search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 05:43
MENU CLOSE

Μιχάλης Ρίζος: Θέλουμε να εκφράσουμε στην Αθήνα τις ανάγκες και τα δικαιώματα της λαϊκής πλειοψηφίας

15.05.2019 09:29
Μιχάλης Ρίζος: Θέλουμε να εκφράσουμε στην Αθήνα τις ανάγκες και τα δικαιώματα της λαϊκής πλειοψηφίας - Media

 

Για τον κόσμο της «πίσω αυλής» στο δήμο Αθήνας και τις πολιτικές «φορμπήχτη» του δήμου Αθήνας μιλά ο υποψήφιος με τη δημοτική κίνηση «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα-Ανταρσία σε ΕΕ-ΔΝΤ-κεφάλαιο», μέλος της Συλλογικής εκπροσώπησης της και Μιχάλης Ρίζος, γιατρός, πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων στο «Αττικό Νοσοκομείο».

 

Γιατί να σας ψηφίσει ένας εργαζόμενος, άνεργος, νέος της πόλης;

 

Καταρχήν γιατί πρέπει να αποδοκιμαστεί μαζικά και ουσιαστικά η κυρίαρχη πολιτική του «μνημονιακού κεκτημένου»,  των «ματωμένων» πλεονασμάτων που σαν κόρη οφθαλμού υπηρετούν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ. Η πολιτική του δήμου φορομπήχτη, “”ντήλερ” επιχειρηματικών συμφερόντων και προξενητή” γιγάντιων πλάνων ιδιωτικοποίησης. Δεύτερο, γιατί χρειάζεται η σθεναρή εναντίωση του λαού στην πολιτική των “ψίχουλων” που με θρασύτητα απαιτεί να την αποδεχτούμε επειδή μας παίρνει δέκα και μας επιστρέφει ένα, η απόρριψη της σύγχρονης εκδοχής του “σφάξε με αγά μου να αγιάσω”.  Τρίτο για να στείλει ισχυρό μήνυμα ανατροπής του σάπιου πολιτικού και δημαρχιακού συστήματος που το βλέπουμε με αηδία να ξαναπαρελαύνει προεκλογικά είτε με τις στημένες αντιπαραθέσεις στη Βουλή είτε με τα ανούσια και τυποποιημένα πάνελ των υποψήφιων «μεγαλοδημάρχων».

 

Μιλάτε για “δημοσιονομική φυλακή” και στα πλαίσια του δήμου. Τι εννοείται;

 

Η γενική “δημοσιονομική φυλακή” της Ε.Ε. και των μνημονίων καθορίζεται από το δόγμα: Πρώτα τα κέρδη και οι ενισχύσεις των επενδυτών, πρώτα το χρέος και η αποπληρωμή του, πρώτα η επιτροπεία και οι Βρυξέλλες, πρώτα το ΝΑΤΟ και οι εξοπλισμοί, πρώτα το στύψιμο του λαού με τα ματωμένα πλεονάσματα και ότι περισσέψει (τα ψίχουλα που προαναφέραμε) για τους μισθούς, τις συντάξεις, τις δημόσιες δαπάνες και τις κοινωνικές ανάγκες. Ο Δήμος Αθήνας ασκείται και εξειδικεύει αυτό το “πρότζεκτ” στα πεδία που τον αφορούν. Με τον «Κλεισθένη Ι», επιβάλει: Δημοτικό προϋπολογισμό όπου το 75% των εσόδων θα συλλέγεται από τους δημότες και μόλις το 25% από το κράτος. Συρρίκνωση δημοτικών λειτουργιών και υπηρεσιών όπως η πρόνοια, η συντήρηση των σχολείων και των κοινών δημόσιων χώρων,  η αποκομιδή – διαχείριση των απορριμμάτων, η αθλητική και πολιτιστική δραστηριότητα. Αυτοχρηματοδότηση από τους κατοίκους με επιβολή νέων φορομπηχτικών μέτρων και τελών, εφαρμογή της ανταποδοτικότητας (δηλ. πληρώνεις για να πάρεις) σε κάθε παρεχόμενη υπηρεσία των δήμων. Στο δήμο Αθήνας πληρώνεις για τα πάντα, ακόμα και για το parking. Στον προϋπολογισμό του 2019 ψηφίστηκε νέα αύξηση της δημοτικής φορολογίας κατά 200 εκατομμύρια ευρώ (συνολικά 2,7 δισ. ευρώ)! Απευθείας εκχωρήσεις δημοτικών δραστηριοτήτων, γης και δημόσιας περιουσίας στο ιδιωτικό κεφάλαιο, τις ΜΚΟ και τους εργολάβους ή σύμπραξη μαζί τους, με σύσταση κοινών επιχειρήσεων  (ΣΔΙΤ). Σε αυτή την πολιτική υπάρχει απόλυτη συμφωνία όλων των κυρίαρχων δημοτικών παρατάξεων.

