search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 06:35
MENU CLOSE

Συντηρεί την ένταση η Τουρκία: Τα νησιά του αν. Αιγαίου να είναι αποστρατιωτικοποιημένα

12.05.2019 08:07
Συντηρεί την ένταση η Τουρκία: Τα νησιά του αν. Αιγαίου να είναι αποστρατιωτικοποιημένα - Media

 

Νερό στο «μύλο» της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, ρίχνουν συνεχώς με δηλώσεις τους Τούρκοι αξιωματούχοι, στην σκιά των απειλών για τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χαμί Ακσόι, τόνισε ότι σύμφωνα με τις συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα.

Πρόσθεσε δε ότι ακόμη και τα πλοία του ΝΑΤΟ δεν έχουν το δικαίωμα να πλησιάζουν τα λιμάνια, ούτε για ανεφοδιασμό στα εν λόγω νησιά.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, που εξέδωσε νωρίτερα το τουρκικό ΥΠΕΞ, η Τουρκία θα υπερασπιστεί όλα τα δικαιώματά της στην περιοχή, κατηγορώντας την Ελλάδα ότι διαστρεβλώνει την πραγματικότητα και δημιουργεί τετελεσμένα στο Αιγαίο.

Υπενθυμίζεται πως χθες ο γενικός διευθυντής Πολιτικών Υποθέσεων και Ναυτιλίας του τουρκικού ΥΠΕΞ, Τσαγατάι Ερτσιγιές, χαρακτήρισε «μαξιμαλιστικές» τις θέσεις τόσο της Αθήνας όσο και της Λευκωσίας, ενώ υπογράμμισε ότι η κυριότητα επί νήσων δεν προσδίδει πλήρη δικαιώματα στην οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών.

«Νησιά μπορεί να λάβουν μηδενική ή μειωμένη ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα εάν η παρουσία τους στρεβλώνει την ισότιμη οροθεσία», τονίζει ο κ. Έρτζιγες μέσω ανάρτησή του στο Twitter, σημειώνοντας δε ότι πρόκειται για «θεμελιώδης αρχή στο διεθνές δίκαιο».

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50