search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 10:35
MENU CLOSE

Πόλεμος στην Creta Farms – Πήγαινε με τη Ferrari να ζητήσει… ρύθμιση δανείων

20.05.2019 08:46
Καταπέλτης για τους Αφούς Δομαζάκη το πόρισμα της Deloitte για την Creta Farms - Media

 

Στόχο να ανατρέψει τον σφετεριστή, βυζαντινό αυτοκράτορα Φωκά είχε ο Ηράκλειος, όταν το 609 μ.Χ. απέπλευσε με ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις από την Καρχηδόνα, κατευθυνόμενος στην Κωνσταντινούπολη. Εισήλθε μάλιστα στην Πόλη θριαμβευτής και χωρίς καν να δώσει μάχη συνέλαβε τον Φωκά. Με τη μεγαλοπρέπεια και την αυτοπεποίθηση του νικητή, ο Ηράκλειος στάθηκε μπροστά στον ηττημένο και τον ρώτησε: «Ούτως, άθλιε, την πολιτείαν διώκησας; (Ετσι, άθλιε, διοίκησες την αυτοκρατορία;)». Ο Φωκάς, με κυνική απάθεια, έσπευσε να του απαντήσει: «Συ κάλλιον έχεις διοικήσαι; (Μήπως εσύ θα την κυβερνήσεις καλύτερα;)».

Σχεδόν 15 αιώνες μετά, οι βυζαντινού τύπου διαμάχες επαναλαμβάνονται, στιγματίζοντας τις… ψυχροπολεμικές σχέσεις που κυριαρχούν ανάμεσα στους αδελφούς Δομαζάκη, στον έλεγχο των οποίων είναι το 82,2% των μετοχών της ρεθυμνιώτικης αλλαντοβιομηχανίας Creta Farms.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Real, τo «χρώμα του χρήματος» είναι, όπως όλα δείχνουν, το καταλυτικό στοιχείο της ρήξης και της άγριας κόντρας μεταξύ των δύο αδελφών. Μια κόντρα που οδηγεί σε αχαρτογράφητες εξελίξεις την Creta Farms, τα κεντρικά γραφεία της οποίας βρίσκονται δίπλα σε αυτά της Folli Follie στον Αγιο Στέφανο Αττικής.

Σε καθοριστικό βαθμό, το πόρισμα του ειδικού ελέγχου που γίνεται στην εταιρεία από μεγάλο, ανεξάρτητο οίκο και όχι από τον τακτικό ορκωτό, αναμένεται να δρομολογήσει τη «νέα Η ανατομία του «πολέμου» των αδελφών Δομαζάκη To παρασκήνιο με την κρητική αλλαντοβιομηχανία που κάθεται πάνω σε ένα βουνό υποχρεώσεων 157,6 εκατ. ευρώ και το πόρισμα του ελέγχου που θα κρίνει το μέλλον της Creta Farms τάξη πραγμάτων» στην Creta Farms, η οποία πέραν των άλλων, κάθεται πάνω σε ένα βουνό υποχρεώσεων συνολικού ύψους 157,6 εκατ. ευρώ. Σε αυτές συγκαταλέγονται και τα δύο φορές αναδιαρθρωμένα τραπεζικά δάνεια, που ανέρχονται τώρα στα 109,5 εκατ. ευρώ και αντιστοιχούν στο… 93% των ετήσιων πωλήσεων της αλλαντοβιομηχανίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εν εξελίξει ειδικός έλεγχος θα σταθεί ιδιαίτερα στις ροές χρήματος, από και προς την εταιρεία, πιθανότατα στο διάστημα από το 2005 έως τώρα. Το αν θα «βγάλει φίδια» ή όχι αυτός ο έλεγχος, ουδείς μπορεί να το προδικάσει. Αν και δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι της αγοράς, οι οποίοι έχουν αποκομίσει την αίσθηση ότι τα ευρήματα θα προκαλέσουν πολύ περισσότερες συζητήσεις, από τις μέχρι τώρα. Με ό,τι αυτό μπορεί να σηματοδοτήσει για την «επόμενη μέρα», τόσο στην ίδια την εταιρεία όσο και στους βαθύτατα διχασμένους αδελφούς Δομαζάκη.

Mε… γιόγκα και Ferrari

Επί του παρόντος, ο 59χρονος Μάνος Δομαζάκης είναι εκείνος που κρατά τα διοικητικά ηνία στην Creta Farms, ελέγχοντας την πλειοψηφία του επταμελούς Δ.Σ. και κρατώντας τις νευραλγικές θέσεις του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου. Επικοινωνιακά απόμακρος, ο Μ. Δομαζάκης, με σπουδές μηχανολόγου-μηχανικού στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, έχει τον παραγωγικό έλεγχο της εταιρείας, ενώ φροντίζει να γράφει ακόμη και διαφορετικά από τον αδελφό του το επώνυμό του… Με «γιώτα» και όχι με «ήτα». Κατά τα φαινόμενα, η ενασχόλησή του με τη γιόγκα τού προσφέρει την απαιτούμενη ηρεμία, καθώς ορισμένες φορές τους τελευταίους μήνες οι κόντρες με τον αδελφό του δεν έμειναν μόνο στο πεδίο της οξύτατης, φραστικής αντιπαράθεσης, αλλά έγιναν και πιο «ροκ»… Στην αντίπερα όχθη, ο κατά έναν χρόνο μικρότερος αδελφός Κωνσταντίνος Δομαζάκης (ο Τάκης, όπως τον αποκαλούν όλοι στην αγορά) είναι καταφανώς πιο εξωστρεφής, αλλά και με «θερμό», κρητικό ταμπεραμέντο στις αντιδράσεις του. Πτυχιούχος οικονομολόγος, είχε στα χέρια του το ευρύτερο πλέγμα των πωλήσεων της εταιρείας. Το «είχε» ανάγεται στο γεγονός ότι ξηλώθηκε προ ημερών από τις θέσεις αντιπροέδρου και διευθύνοντος συμβούλου, μένοντας ως απλό και μη εκτελεστικό μέλος στο Δ.Σ., γεγονός που πυροδότησε την προσφυγή του σε ασφαλιστικά μέτρα κατά της συγκεκριμένης απόφασης.