Η δημοσιονομική αυτή φυλακή δεν διαχειρίζεται προς το φιλολαϊκότερο ούτε εξωραῒζεται κοινωνικά. Αυπατώνται όσοι πιστεύουν σε αυτό και εκπονούν “αριστερό δημοτικό πρόγραμμα”, όπως σε αρκετές περιπτώσεις ισχυρίζεται η Λαϊκή Συσπείρωση. Μόνη λύση είναι η συνολική ανατροπή τους.

 

Θέλετε να εκφράσετε την “πίσω αυλή της πόλης”. Τι ακριβώς προτείνεται;

Σήμερα έχουμε δύο κόσμους σε μία πόλη. Η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα θέλει να εκφράσει τις ανάγκες και τα δικαιώματα της λαϊκής πλειοψηφίας, του συλλογικού  αγώνα, της θέλησης για μια ζωή που μας αξίζει σε μια πόλη που μας ανήκει. Τα θέλουμε όλα πίσω και τα θέλουμε τώρα, είναι το σύνθημα μας. Με αγώνα για:

  • Κοινωνικές υπηρεσίες δημόσιες και επαρκώς στελεχωμένες για την εξυπηρέτηση όλων των πολιτών, ανεξαρτήτως εθνικότητας. Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. Κατάργηση των κοινωφελών προγραμμάτων και της ελαστικής εργασίας.
  • Δημόσιους χώρους, προσβάσιμους για όλο το λαό και τη νεολαία. Όχι σε περιορισμούς, περιφράξεις, ιδιωτικοποιήσεις, εμπορικές και άλλες «ανταποδοτικές» χρήσεις. Ανάπτυξη του πρασίνου και της περιβαλλοντικής, οικολογικής ανάπτυξης. Δημόσια και δωρεάν αθλητικά και πολιτιστικά προγράμματα για όλους τους κατοίκους του Δήμου.
  • Προγράμματα κοινωνικής κατοικίας. Απαλλοτρίωση κενών και αχρησιμοποίητων κατοικιών και κλειστών ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων για την άμεση στέγαση άστεγων. Επίδομα ενοικίου για όλους τους άνεργους και φτωχούς που δεν έχουν ιδιόκτητη κατοικία.
  • Κατάργηση των δημοτικών τελών για τους ανέργους και τους φτωχούς.
  • Φθηνές, δημόσιες, ποιοτικές συγκοινωνίες. Δωρεάν μετακίνηση πέρα από τους ανέργους και για τους χαμηλόμισθους εργαζόμενους και τους φτωχούς. Χώροι για δωρεάν parking στο κέντρο της Αθήνας.
  • Ίσα δικαιώματα στους ξένους εργάτες και τους μετανάστες.
  • Παλεύουμε ενάντια στην αστυνομοκρατία και την καταστολή, ενάντια στη δημιουργία «υγειονομικών ζωνών» στο κέντρο της πόλης.

 

Πως αντιμετωπίζεται την άνοδο της ακροδεξιάς και των φασιστών της Χ.Α.;

Η Χρυσή Αυγή αποτελεί χρυσή εφεδρεία για την επιβολή της μνημονιακής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ε.Ε., στήριγμα για την ασύδοτη δράση της εργοδοσίας. Επιχειρεί να εκτρέψει την οργή των πλατιών μαζών για τη φτώχεια, την ανεργία και τα μνημόνια, σε εμφύλιο πόλεμο των φτωχών.

Στο δημοτικό συμβούλιο δεν υπερασπίστηκαν ποτέ κάποιο εργατικό, λαϊκό αίτημα και αγώνα, δεν ψέλλισαν ποτέ ούτε μια λέξη ενάντια στις επιλογές συνεργασίας του δήμου με εταιρείες άμεσης εξυπηρέτησης των συμφερόντων του κεφαλαίου. Στοχεύουν ενάντια σε βασικά ανθρώπινα δικαιώματα μεταναστών και προσφύγων, όπως η στέγαση και η εκπαίδευση.

Ο φασισμός ανεβαίνει με την πολιτική μοιράσματος της φτώχειας, με τη στοχοποίηση των εργαζομένων και των αγώνων τους, με την καλλιέργεια του εθνικισμού.

Ο φασισμός δεν αντιμετωπίζεται “από τα πάνω”, με τα “προοδευτικά μέτωπα” του Τσίπρα (που κατά τα άλλα υπογράφει με τις ακροδεξιές κυβερνήσεις την αντικομμουνιστική διακήρυξη την επέτειο της αντιφασιστικής νίκης)  αλλά με την κινητοποίηση των κάτω, της φτωχολογιάς, της νεολαίας και των εργαζομένων Ελλήνων και ξένων. Αυτό έχει δείξει και η ιστορία. Τη Χ.Α. στη χώρα μας την έχει περιορίσει το μαζικό αντιφασιστικό κίνημα, σε αυτό έχουμε συμβάλλει, με αυτό θα προχωρήσουμε για να τη νικήσουμε οριστικά.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50