search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 01:24
MENU CLOSE

Dark Web: η… «Amazon του εγκλήματος» – Πώς διακινούνται απόρρητες χακαρισμένες πληροφορίες, ναρκωτικά, όπλα

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2079
27-6-2019
02.07.2019 03:00
dark.jpg

 

Η είδηση ότι μια δεκαεννιάχρονη στη Χαλκιδική πουλούσε τις γυμνές φωτογραφίες της πεντάχρονης ετεροθαλούς αδελφής της στο Dark Web σόκαρε αρκετό κόσμο. Σύμφωνα με όσα γράφτηκαν σε δημοσιεύματα, η δεκαεννιάχρονη υποστήριξε ότι την εκβίαζε ομοεθνής της από τη Βουλγαρία, ο οποίος φέρεται να είναι ο «εγκέφαλος» πίσω από την αποτρόπαια πράξη της.
Το Dark Web είναι ένα μυστικό μέρος του Διαδικτύου που έχει γίνει καταφύγιο για εμπόρους ναρκωτικών, παιδεραστές και σωματέμπορους.

Είναι σκοτεινό διότι χρησιμοποιεί κρυπτογράφηση προκειμένου να κρύψει τις τοποθεσίες όλων των χρηστών του. Οι χρήστες είναι ανώνυμοι και προστατεύονται από μια σειρά στοιχείων ιδιωτικού απορρήτου μέσα από το πρόγραμμα περιήγησης (browser) Tor, το οποίο χρησιμοποιείται για την πρόσβαση στο Dark Web.
Αυτό εμποδίζει τις αστυνομικές αρχές να γνωρίζουν πού βρίσκονται οι ιστότοποι, σε ποιον ανήκουν, ποιος τους χρησιμοποιεί ή ποιος μπορεί να συλληφθεί.

Η σκοτεινή αγορά
Η άνοδος του Dark Web έχει διευκολύνει την αγορά όπλων, ναρκωτικών κι άλλων παράνομων προϊόντων. Εκεί πωλούνται από χακαρισμένους λογαριασμούς του Netflix, χακαρισμένα προϊόντα και υπηρεσίες, απόρρητες εμπορικές και στρατιωτικές πληροφορίες, μέχρι κοκαΐνη με τη χρήση κρυπτονομισμάτων. 

Η πρώτη μοντέρνα αγορά του Σκοτεινού Διαδικτύου, ο Silk Road (Ασημένιος Δρόμος), άνοιξε το 2011 και έτσι ξεκίνησε μια εποχή κατά την οποία οι έμποροι και οι πελάτες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία για να προστατεύσουν την ταυτότητά τους, στέλνοντας πακέτα ναρκωτικών σε συγκεκριμένες τοποθεσίες, αντί να τα παραδώσουν σε ζοφερά σοκάκια. 
Σε λιγότερο από μια δεκαετία αργότερα δημιουργήθηκαν δεκάδες αγορές καθώς και εκατοντάδες σε απευθείας σύνδεση κοινότητες από χάκερ που είναι πρόθυμοι να νοικιάσουν τις δεξιότητές τους. Η ταχεία αύξηση του μεγέθους και του εύρους του σκοτεινού ιστού οδήγησε τους ειδικούς στο να προειδοποιήσουν ότι πρόκειται να γίνει «Amazon του εγκλήματος», όπου παράνομα προϊόντα και υπηρεσίες απέχουν μερικά μόνο κλικ. 

Οι χάκερ έχουν πλέον την τάση να συγκεντρώνονται σε κρυφές κοινότητες, οι οποίες είναι προσιτές μόνο σε μέλη που συνιστώνται από άλλους χρήστες ή με την καταβολή τελών εισόδου. «Υπήρχαν 20 φόρουμ χάκερ στον σκοτεινό ιστό, τώρα κοιτάζουμε τουλάχιστον 300 κοινότητες», δήλωσε στο Metro.co.uk ο Andrei Barysevich, διευθυντής στην εταιρεία τεχνολογικής ασφάλειας Recorded Future. «Ορισμένες από αυτές τις κοινότητες είναι απίστευτα μεγάλες. Έχουμε δει φόρουμ με μισό εκατομμύριο εγγεγραμμένους χρήστες» πρόσθεσε.

