicine, οι γιατροί είπαν ότι η πάχυνση και η αγκίστρωση του δέρματος στο τριχωτό της κεφαλής ονομάζεται cutis verticis gyrata.

Οι γιατροί αρχικά του χορήγησαν ποσότητες γλυκόζης για να «ηρεμήσουν» λίγο τις ορμόνες κάτι που δεν κατέφεραν.

Η ακρομεγαλία είναι μια σπάνια κατάσταση στην οποία η υπόφυση στον εγκέφαλο δημιουργεί υπερβολική έκκριση της ορμόνης ανάπτυξης.

Συνήθως προκαλείται από έναν μη καρκινικό όγκο στον εγκέφαλο που επηρεάζει τον αδένα.

Η ακρομεγαλία εμφανίζεται συνήθως σε άτομα ηλικίας μεταξύ 30 και 50 ετών, αλλά μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία.

Πρόκειται για μια σπάνια κατάσταση όπου μόνο τέσσερις έως έξι νέες περιπτώσεις ανά εκατομμύριο άνθρωποι διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο - περίπου 325 άτομα ετησίως στο Ηνωμένο Βασίλειο, ή 1.625 στις ΗΠΑ.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.