search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 03:05
MENU CLOSE

Ούτε 10% η διαφορά, σύντροφοι! Και εις ανώτερα!

28.05.2019 12:11

 

Συνήθως μετά τα αποτελέσματα των εκλογών ακολουθεί μια χαοτική  φιλολογία η οποία καταλήγει σχεδόν πάντα σε  παρερμηνείες. Ωστόσο, μερικά αποτελέσματα δεν επιδέχονται φιλολογικών υποσημειώσεων. Συγκεκριμένα στις πρόσφατες ευρωεκλογές το αποτέλεσμα τσεκαρίστηκε επί πλέον από τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές οι οποίες έγιναν ταυτόχρονα. Όλες οι εκλογικές αναμετρήσεις λοιπόν έδειξαν συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ και μεγάλη νίκη της ΝΔ. Οι περίεργες εξηγήσεις και ερμηνείες περιττεύουν, αν όχι διευρύνουν τη διαφορά της νίκης εν όψη  των προσεχών εθνικών εκλογών.   Το γιατί αποδοκιμάστηκε πάνδημα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εσωτερική υπόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να το αναλύσει. Στον ΣΥΡΙΖΑ διαθέτουν διαπρεπείς και αξιόλογους στρατηγικούς αναλυτές  όπως τον κ. Καρανίκα, τον κ. Λάμπρου, τον κ. Πετσίτη  και άλλους που θα καταθέσουν τις αποτιμήσεις τους.

Ένα αδιαμφισβήτητο πραγματολογικό στοιχείο είναι ότι η διαφορά των 10 περίπου μονάδων είναι πρωτοφανής και δεν έχει καταγραφεί ποτέ σε αντίστοιχες εκλογές πράγμα που έχει μια ανάγνωση: δεν είναι μήνυμα αλλά έντονη λαϊκή αποδοκιμασία της διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Τώρα αν ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να το ερμηνεύσει ως απλό μήνυμα είναι δικός του λογαριασμός και δικαίωμά του. Αυτό μένει να επιβεβαιωθεί στις εθνικές εκλογές. Κατά τα άλλα, φαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φρόντισε ή δεν μπόρεσε να απαλλαγεί από το ιδεολογικό του αμπέχονο και να αποκτήσει λόγο δημιουργικό. Δηλαδή να μεταλλαχτεί από κόμμα διαμαρτυρίας σε κόμμα εξουσίας. Βασικό όσο και ευτράπελο χαρακτηριστικό της διακυβέρνησής του είναι ότι ασκούσε αντιπολίτευση στον εαυτό του. Η θεολογία της επανάστασης, του μίσους εναντίον του αστικού κράτους, ο κοινωνικός μετασχηματισμός σε οριακά ανεκτό κομμουνιστογενές καθεστώς,  δεν έφυγαν ποτέ από το μυαλό τους. Εξ ου και οι συχνοί πυκνοί …συμβολισμοί με αναφορές στον Άρη Βελουχιώτη.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που δεν αναδείχτηκε επαρκώς, είναι η παροιμιώδης αδυναμία ενός κυβερνώντος κόμματος να προτείνει  δημάρχους και περιφερειάρχες.  Εδώ  αποδεικνύεται περίτρανα η απίστευτη πολιτική ανωριμότητα-ανικανότητα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η κτηνώδης αλαζονεία του, καθώς πίστευε ότι η πολιτική ασκείται με τον αυτόματο πιλότο της επανάστασης.

Μια άλλη παράμετρος που δεν έλαβαν υπόψη τους, ήταν ότι το αντιμνημονιακό αφήγημα σώθηκε, όπως και το «υπογράφω μνημόνια και ταυτόχρονα τα καταγγέλλω». Με δυο λόγια, η εξαπάτηση, το παρελθόν, το ηθικό πλεονέκτημα, η σκανδαλολογία, έληξαν.

Επί πλέον, δεν πέρασαν απαρατήρητα τα έντονα φλερτ με την ανομία, την ανασφάλεια, την παράλυση του κράτους, όπως και οι στενές επαφές με περιθωριακούς ακτιβισμούς, για να μην αναφερθούμε σε κάτι βαρύτερο, όπως και οι θεσμικές εκτροπές, η επέμβαση στην δικαιοσύνη αλλά και ο έλεγχος των ΜΜΕ. Ιδεοληψίες, ψεύδη, αμοραλισμός  καθεστωτικές συμπεριφορές, σε συνδυασμό με ανικανότητα, ανυπόληπτα πρόσωπα, χυδαίες και τραμπούκικες συμπεριφορές και η ανάδειξη της υποκρισίας μέσα από μια αβυσσαλέα αντιστοιχία λόγων και έργων, έπαιξαν τον ρόλο τους. Η συστηματική παραποίηση της πραγματικότητας και η αποτρόπαιη αντίληψη ότι όλα είναι επικοινωνιακά διαχειρίσημα (ακόμα και 102 καμένοι πολίτες), συντελέσαν στην οδυνηρή ήττα και κυρίως βαθιά απαξίωση.  

Βασική, ωστόσο, αιτία της συντριβής του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ιδεολογική στόχευση και συνειδητή επιλογή του αφανισμού της μεσαίας τάξης που απόπνεε ταξικό ιδεολογικό μίσος.

Τέλος, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως στις πολιτικές ανακατατάξεις που θα δρομολογηθούν, καθοριστικός παράγοντας δεν θα είναι ο Τσίπρας ούτε η ΝΔ, όσο το ΚΙΝΑΛ του οποίου η στάση θα σηματοδοτήσει καθοριστικά τις εξελίξεις. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50