Το μπλέξιμο
Κάποτε ήταν αρκετά δύσκολο να αποκτήσετε πρόσβαση στο Dark Web, κάτι που, εκτός από ειδικό πρόγραμμα περιήγησης, απαιτεί μεγάλη προσοχή επειδή χάκερ κρύβονται σε κάθε σκοτεινή γωνία του. 
Όμως, καθώς η τεχνολογία έχει αναπτυχθεί, είναι πολύ πιο εύκολο για τους απλούς ανθρώπους να συνδεθούν σε αυτόν τον μυστικό κόσμο. Και μόλις βρεθούν στον σκοτεινό ιστό μπορούν γρήγορα να απορροφηθούν, να εκτεθούν σε μεγαλύτερα επίπεδα παράνομης δραστηριότητας, προτού γίνουν και οι ίδιοι μέρος της σκοτεινής πλευράς. «Ακόμη και κάποιος που αγοράζει σχετικά αθώα δεδομένα θα μπορούσε να γίνει ένας μεγαλύτερος εγκληματίας όταν εκτίθεται σε μια σκοτεινή κοινότητα του Ιστού» λέει ο Andrei Barysevich. 

«Μπορείτε να μάθετε πολλά στον σκοτεινό ιστό. Μόλις αγοράσετε έναν λογαριασμό Netflix που έχει χακαριστεί, ίσως αρχίσετε να διαβάζετε για το τι άλλο θα μπορούσατε να κάνετε. Τότε μαθαίνετε να κλέβετε χρήματα από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των ανθρώπων ή ακόμα και να αγοράζετε κακόβουλο λογισμικό για να κλέψετε χρήματα από στόχους ή να στείλετε τεράστιο αριθμό μηνυμάτων spam. Είναι μια πύλη διαφυγής στον κόσμο των ναρκωτικών που θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε πολύ πιο επικίνδυνη συμπεριφορά».
Οι αγορές περιλαμβάνουν πλέον ένα σύστημα ανάδρασης όπως το eBay και ένα σύστημα καταγγελιών για την προστασία τόσο των αγοραστών όσο και των πωλητών. Ωστόσο, αρκετές φορές κλείνουν χωρίς προειδοποίηση και μαζί τους κλείνουν με αποτελεσματικό τρόπο τα «καταστήματα» των χάκερ.

Τον Μάρτιο του 2019 μια σκοτεινή ιστοσελίδα που ονομάζεται Dream Market ανακοίνωσε ξαφνικά ότι κλείνει, αφού έγινε η κορυφαία σκοτεινή αγορά στο Διαδίκτυο για αρκετά χρόνια. Είχε υποστεί μια παρατεταμένη επίθεση «DDoS» (τεράστια επισκεψιμότητα στοχεύει έναν ιστότοπο και τον καθιστά εκτός λειτουργίας) από έναν χάκερ, ο οποίος φημολογείται ότι προσπάθησε να εκβιάσει την ιστοσελίδα ζητώντας τεράστια χρηματικά ποσά για να σταματήσει η επίθεση. 

Στο μέλλον οι σκοτεινές αγορές είναι πιθανό να γίνουν όλο και πιο ανθεκτικές και αποκεντρωμένες, ώστε να προστατεύονται από άλλους κυβερνοεγκληματίες, καθώς και από την αστυνομία. 
Αν βρεθεί ο τρόπος να δημιουργηθεί μια άθραυστη και αδιάψευστη αγορά που να εξασφαλίζει ότι οι χρήστες της είναι εντελώς μη ανιχνεύσιμοι, υπάρχει τεράστια πιθανότητα ότι αυτή η παράνομη επιχείρηση θα μπορούσε να βγάζει δεκάδες ή και εκατοντάδες εκατομμύρια για τους ιδιοκτήτες της. «Ο σκοτεινός ιστός γίνεται μια Amazon για απατεώνες, όπου οι πελάτες μπορούν να προσθέσουν στοιχεία στο καλάθι, να επιλέξουν τον τρόπο παράδοσης και την προτιμώμενη μέθοδο πληρωμής με κρυπτογράφηση πριν από τον έλεγχο με ένα μόνο κλικ» επισήμανε ο εθνικός επικεφαλής της ομάδας εγκληματολογικών υπηρεσιών της Βρετανίας Jim Gee. 

«Ο σκοτεινός ιστός είναι πασίγνωστος για την εγκληματική δραστηριότητα και τώρα βλέπουμε σε ποιο βαθμό οι αγορές αυτές αποτελούν εστία για χάκερ και φόρουμ για απατεώνες» συμπλήρωσε.
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 01:08