Ο Κ. Δομαζάκης φέρεται να ήταν εκείνος που διαχειριζόταν τις κρίσιμες επαφές με τις τράπεζες, αλλά και με παράγοντες της πολιτικής και επιχειρηματικής ζωής του τόπου. Ο «κακές γλώσσες» λένε ότι στο παρελθόν πήγαινε με τη Ferrari στις τράπεζες, όπου και συζητούσε για τα δάνεια της Creta Farms. Εμπειρος τραπεζίτης σε κατ’ ιδίαν συνομιλία του μεταφέρει την εξής σκηνή: «Το 2014 είχε έλθει στο γραφείο μου για να συζητήσουμε το ενδεχόμενο της αναδιάρθρωσης των δανείων της Creta Farms. Επειδή είχα ακούσει ότι είχε αγοράσει Ferrari, είχα βάλει τον φύλακα της τράπεζας να μου πει με τι αυτοκίνητο θα έλθει. Πράγματι ο επιχειρηματίας κατέφθασε με τη Ferrari που είχε αγοράσει εκείνη την εποχή». Ο διάλογος σύμφωνα με αυτήκοους μάρτυρες ήταν ο εξής: Δομαζάκης: «Πρέπει να δούμε την αναδιάρθρωση των δανείων της Creta Farms». Τραπεζίτης: «Eρχεσαι εδώ με Ferrari και μου ζητάς αναδιάρθρωση. Εγώ δεν θα κάνω τίποτα. Εάν θες, πήγαινε στο αφεντικό μου…».

Kατά μία εκδοχή η Ferrari ήταν περιουσιακό στοιχείο της εταιρείας, στο όνομα της οποίας, μάλιστα, φέρεται να είχε αγοραστεί και μια δεύτερη. Ενδεχομένως για τις ανάγκες του δεύτερου αδελφού. Χωρίς όμως επ’ αυτών να υπάρχει κάποια επίσημη επιβεβαίωση των όσων διαδίδονται.

H σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι

Η κρίση στις σχέσεις των αδελφών Δομαζάκη σοβεί χρόνια, γεγονός που, όπως πολλοί στην αγορά πιστεύουν, έχει οδηγήσει σε αλλαγές τεσσάρων οικονομικών διευθυντών στην εταιρεία. Χωρίς να μακροημερεύσει ούτε και ο προερχόμενος από τη Novartis Κωνσταντίνος Φρουζής, που θήτευσε στη θέση του CEO στην Creta Farms. Ορισμένοι θεωρούν ότι το βαθύ ρήγμα ανάμεσα στα αδέλφια προκλήθηκε από την πρόθεση του Μ. Δομαζάκη να εκχωρήσει ή να βρει στρατηγικό εταίρο για την εταιρεία. Aλλες πηγές αναφέρουν ότι η κόντρα ανάγεται σε οικονομικής φύσεως ζητήματα, συνδεδεμένα με εταιρικά και προσωπικά συμφέροντα. Η πρόσφατη κίνηση του Κ. Δομαζάκη να ζητήσει ειδικό έλεγχο, προκειμένου αυτός να καταγραφεί ως πιστωτής των 11,6 εκατ. ευρώ, που όπως ο ίδιος υποστηρίζει είχε εισφέρει στην εταιρεία την περίοδο 2005-2006, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Είναι ενδεικτικό, πάντως, ότι σε εκείνη την περίοδο η Creta Farms έλαβε 30 εκατ. ευρώ τραπεζικά δάνεια. Eνα σημαντικό τμήμα χρησιμοποιήθηκε για την αναδιάρθρωση δανεισμού και τα υπόλοιπα για (αφορολόγητη) επιστροφή κεφαλαίου ύψους 13,4 εκατ. ευρώ και διανομή μερισμάτων 1,4 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου, τότε οι αδελφοί Δομαζάκη κατείχαν συνολικά το 86,8% των μετοχών της εταιρείας (από 43,4% ο καθένας). Με τα δεδομένα αυτά, εκείνοι ήταν που έλαβαν τη «μερίδα του λέοντος» από την επιστροφή κεφαλαίου πρωτίστως και δευτερευόντως από τα μερίσματα.Πήρανδηλαδή τα 12,84 εκατ. ευρώ από τις συνολικές χρηματικές διανομές των 14,8 εκατ. ευρώ. Το επικείμενο πόρισμα του ειδικού ελέγχου αναμένεται να καταδείξει αν οι αδελφοί Δομαζάκη, ή ο ένας από τους δύο, μπορούν να παραμείνουν στην εταιρεία, που σαφώς και έχει βεβαρημένο οικονομικό προφίλ. Το μέλλον της Creta Farms θα εξαρτηθεί και από τη βούληση που θα εκφράσουν οι τέσσερις συστημικές πιστώτριες τράπεζες. Πιστώτρια είναι και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, που έχει χορηγήσει 15 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,5 εκατ. ευρώ δόθηκε στις 15 του περασμένου Απριλίου, δύο εβδομάδες μετά τον ειδικό έλεγχο που ζήτησε ο Κ. Δομαζάκης

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 10:31