search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 11:20
MENU CLOSE

ΚΙΝΑΛΛ: Γλίτωσε το δίλημμα, ψάχνει τον ρόλο του

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2081
11-7-2019
12.07.2019 03:00
kinal-9.jpg

 

«Από την Κόλαση στον Παράδεισο»… Σε αυτή τη φράση συμπυκνώνεται η εξέλιξη της εκλογικής βραδιάς για το Κίνημα Αλλαγής. 
Η πρώτη εικόνα των exit polls ήταν «κρύο ντους» για τη Χαριλάου Τρικούπη, καθώς αποτύπωναν ότι αποτελεί δύσκολο και υψηλό εμπόδιο να περάσει το ποσοστό – και ψυχολογικό όριο ταυτόχρονα – των πρόσφατων ευρωεκλογών, που είχε κλείσει στο 7,72%. Στην πορεία η διόρθωση της πρόβλεψης ζέστανε το κλίμα και το τελικό αποτέλεσμα έφερε χαμόγελα στο στρατηγείο της Φώφης Γεννηματά. 

Το διψήφιο ποσοστό, που ήταν ο μεγάλος στόχος της παράταξης, δεν ήρθε, αλλά το τελικό 8,1% έναντι του 6,29% της εκλογικής αναμέτρησης του Σεπτεμβρίου του 2015 αυξάνει την κοινοβουλευτική δύναμη του ΚΙΝΑΛΛ σε 22 βουλευτές από 17 στις προηγούμενες εκλογές. Το αποτέλεσμά του και η επικράτηση της Ν.Δ. απομάκρυναν τις σκοτούρες που ενδεχομένως θα έφερνε στη Χαριλάου Τρικούπη η περίπτωση να μην υπάρξει «γαλάζια» αυτοδυναμία. 

Την ίδια στιγμή η αύξηση των ποσοστών και το οριακό πέρασμα πάνω από τον πήχη του 8% δίνει το δικαίωμα στο επιτελείο της ηγεσίας να εκτιμά πως κατάφερε τελικά να συσπειρώσει πολίτες που είπαν «όχι» στο δίλημμα «Μητσοτάκης ή Τσίπρας», το οποίο μπήκε επιτακτικά από τους δύο μονομάχους. 
Επιπλέον, το αποτέλεσμα δημιουργεί ασπίδα προστασίας για τη Γεννηματά και την απόφαση σύγκρουσης που πήρε για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ιδιαίτερα από τη στιγμή που η Χαριλάου Τρικούπη δεν κατέγραψε απώλειες αλλά ανέβασε, έστω και λίγο, το εκλογικό της ποσοστό. 

«Οι πολίτες ψήφισαν για να τελειώσει η θητεία του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας έφερε τον κ. Μητσοτάκη αυτοδύναμο, άνοιξε τον δρόμο για την επιστροφή της συντηρητικής παράταξης» δήλωσε η κ. Γεννηματά τονίζοντας πως το Κίνημα Αλλαγής θα ασκήσει «υπεύθυνη και προγραμματική αντιπολίτευση» και πως θα αποτελέσει «προοδευτικό αντίβαρο για την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων» παραμένοντας «σταθεροί στις αρχές της εθνικής συνεννόησης». 

«Το Κίνημα Αλλαγής, με βαθιές ρίζες στον λαό, θα συνεχίσει σταθερά την αυτόνομη πορεία του ως φορέας της μεγάλης δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης και της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας» ανέφερε χαρακτηριστικά. Έκανε λόγο για «άνιση μάχη, αλλά με θετικό αποτέλεσμα» υπογραμμίζοντας πως διαψεύστηκαν οι «Κασσάνδρες που έσπευδαν να περιγράψουν αρνητικά την επόμενη ημέρα του Κινήματος Αλλαγής». 

Επιστροφή ΓΑΠ
Στα έδρανα της Βουλής επιστρέφει ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φρόντισε μάλιστα με ανακοίνωση του ΚΙΔΗΣΟ να επικρίνει με σφοδρότητα την κυβέρνηση Μητσοτάκη υποστηρίζοντας πως ξεκίνησε με τέσσερα στραβά βήματα. Μεταξύ άλλων, επέκρινε το πολυπληθές κυβερνητικό σχήμα, την παρουσία μόνο πέντε γυναικών στην κυβέρνηση, ενώ επιτέθηκε στην πλευρά Καραμανλή σχολιάζοντας την επιλογή Μητσοτάκη να δώσει τα κλειδιά του υπουργείου Οικονομικών στον Χρήστο Σταϊκούρα. 
Εμμέσως μάλιστα σχολίασε την παρουσία Χρυσοχοΐδη και Μενδώνη στην κυβέρνηση αναφέροντας πως «ο “προοδευτικός” πρωθυπουργός του συντηρητικού κόμματος μπέρδεψε τη συνεργασία πολιτικών χώρων, που δήθεν αποζητούσε, την ειλικρίνεια της οποίας εμείς αμφισβητήσαμε εξαρχής, με την απλή μετακόμιση στελεχών. Θα καταλάβει στην πορεία τη διαφορά». 

«Μιμείται Τσίπρα»
Με αιχμηρό σχόλιο υποδέχθηκε και το Κίνημα Αλλαγής τη σύνθεση του «γαλάζιου» κυβερνητικού σχήματος. «Η κυβέρνηση – μαμούθ του κ. Μητσοτάκη περιλαμβάνει και μεταγραφές, που αποδεικνύουν ότι ο σημερινός πρωθυπουργός μιμείται τις πρακτικές του κ. Τσίπρα» τόνισε η Χαριλάου Τρικούπη, σημειώνοντας πως «η νέα κυβέρνηση θα κριθεί για το έργο της από τους πολίτες. Το Κίνημα Αλλαγής θα ασκήσει υπεύθυνη και προγραμματική αντιπολίτευση υπερασπίζοντας με σθένος τα λαϊκά συμφέροντα». 

 

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 11:19